27 liraya tatil fırsatı var

Güncelleme Tarihi:

27 liraya tatil fırsatı var
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2009 16:04

gezisitesi.com'un Genel Müdürü Alkın Yöney, tatil fırsatlarını, değişen tüketici tercihlerini ve sektörün genel durumunu anlattı.

Haberin Devamı

 - Gezisitesi.com ne zaman kuruldu?

Biz önceleri e-kolay'ın içinde 'e-kolay tatil' adı altında hizmet veriyorduk. Yani sadece bilgiyi sağlıyorduk, telefon numarası veriyorduk ve o şekilde rezervasyon yapıyorduk. Ama sonra büyük bir adım attık ve 2006 yılında e-kolay tatil'i gezisitesi.com olarak hayata geçirdik.

- Sektörün lideri kim?

Biz girdiğimiz yıldan itibaren liderliğe oturduk ve halen devam ediyoruz.

Zaten on-line satış olarak baktığınızda çok az büyük bir firma var. Diğerlerinde gidip tatili seçersiniz, sonra telefonla arayıp rezervasyon yaptırırsınız.

- Sizde?

 Bizde herşey tamamen on-line. Sitede telefon numarası var ama bu sadece bilgi vermek için. Satış internet üzerinden yapılıyor. Demek istediğim şu, sonuna '.com' koyduğunuz zaman e-ticaret yapan bir site olmuyor...

Haberin Devamı

Birçok site size hizmet verir fakat işin aslı online satışsa bu çok zordur. İşi bir yere kadar getirip sonra telefonla satışı bitirmek kolay. Ama dünyadaki en zor web yazılımı olan sistemlerden bir tanesi online tatil satışıdır.

 - Neden?

Bir cep telefonu veya bir tane hesap makinası satın alacaksınız diyelim, bunu elektronik ticaretle satın almanız çok kolaydır. Çünkü ürün bellidir, marka bellidir, fiyat bellidir.

Türkiye'de e-ticaretin gelişmesi ve turizm alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte internetten tatil satın alma eğilimi de artıyor. Özellikle zamandan önemli bir tasarruf sağlaması ve işlem kolaylığı ile tercih edilen on-line tatil satışı sektörünün önümüzdeki dönemde çok daha gelişmesi bekleniyor.

Eren GÃœLER YAZIYOR

Türkiye'de alanının açık ara en büyük firması olan gezisitesi.com'un Genel Müdürü Alkın Yöney, bu sene 75 bin oda satacaklarını söyledi. Yöney ile hem sektörün geldiği yeri hem de tatil fırsatlarını ve sistemin nasıl işlediğini konuştuk...

Haberin Devamı

Ama bir tatil satın alacaksınız diyelim, bir kere bu otelin birden fazla fiyatı vardır. Yan ürün alacaksanız, otobüs alacaksanız, uçak alacaksanız, transfer alacaksanız fiyatlar değişir, erken rezervasyon der fiyat değişir, balayı konsepti olur fiyat değişir, oda farklı olur fiyat değişir... Bizim sistemde yaptığınız her değişikliğin fiyatını aynı anda görebiliyorsunuz.

İşte tüm bunları çalıştıran bir sistem için çok ciddi bir altyapıya ihtiyacı var. Bu işin asıl maliyeti elektronik yazılımı... Yani size birkaç saniye içinde, tercihlerinize göre fiyatı ve seçenekleri sunabilen ekranı oluşturmak. Ben iddia ediyorum, bizim fiyat hesaplama ekranının hızı değil Türkiye'de dünyada bile yok...

Haberin Devamı

- Sitede kaç tane otel var?

 1600’ün üzerinde otel var.

- Hepsinin bilgilerinin güncelliğini nasıl takip ediyorsunuz?

Otel rezervasyon sistemimiz var, adı KOS. Bütün oteller buraya giriyor ve kendi fiyatlarını, kontenjanlarını, özelliklerini herşeyi kendileri güncelliyor. Yani tamamen kendileri yönetiyorlar. Bu alandaki hiçbir bilgi gezisitesi.com tarafından girilmemiştir.

- Ya oteller olmayan özellikleri yazarsa?

Hiçbir otel bilgiler konusunda yalan söylemez. Biz zaten sitede gördüğünüz tüm otelleri tek tek gidip gezdik, en ayrıntılı şekilde inceledik ve onlarla kontrat imzaladık. Dolayısıyla oteller yanlış bilgi girmezler.

Bir de bilgileri otellerin kendilerinin girmesinin şöyle bir avantajı var: Misafirler tüm yenilikleri anında girebiliyorlar. Eskiden yaz ayına yakşalırken bir katalog çıkar, herkes oradan bakardı. Ama şimdi tüm değişiklikleri anında görebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

- Sitede yapılan rezervasyon otele ne zaman geçiyor?

Anında düşüyor... Rezervasyonu yaptırın, 15 saniye sonra da oteli arayın rezervasyonun KOS da olduğunu göreceksiniz...

Mesela gece saat 03.00'te bizden oda satın alıp saat 03.25'te otele giriş yapan müşterilerimiz oluyor. Yani burada gündüz de rezervasyon yaptırmanıza gerek yok. 24 saat, ne zaman isterseniz rezervasyonu yaptırabilirsiniz... Bizim bütün otellerde hazır kontenjanımız var.

/images/100/0x0/55eb4240f018fbb8f8b59280

Biz insanların tatil satın alma işlemini çok kolaylaştırıyoruz. Mesela hangi otele gideceğini biliyorsa 1 dakika içinde parasını ödemiş ve rezervasyonunu tamamlamış oluyor. En uzun süren işlem gemi seyahatleridir, onda da üç dakika içerisinde uçağı da dahil herşey hazırlanmış oluyor.

Haberin Devamı

Sistem o kadar basit ki, insanları tedirgin edecek kadar basit. Ama bu tedirginlik bir defadan sonra geçiyor.

- Yurtdışına giderken?

Onda da öyle. Siz bize vize evrakları için gereken belgeleri pasaportlarınızla birlikte bir zarfa koyup gönderiyorsunuz, biz de vizesi ile birlikte size geri gönderiyoruz.

Ancak vize ile ilgili konsolosluktan bir problem çıkarsa sizin yerinizden kalkmanız gerekiyor. Yoksa herÅŸeyi oturduÄŸunuz yerden halledebiliyorsunuz.Â

 - Kriz sizi etkiledi mi?

Biz çok hızlı bir şekilde büyüyoruz. İlk altı aylar itibariyle 2008'in yüzde 160 üzerindeyiz.

- Kaç kişiyi tatile gönderdiniz?

Yılbaşından bu yana 35 binden fazla kişiyi tatile gönderdik. Yılsonu hedefimiz ise 75 bin kişiye ulaşmak. Önümüzdeki sene de 100 binin üzerine çıkarız.

- Kaç kişi çalışıyor?

Bizde toplam çalışan sayısı 22. Tüm bu operasyonu 22 kişi ile yürütüyoruz.

- Siz bu satış rakamları ile Türkiye'nin en büyük ikinci acentası mı oluyorsunuz?

Türkiye’nin en istikrarlı büyüyen online acentasıyız demeyi tercih ederim. On-line'da zaten rakibimiz yok, genel pazarda da önümüzdeki yıllarda zirveyi zorlayacağız.

- Ne zaman?

/images/100/0x0/55eb4240f018fbb8f8b59282
 Benim tahminim 2012. Zaten o zaman elektronik ticaretin payı çok artacak, on-line satış sektörü liderliğe yükselecek.

 - O zaman yeni oyuncular da gelebilir pazara...

Evet olabilir. Şu anda yok ama bugün olmadığı yarın olmayacağı anlamına gelmez. Dünyada online satışta çok büyük firmalar var. Henüz buraya gelmemelerinin sebebi Türkiye pazarının daha yeterli büyüklükte olduğuna inanmamaları. Toplam turizm pazarının büyümesi ile birlikte onlar da gelebilir.

Türkiye'de şu an büyük rekabet var, firmalar da 'şimdi ben gireceğim de bir de sizle mi yarışacağım?' diyor. Yani pazar küçük ve o kadar çok acenta var ki...

- Online tatil pazarının fiziksel acentalar arasındaki payı nedir?

Aslında çok büyük değil ama yadsınabilir de değil. Oteller son yıllarda korkunç bir biçimde bizi desteklemeye başladı. Neden destekliyor mesela, ödeme sistemlerimiz çok iyi. Herhangi bir mağduriyet yaşanmıyor.

Bizim satışlarımızın yüzde 65'i Anadolu'dan geliyor. Misafir Anadolu'da turizm acentası bulmakta zorlanabiliyor... İşte biz bu insanların hızlı bir şekilde tatil satın almaları için çok önemliyiz.

Biz yeni bir pazar yaratıyoruz ve pastayı büyütüyoruz. Dolayısıyla kimsenin payında gözümüz yok.

- Sitede en çok ilgi gören bölüm hangisi?

Mesela bizim son dakika aksiyonlu tesislerimiz, son dakika fırsatlarımız var. Bu bölüme çok bakıyorlar. Çünkü bir otel bir anda fiyatını indirmiş olabiliyor. Burada ilginç indirimler oluyor. En pahalı otellerden en ucuz otellere ilginç fırsatlar çıkabiliyor.

 - Krize rağmen insanların geçen seneye göre daha pahalı otelleri tercih ettiği söyleniyor. Katılıyor musunuz?

Çok doğru bir tespit, kesinlikle katılıyorum. Bizim yaptığımız araştırmaya göre de geçen seneye göre satın alınan tatillerin ortalama fiyatı yükseldi. Geçen sene ortalama 350 liraydı, bu sene 420 liraya yükseldi.

 - Neden?

Geçen sene kriz olmadığı için herkes tatile gidebiliyordu. Ama bu kriz özellikle daha düşük fiyatlı otelleri tercih edenleri vurdu ve onlar pek tatile gidemedi. Daha üst otelleri tercih edenler ise bu sene de tatil yapabiliyor. Dolayısıyla alt taraftaki fiyatlar azaldığı üst taraftakiler de değişmediği için ortalama yükseliyor.

Ucuz otellere gidenlerin sayısı azaldığı için hesap biraz karışmış oldu.

- En çok hangi oteller tercih ediliyor?

En çok beş yıldızlı otel satılıyor. Tatil satın alanların yüzde 65'i bu otelleri tercih ediyor. Sonra dört yıldız, sonra da üç yıldızlı oteller geliyor. Ama bu üç yıldızlı otellerin toplam içerisindeki oranı sadece yüzde 10.

Bir de dediğim gibi özellikle anlık indirim yapanlar çok tercih ediliyor.

- En ucuz kaç liraya otel var?

Aslında bu devamlı değişiyor. İsterseniz sitede bölgelere göre arama yapıp en ucuz tesisi bulabilirsiniz.

Mesela Antalya bölgesinde 50 liraya kadar 12 tane otel var. Bunlar arasından en ucuzu ise 27 lira.ÂAynı ÅŸekilde diÄŸer bölgelerde de benzer fiyatlara onlarca otel bulabilirsiniz.

Şu anda toplamda 50 liranın altında 20 otel gözüküyor.

- Yeni planlarınız var mı?

Biz bu sene yurtdışında da hizmet vermeye başladık, hem Almanya hem Rusya.

- Kaç kişi yurtdışından rezervasyon yaptırdı?

Almanya'dan 450 kişi civarında. Fakat Rusya'dan çok az kişi geldi. Ama şöyle şeyler oluyor, mesela misafir Hırvatistan'dan tutun Romanya'ya kadar çok çok fazla sayıda ülkeden bizden uçak bileti alıyorlar. Bu sayı gerçekten şaşırtıcı oranda yükseliyor.

Bu arada ilginç birşey söyleyeyim, hani eskiden Almanya'dan gelenler bizden çok daha ucuza tatil yapardı ya, artık değişti o işler. Bazı tesislerde Türklere verilen fiyat daha uygun olmaya başladı.
 
- Yurtdışı operasyonlarını kuvvetlendirecek misiniz?

Şu anda biraz beklemeye aldık. Fakat teknolojik olarak her iki pazarda var olmaya tamamen hazırız.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!