ABD’den İran gazına yeşil ışık yok

Güncelleme Tarihi:

ABD’den İran gazına yeşil ışık yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2009 13:55

Nabucco imza töreni için Ankara’ya gelen ABD heyetinde yer alan konuyla ilgili en yetkili isimlerden ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bryza, İran’ın gazına Nabucco’da ihtiyaç olmadığını söyledi. Bryza “Azerbaycan, Türkmenistan ve Irak’tan gelecek gaz yeterli. İran gazına ihtiyaç yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

İran’ın hal hazırda anlaşmalarla, Türkiye’ye vermeyi taahhüt ettiği gazı bile sağlayamadığına dikkat çeken Bryza ‘İran’ın bu projeye dahil olup olmayacağını ancak gelecekte konuşulacak bir konu olabilir. İran’ın dünya ile ilişkilerinde farklı bir tutum almasına bağlıdır” dedi.

 

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin imza törenine katılıp konuşmasında Nabucco projesine destek vermesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Bryza, ancak Irak’tan gaz akışı olması için, kuzey Irak’taki Kürtlerin gelirlerin nasıl paylaşılacağı sorununu halletmeleri gerekiyor” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Rusya’nın davet edildiği halde toplantıda yer almamasına dikkat çeken Bryza, “Kendileri davetli oldukları halde gelmemeyi seçtiler” demekle yetindi.

 

Nabucco projesinin hem Türkiye hem Gürcistan açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken ABD’li yetkili, “Bu projeyle hem Türkiye hem de Gürcistan, alacakları gaz miktarını ve bunu ucuz almayı güvenceye almayı planlıyorlar” diye konuştu.

 

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!