Sponsorlar yarışa girdi, 100’den fazla şirket 18 takımı destekledi

Güncelleme Tarihi:

Sponsorlar yarışa girdi, 100’den fazla şirket 18 takımı destekledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2009 00:00

Türkiye’de şirketlerin futbola verdiği destek her geçen gün artıyor. 2008-2009 futbol sezonunda Turkcell Süper Lig’deki 18 kulübe 20’ye yakın sektörden 100’den fazla firma sponsor oldu. Bu sponsorluklarda telekomünikasyon, gıda, içecek ve hazır giyim sektörleri başı çekerken bankacılık, finans ve turizm sektörlerinin de ağırlığı artıyor.

Haberin Devamı

2008-2009 sezonunda 100’den fazla firma Turkcell Süper Lig’de mücadele eden 18 kulübe sponsor oldu. Yaklaşık 20 sektörde faaliyet gösteren bu firmalar sadece büyük kulüplere değil Anadolu’nun çeşitli bölgelerindeki kulüplere de destek veriyor. Futbola en çok yatırım yapan sektörlerin başında gıda, içecek, turizm, telekomünikasyon ve hazır giyim markaları gelirken bu anlaşmaların çoğu teknik ve tedarik sponsorluğu olarak geçiyor.

En çok sponsor Antalya’da

Son dönemlerde Türk futbolunda öne çıkan sektörlerin başında turizm, enerji ve sağlık geliyor. Turizmde 7, sağlıkta ise 8 ayrı firma Türk futboluna destek veriyor. Turkcell Süper Lig’de mücadele eden kulüpler arasında ise en çok sponsoru bulunan takım Antalyaspor oldu. Antalyaspor’un geçtiğimiz sezon 30 adet sponsoru bulunuyordu. En az sponsoru olan kulüpler arasında ise Kayserispor ve Ankaragücü var. Bu kulüpler geçtiğimiz yıl 3’er adet sponsorla anlaşma imzalayabildi.

4 büyüklerde Beşiktaş

Turkcell Süper Lig’de mücadele eden 4 büyük kulüp arasında en fazla sponsor Beşiktaş’ı destekliyor. 2008-2009 sezonun şampiyon takımı Beşiktaş’a 20 sponsor firma destek verdi. Sıralamada Beşiktaş’ı 19 firmayla Trabzonspor izliyor. Fenerbahçe’nin sponsor sayısı ise geçtiğimiz yıl 13’tü. Önümüzdeki sezon için Türk Telekom ile önemli bir sponsorluk anlaşması imzalayan Galatasaray’ın da 2008-2009 sezonundaki sponsor sayısı 15’i buluyordu. Bu kulüplere en çok destek veren firmalar ise telekomünikasyon, gıda, içecek ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

15 şirket destek veriyor

Milli Takım sponsorları arasında hazır giyimden içeceğe, otomotivden akaryakıta kadar birçok farklı sektörden 15 şirket bulunuyor. Bu şirketlerden 9 tanesi Milli Takım’ın ana sponsorluğunu üstlenirken, 6 şirket de resmi tedarikçi olarak takıma destek veriyor. Milli Takım’ın ana sponsorları arasındaki şirketler şöyle:

Nike, Coca-Cola, Efes Pilsen, Garanti, Turkcell, Mercedes-Benz, Türk Havayolları, Ülker ve TTNet.

Milli Takım’ın resmi tedarikçileri ise şunlar:

Petrol Ofisi, Acıbadem, Sarar, Powerade, Teknosa ve Yurtiçi Kargo.

D’S Damat yabancı kulüplere de yöneldi

SÜPER Lig kulüplerine yıllardır kıyafet sponsoru olduklarını söyleyen D’S Damat markasının sahibi Orka Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, şöyle konuştu: "Güney Afrika’nın en önemli kulüpleriyle de sponsorluk anlaşmaları imzaladık. Bugün Turkcell Süper Lig’de 2 takıma sponsorluk yapıyoruz. Ancak bu konuda yeni anlaşmalar yapmak üzereyiz. Dünyaca ünlü kulüplerden birine de sponsor olabiliriz. Görüşmelerimiz sürüyor."

Haberin Devamı

Sponsorlar yarışa girdi, 100’den fazla şirket 18 takımı destekledi


2009-2010 sezonu yeni sponsorluk düzenlemeleri

En üst iki profesyonel ligde mücadele eden kulüpler, iç saha ve dış saha forma setlerinde farklı forma reklamı kullanabilecek.

Formalarda ön yüz, sağ kol ve arka yüz üst kısımda futbolcu numaralarının üstünden başka bir yerde reklam bulundurulamayacak.

Formanın ön yüzünde bulundurulacak reklamın boyutu en fazla 200 santimetrekare olacak.

Formanın arka yüzünde bulundurulacak reklamın boyutu en fazla 150 santimetrekare olacak. Bu reklamlar futbolcunun sırt numaralarının yerini değiştirmeyecek ve görünürlüğünü engellemeyecek şekilde olmalı.

Sağ kolda bulunan reklamın boyutu en fazla 50 santimetrekare olacak.

Şortlarda sağ ön yüzden başka bir yerde reklam bulundurulamayacak.

Reklamın boyutu en fazla 100 santimetrekare olacak.

Turkcell 14 kulübe sponsorluk yapıyor

TURKCELL, 2003 yılından itibaren Anadolu kulüplerini destekleme kararı aldı ve bugün 10 adet Anadolu kulübüne ana sponsor olarak destek veriyor. 4 kulübe de sponsor olarak destek veren Turkcell, Süper Lig’in de isim hakkına sahip. Son dönemlerde futbola büyük destek verdiklerini söyleyen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, şöyle konuştu: "11 Ağustos 2005 tarihinde gerçekleştirilen anlaşmaya göre beş yıl boyunca Türkiye Profesyonel Futbol Ligi’nin isim hakkına sahip olduk. Turkcell, Süper Lig’de desteklediği 14 Anadolu kulübüne, sponsorluk ücreti dışında başarıya da ödül veriyor. Sponsor olduğumuz 14 Anadolu kulübü içinden Süper Lig şampiyonuna 500 bin dolar, 2’nciye 250 bin dolar, 3’üncüye ve UEFA kupasına katılan kulübe ise 150 bin dolar ek destek veriyoruz."

4 büyüklerin sponsoru Ülker

TÜRKİYE’deki 4 büyük kulübe sponsor olan Ülker, Beşiktaş’ın da ana sponsorluğunu üstleniyor. Kendi içindeki markalarla Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor’a sponsorluk yaptıklarını söyleyen Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye’deki 4 büyük kulübe sponsorluk yapıyoruz. Beşiktaş’ın da Cola Turka markasıyla ana sponsorluğunu üstleniyoruz. Türk futboluna destek vermekten çok mutluyuz. Tüm bu sponsorlukların yanı sıra Milli Takım’ında ana sponsorları arasında yer alıyoruz. Türkiye’de sadece futbola değil basketbola da büyük destek veriyoruz. Bu konuda sürekli yeni projeler geliştirip hem Türk sporunun hem de gençlerin önünü açmak için çalışıyoruz."

Alman kulüpleri 2.6 milyar Euro kazanıyor

AVRUPA kulüplerini ayakta tutan en önemli gelir kalemlerinin başında sponsorluk anlaşmaları geliyor. Avrupa’da bu gelirlerin en yüksek olduğu ülke ise Almanya oluyor. Bu ülkede şirketler spor kulüplerine yılda 2 milyar 600 milyon Euro veriyor. Sponsorluk gelirlerinde İngiltere ise Avrupa’nın ikinci ülkesi oluyor. İngilizlerin geliri de 1 milyar 700 bin Euro. Bu ülkelerde sponsorluk anlaşmalarında öne çıkan sektörler ise şans oyunları, otomotiv, finans, telekominikasyon ve turizm oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!