12 yıl süren Roche davasında karar çıktı: 10 sanığa 4 yıl 2 ay hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

12 yıl süren Roche davasında karar çıktı: 10 sanığa 4 yıl 2 ay hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2016 12:23

Bundan 12 yıl kadar önce başlayan 18 sanıklı Roche davasında karar az önce çıktı. Hurriyet.com.tr’nin ulaştığı karara göre sanıkların bir bölümüne 4 yıl 2 ay hapis cezası çıktı. Sanıklar, SSK’ya fahiş fiyata ilaç satmakla suçlanıyordu.

Haberin Devamı

Bundan 12 yıl kadar önce başlayan Roche davasında karar duruşması bugün görüldü. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada karar çıktı.

12 yıl süren Roche davasında karar çıktı: 10 sanığa 4 yıl 2 ay hapis cezası


Bir kısım sanık ve avukatlarının katıldığı duruşmada, savcı daha önce verdiği mütalaayı yineledi. Mahkeme heyeti son savunmaları ve talepleri aldıktan sonra, karar için kısa bir ara verdi.

İHALEYE FESAT KARIŞTIRILDI

Heyetin açıkladığı karar şöyle: Sanıklar Orhan Canbolat (Eski SSK bürokratı-Halen Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü) Hülya Özdemir (Eski SSK görevlisi), Servet Rüştü Karahan, (SSK eski Sağlık İşleri Genel Müdürü) Nazmi Güleyüpoğlu (SSK eski Başkan Vekili) ve Gülşen Terakye (SSK Yönetim Kurulu eski Üyesi), ihaleye fesat karıştırma suçundan 5'er yıl hapis cezası aldı. Bu ceza. her bir sanık için, duruşmadaki tavır ve davranışları nedeni ile 4 yıl 2 ay hapis cezası olarak değiştirildi.

Haberin Devamı


'SUÇA İŞTİRAK ETTİLER'
Sanıklar, Faruk Yöneyman (Roche eski Genel Müdürü),  Gökhan Demir (Roche eski Genel Müdür Yardımcısı), Tahir Ünsal ( Roche Kanser İlaçları Satış Müdürü) Ahmet Sarıbay (Beşer Ecza Deposu'nun sahibi), Burak Mehmet Sarıbay (Beşer Ecza Deposu'nun sahibi) ise, ihaleye fesat karıştırma suçuna iştirak ettikleri için 5'er yıl hapis cezası aldı. Bu ceza. her bir sanık için, duruşmadaki tavır ve davranışları nedeni ile 4 yıl 2 ay hapis cezası olarak değiştirildi.

10 sanığa verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasının yanı sıra bu kişiler, verilen hapis cezası koşullu salıverilinceye kadar, seçme ve seçilme hakkından da yoksun bırakıldı.

KAMUSAL İŞ YAPAMAYACAKLAR
Kararda ayrıca, Orhan Canbolat, Hülya Özdemir, Servet Rüştü Karahan, Nazmi Güleyüpoğlu ve Gülşen Terakye, 3 yıl süresince kamusal hak ve yetkilerden de men edildi.

BAZI SANIKLARLAR İÇİN BERAAT KARARI
Davada yargılanan isimler, Sait Ersoy, İhsan Yener Kaya, Zehra İnci Koyuncu, İsmail Şeref Sümer, Azmi Arslan, Nazmi Celal Güler ve Ümit Ceylan için beraat kararı verildi.  

12 YIL ÖNCE BAŞLADI
Hazırladığı 13 sayfalık suç duyurusunu 23 Temmuz 2004'te mahkemeye sunması sonrası, 12 yıl süren Roche davasının açılmasına yol açan eski Roche çalışanı Veysi Mungan için ise mahkeme herhangi bir karar vermedi. Mungan, davanın müşteki sanığıydı. Dosyaya daha önce bakan mahkeme Mungan hakkında beraat kararı verdiği için, bugünki duruşmada yeni bir karar verilmedi.

DAVA MASRAFLARI DA SANIKLARA KALDI
Mahkeme, kamu kurumlarının yaptığı dava masrafını da ceza alan sanıkların üzerine bıraktı. 3 bin 600'şar liralık ödemeyi ceza alan 10 sanık ödeyecek. Kararın temyiz edilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

 dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!