12.8 milyar lirayı az buldu, 1.2 milyon kişiye kira beyanı gönderiyor

Güncelleme Tarihi:

12.8 milyar lirayı az buldu, 1.2 milyon kişiye kira beyanı gönderiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2012 00:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” çerçevesinde, 1 milyon 200 bin mükellefe mektup gönderilmeye başlandığını belirterek, “Kira geliri beyan eden mükellef sayısı 2010 yılı sonu itibariyle 827 bin 829 oldu. Beyan edilen gelirlerin toplamı ise 12 milyar 855 milyon 634 bin 596 lira düzeyindeydi” dedi.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanılığı, 1 milyon 200 bin kira geliri olan ev ve işyeri sahibine vergi mükellefiyetlerini hatırlatmak için mektup göndermeye başladı. Gönderilen bazı mektupların uyarı niteliğinde olacağını belirten Maliye Bakan Mehmet Şimşek, “Kira geliri beyan eden mükellef sayısı 2010 yılı sonu itibariyle, 827 bin 829 kişi oldu. Beyan edilen gelirlerin toplamı da 12 milyar 855 milyon 634 bin 596 liraya ulaştı. Kiralık gayrimenkul sayısı ise 1 milyon 919 bin 18 oldu. Bu rakamın 1 milyon 513 bin 968’ini mesken, 393 bin 398 tanesi iş yeri” diye konuştu.

450 binlik artış var

“Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” konulu toplantıda konuşan Bakan Şimşek, şu bilgileri verdi: “Kayıtdışılıkla mücadele en büyük hedeflerimiz arasında. Daha önce bizim 750 bin olarak tespit ettiğimiz mükellef sayısı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) tapu, posta idaresi ve bankalardan son aldığı veriler çerçevesinde 1 milyon 200 bine çıktı. Evini ocak ayında kiraya verenlerin sistemi kullanması söz konusu değil. Burada önemli olan bir önceki yılda oluşan gelirin beyan edilmesi.”

Haberin Devamı

Uyarılacak olanlar var

Son bir kaç yıldır mükellef sayısında hızlı bir artış yaşandığını dile getiren Şimşek, şöyle konuştu: “1.2 milyon kişi içinde tabii ki genel veriler çerçevesinde tespit edipte ilk defa belki mükellefiyeti ihdas edeceğimiz kişiler de var. Ama uyarı niteliğinde göndereceğimiz, mektuplar da var. Son birkaç yıldır gerek mükellef bazında gerekse beyan edilen gelir bazında çok ciddi bir artış var. 2008 yılında 692 bin civarında iken 2010 yılında 828 bine çıktı. Bir artış söz konusu. Şimdi bu sistemle özellikle hazirandan itibaren tapunun elektronik ortamda Gelir İdaresi ile elektronik anlamda daha iyi bir entegrasyonun da sağlanmasıyla eminim bu rakamlar çok hızlı bir şekilde artacak.”

Amaç maliyeti düşürmek

Yeni sistemle vatandaşa “Kira beyannamenizi biz hazırladık siz onaylayın” dediklerini vurgulayan Şimşek, şunları dile getirdi: “Beyan esastır. Bizim verileri kendi veri ambarımızdan derleyip bu bilgileri kullanarak bir beyannameyi doldurup mükellefe göndermemiz hiçbir şekilde nihai bir durum değildir. Yani biz bir fiili durum yaratma peşinde değiliz. Burada bizim amacımız vatandaşlarımızın kira beyannamesi verirken işini kolaylaştırmak. Beyanname vermenin maliyetini en aza indirmek.”

Haberin Devamı

500 liralık sınır gözden geçirilecek

500 TL’nin üzerindeki kiraların bankaya yatırılması şartını hatırlatan Mehmet Şimşek, “Kira gelirinin belli bir sınırını banka vasıtasıyla elde etme eşik değerlerini gözden geçireceğiz. Yeniden değerlendirip yeni eşik değerler belirleyebiliriz. Ama bu aşamada herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz” diye konuştu.

Motorlu taşıtlar vergisini ödemeyene de mektup gidecek

SON dönemde mükelleflerle yakın bir diyalog içerisinde olarak onlara bazı yükümlülüklerini hatırlattıklarını söyleyen Mehmet Şimşek, “2012 yılı Ocak veya geçmiş dönem motorlu taşıtlar vergisi borçlarını ödeyemeyenlere de mektup göndereceğiz. SMS de gönderiyoruz e-mail de gönderiyoruz ama mektuplar daha etkili oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Kira beyannamesi için sistem nasıl çalışıyor

Gelir İdaresi Başkanlığında bulunan bilgiler kullanılarak oluşturulan kira beyannamesi, internet ortamında yansıtılacak.
Beyanname kontrol edildikten sonra eksiklik, hata ve yanlışlıkların bulunması halinde düzeltilip onaylanmasının ardından mükellefin beyanı elektronik olarak alınacak ve beyan edilen vergi otomatik hesaplanıp mükellefin adına tahakkuk ettirilecek.
Sistemde kullanılan bilgiler, kira geliri elde eden kişilere ilişkin MERNİS, banka, tapu, sigorta şirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan Gelir İdaresi Başkanlığının veri tabanına aktarılan bilgilerden oluşacak.
Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmayacak. Ancak bu sistem kullanılarak kira beyannamesi daha hızlı, daha güvenilir, daha kolay ve tamamen masrafsız verilecek.
Beyanname ayrıca vergi dairesine gidilerek elden veya beyanname düzenleme programı kullanılarak da verilebilecek.
Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine erişim ve uygulama hakkında detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının “www.gib.gov.tr” adlı internet adresinden ulaşılabilecek.

Haberin Devamı

Bütçe 1.7 milyar lira fazlayla rekor kırdı

2011 yılı ocak ayında bütçenin yaklaşık 1 milyar TL fazla verdiğini, 2012 yılı ocak ayında ise bütçe fazlasının yüzde 73.1 artarak yaklaşık 1.7 milyar TL olarak gerçekleştiğini açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şöyle konuştu: “Bütçe fazlası ocak ayı itibariyle rekor bir rakam. Bütçe giderleri de yüzde 17.1 artarak, 26.3 milyar liraya çıktı. Bütçe performansı çok ciddi şekilde devam etti. 1989 yılından bu yana sadece, 2006, 2011 ve 2012 yıllarında ocak aylarında bütçe fazlası verildi. Faiz dışı fazla da önemli bir gösterge. 2011 ocak ayında yaklaşık 4.8 milyar lira olan faiz dışı fazla, bu yılın ocak ayında 7.1 milyar liraya çıktı. Bu bütçe performansının ne kadar güçlü devam ettiğinin bir göstergesi. Faiz dışı fazlanın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48.3, bütçe gelirleri de yüzde 19.5 arttı ve 28.1 milyar lira. Bütçe giderleri ise yüzde 17.1 artarak, 26.3 milyar liraya çıktı. 2012 yılı ocak ayında vergi gelirleri, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.7 arttı ve 23.5 milyar lira oldu. Faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 12.1 artarak, 21 milyar lira olarak gerçekleşti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!