F-16’lar güçleniyor Jandarma helikopterleri geri dönüyor

Güncelleme Tarihi:

F-16’lar güçleniyor Jandarma helikopterleri geri dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2009 00:00

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin (SSİK) dün gerçekleşen toplantısı Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’u aynı hafta içinde üçünde defa bir araya gelişine tanık oldu.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıya Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’ın katıldığı toplantıdan 700 milyon dolarlık ihale kararı çıktı. İhale miktarını 2 milyar dolar birden arttıracak 109 adet genel maksat helikopteri ihalesi ise gündeme alınmadı. SSİK yakında tekrar biraraya gelerek genel maksat helikopterleri ihalesini karara bağlayacak.

Savaşan şahinler güçleniyor

TAİ, 165 adet F-16 uçağın modernizasyonunu üstlenecek. Modernizasyon 135 milyon dolara mal olacak. 1nci Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığında gerçekleşecek modernizasyon ile blok 40 ve blok 50 olarak bilinen eski sistem f-16 uçakları blok 52 seviyesine yükseltilecek. Bu sayede pilotların hedefleri tespit ve teşhis ettiği bütün sistemler ve uçuş kontrol sistemleri dijital olacak. Blok 30 tip en eski F-16 uçaklarına ise ömrünün sonuna yaklaştığı için bu modernizasyon yapılmayacak. Modernizasyon ile Türk F-16’larının tamamının aynı konfigürasyonda olması hedeflendi.

Helikopterler geri dönüyor

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Rusya’dan 60 milyon dolarlık Eximbank borçlarına karşılık aldığı Rus Mi-17 helikopterlerine de havalanma imkanı göründü. Jandarma tarafından kullanılan 19 helikopterden biri düşmüş, geri kalan 18’inden 4’ü Rusya’ya gayrıresmi yollardan bakıma gönderilmişti. Rusya 4 helikopteri geri göndermeyi red etmişti ve sonuç olarak 18 helikopterin tamamı bakımsız kalarak uçuştan çekilmişti. İhaleyi, Rusya’daki 4 helikopteri de Türkiye’ye geri getirme sözü veren Rus Oboronprom firması kazandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!