’Hazar, Antalya olur’ iddiasıyla 1 milyar dolarlık otel yaptılar

Güncelleme Tarihi:

’Hazar, Antalya olur’ iddiasıyla 1 milyar dolarlık otel yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2009 00:00

Türkmenistan’ın Avaza bölgesini Antalya gibi bir turizm cenneti yapmak için kolları sıvayan Türk işadamları, 1 milyar dolarlık otel yatırımı yaptı. Tamamlanan 5 oteli, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile Türkiye’den Turizm Bakanı Ertuğrul Günay açtı. Toplam 1100 yatak kapasiteli 5 otel, Türkmenistan’ın turizm kapasitesini bir günde yüzde 25 artırdı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN beşinci büyük doğalgaz rezervine sahip Türkmenistan, yeni dönemde turizmle gündeme gelmek istiyor. Bunun için Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentini turizm bölgesi ilan eden Türkmen hükümeti, 1 milyar dolarlık otel projesi hazırladı. Şu ana kadar tamamlanan 5 oteli, 4 Türk firması inşa etti. Türkmenbaşı şehrindeki Avaza bölgesindeki otellerin açılışını Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbenguli Berdimuhammedov ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptı. Türkmenistan’ın yeniden yapılanması için gerçekleştirilecek tüm projelerin büyüklüğü 7 milyar doları bulacak. Berdimuhammedov, 2011’de turizm bölgesinin tamamını hizmete açarak bölgenin en önemli turizm merkezlerinden olacaklarını söyledi.

Ertuğrul Günay, "Türkiye’nin turizmde en hızlı büyüyen 7’nci ülke olduğunu söyledim, Berdimuhammedov ise bu konuda tevazu gösterdiğimizi, Türkiye’nin turizmdeki deneyimlerinden yararlanmak istediklerini söyledi" dedi. Türk turizmcilerin Suriye’de işin işletme kısmında, Türkmenistan’da ise yatırım kısmında etkili olmaya başladığını aktaran Günay, "Devlet Başkanı, ülkenin turizme açılması için çok istekli ve bu konuda Türklerden destek bekliyor" dedi.

Turizmde söz istiyor

TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turizm bölgesi hakkında bilgi verirken, "Türkmenler petrol ve doğalgaz dışında turizmde de söz sahibi olmak istiyor. Türkiye olarak bu noktada destek veriyoruz. Türkmen hükümeti turizm meslek lisesi de istedi ancak TURSAB olarak okul açma yerine öğretmen gönderme yoluna gideceğiz" dedi. Ulusoy, Türkmen öğrencilerin Türkiye’ye gelerek eğitim alacağını da duyurdu. Ulusoy, Avaza bölgesi için Antalya’nın örnek alındığını kaydetti.

Otellerin hepsi 5 yıldızlı

Ulusoy, Türkmenistan’ın toplam turizm yatak kapasitesinin 4 bin olduğunu; ülkede tek 5 yıldızlı otel bulunurken Avaza’da inşa edilen otellerin hepsinin 5 yıldız sınıfında olduğunu kaydetti. Bu 5 otelin ikisini Sehil İnşaat, diğerlerini İçkale, Polimeks ve Delta İnşaat yaptı. Sehil İnşaat, Hazar Denizi’nin içinde yer alacak şekilde bir otel daha yapıyor. Bu otelde kullanılmak üzere 65 metrelik bir de yat alındı. Şu ana kadar yapılan otellerin maliyeti 1 milyar dolar, toplam yatak kapasitesi 1100 ve kişi başı geceleme ücreti 100-150 dolar. Şubatta inşaasına başlanan Türkmenbaşı Havalimanı açılınca, Avrupa’dan da turist bekleniyor.

Doğalgaz devi şimdi turizmde de büyüyecek

DÜNYANIN beşinci büyük doğalgaz rezervine sahip olan ve ekonomisi ağırlıklı olarak enerjiye bağlı olan Türkmenistan’da turizm endüstrisi yeni yeni kuruluyor. Ülke yılda 300 bin turist çekebiliyor. Başkent Aşkabat’ta, Orta Asya’nın en büyük havalimanlarından biri bulunuyor. Haftanın belli günlerinde İngiltere, Almanya, Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden uçuşlar yapılıyor. Türkiye’ye gelen Türkmen vatandaşı sayısında son yıllarda ciddi artış söz konusu. 2006’da 48 bin 857 bin olan Türkmen turist sayısı 2008’de 88 bin 334’e çıktı; ancak bu yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8’lik düşüş oldu.

Erken rezervasyonda artış oranı yüzde 43

TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türk turizmindeki gelişmeleri değerlendirirken, ’Erken rezervasyon’ kampanyasının olumlu yansıdığını söyledi. Ulusoy, "Erken rezervasyon yapanların sayısı yüzde 43 arttı" dedi. ’Domuz gribi’ ile ilgili haberlerin veriliş tarzını eleştiren Ulusoy, "Air France uçağının düşmesi haberine çok az yer verildi. Buna karşılık havalimanlarında maskeli insanların görüntüleri televizyonlarda çok sık yer aldı. Bu nedenle gemi ile gelen turistler bile etkilendi" ifadelerini kullandı. Ulusoy, Alman ve Rus turist sayısında düşüşe rağmen geçen seneki rakamları yakalamayı hedeflediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Turizmdeki iş fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?sector=14800

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!