İş bulamayan sabıkalıya devlet iş yeri açtı

Güncelleme Tarihi:

İş bulamayan sabıkalıya devlet iş yeri açtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2009 13:18

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'de 17 ay cezaevinde kaldıktan sonra iş bulamayan ayakkabı tamircisi 37 yaşındaki Ali Biçim, Alanya Koruma Kurulu’nun da desteği ile kendi işini kurdu.

Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında devletin 16 bin 600 TL destek sağladığı Ali Biçim, ayakkabı tamir- montaj atölyesi açtı.

Alanya'da mesleği ayakkabı tamiri ve montajı olan Ali Biçim, 2002 yılında ‘ruhsatsız silah bulundurmak’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. 8 yıl hapis istemiyle yargılanan Biçim, 17 ay hapis cezası aldı. Alanya B Tipi Kapalı Cezaevi’nden 2004 yılında çıkan Ali Biçim, yaklaşık 5 yıl işsiz kaldı. Biri 7 diğeri 11 yaşında 2 çocuk babası olan Biçim'in yaptığı iş başvuruları sabıkalı olduğu için kabul edilmedi.

Eski hükümlü Ali Biçim, ailesini geçindirebilmek için dönem dönem inşaatlarda sigortasız olarak çalıştığını belirterek, “Cezaevinden çıktıktan sonra ne iş olsa yaptım. Çünkü bir ailem var ve onların hayatından ben sorumluyum. Ancak sabıkalı olduğum için kimse bana iş vermedi, verenler de sigortamı yapmadı. Çok zor günler geçirdim” dedi.

2 AYLIK KİRASI DA VERİLDİ

Bir arkadaşının önerisiyle Alanya Koruma Kurulu’na başvurduğunu belirten Ali Biçim, daha sonraki gelişmeleri şöyle anlattı:
“Alanya Koruma Kurulu yaptığım başvuruyu değerlendirdi ve iş kurabilmem için yardım kararı aldı. İlk olarak Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü tarafından proje çalışmalarına başlandı. Hazırlanan 16 bin 600 TL bütçeli ‘Ayakkabı Tamir- Montaj Atölyesi Projesi’ Alanya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından SRAP kapsamında değerlendirilerek, tüm makina ve teçhizatlarla açacağım işyerinin 2 aylık kira bedeli verildi. Devlet, bana asıl mesleğim olan ayakkabı tamiri ve montajını yapma imkanı sağlandı.”

‘YENİDEN DOĞDUM’

Mart ayında işyerini açtığını belirten Ali Biçim, “Bana bu işyerini açmamda yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. Ben artık hayata bir taraftan tutundum ve deyim yerindeyse ‘yeniden doğdum”. Artık kendimin ve ailemin hayatını düzgün şekilde çalışarak sürdürebileceğim. Eski mesleğimi yaptığım için çok mutluyum” dedi.

17 ay cezaevinde kaldıktan sonra tekrar eski mesleğine dönen Ali Biçim gençlere de uyarılarda bulundu. Biçim, “Meslek altın bir bileziktir. Ben buradan tüm gençlerimizi uyarıyorum. Mutlaka okusunlar, eğer okuyamıyorlarsa meslek edinsinler ve suçtan uzak dursunlar. Çünkü cezaevi çok zor bir yer, insanın hayatını mahvediyor. Kendilerine dikkat edip zararlı şeylerden uzak dursunlar” diye konuştu.

KAYMAKAM DA MÜŞTERİSİ

Yeni işyerini açalı henüz 2 ay olmasına rağmen çok sayıda müşteri edindiğini kaydeden Ali Biçim, atölyenin kurulmasını sağlayan Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ile Alanya Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan'ın da müşterileri arasında olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!