THY’nin kárına ’ucuzlayan’ akaryakıt dopingi

Güncelleme Tarihi:

THY’nin kárına ’ucuzlayan’ akaryakıt dopingi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2009 00:00

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gönderilen mali tablolara göre Türk Hava Yolları’nın net kárı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 155 milyon TL olarak gerçekleşti. THY Mali Denetim Komite Başkanı Hamdi Topçu, bu durumu şöyle açıkladı: "Akaryakıt fiyatlarında yaşanan düşüş akaryakıt giderini yüzde 16’lık düşürerek, toplam giderlerdeki payını yüzde 32’den yüzde 22’ye düşürdü. İlk üç aylık mali sonuçlara göre faaliyet kar marjı yüzde 4.5, net kár marjı ise yüzde 12 olarak gerçekleşti. Satış gelirleri ise yüzde 17 artışla 1 milyar 279 milyon TL oldu. Tarifeli hizmet gelirlerinin yüzde 78’i dış hatlardan, yüzde 22’si ise iç hatlardan elde edildi."

4.9 milyon yolcu uçtu

Gelirlere paralel olarak trafik sonuçlarındaki büyüme trendi devam ettiğini belirten Topçu, şu bilgileri verdi: "Yolcu sayısı bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 4 milyon 907 bine, taşınan kargo-posta yüzde 7 artışla 48 bin tona ulaştı. Arzedilen koltuk/km’deki yüzde 15 artışa karşılık ücretli yolcu/km’de yüzde 9 artış meydana geldi. Kapasite artışının yoğun olması yolcu yükleme oranına baskı yapmasından dolayı doluluk oranı 3.7 düşüş ile yüzde 66.1 oldu."

Tedbirler işe yaradı

Bu sonuçların küresel bir krizin yaşandığı dönemde elde edildiğine dikkat çeken Topçu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Akaryakıt fiyatlarındaki düşüş havacılık sektöründe olumlu sinyal vermiş olmakla birlikte, global olarak yaşanan olumsuzluklar bir çok havayolunda olumsuz etkilendiği bir ortamda, Türk Hava Yolları önceden almış olduğu mali tedbirler ve doğru kararlarla ilk üç ayı pozitif sonuç ile kapatabilmiş, yılın diğer dönemlerinde de pozitif sonucu devam ettirmek için gerek stratejik gerekse operasyonel planlarını titizlikle sürdürmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!