Krizin bitmesine az kaldı

Güncelleme Tarihi:

Krizin bitmesine az kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 00:00

Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Hermann Butz, “Kriz büyük bir ihtimalle, 2009 yılı sonu, 2010 yılı başına kadar sürecek. Ondan sonra yavaş yavaş canlanma gelecek” dedi.

Haberin Devamı

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından Bosch Evi'nde düzenlenen “Çekirge Toplantıları”nın bu ayki konuğu olan Butz, toplantıdan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen hafta Robert Bosch GMBH Yönetim Kurulu Başkanı Franz Fehrenbach'ın bir toplantı düzenleyerek, hem Bosch grubunun hem de Bosch Türkiye ile ilgili bilgiler verdiğini anımsattı.

Butz, Bosch grubunun 2008 yılını yaklaşık 45 milyar avroluk ciroyla kapattığını ve yüzde 2.6'lık bir daralma gerçekleştiğini belirterek, “Bosch Türkiye olarak 2008 yılında 1,6 milyar avro ciro yaptık. Bir önceki yıla göre hemen hemen aynı ciroyu gerçekleştirdik. Bu çok daha önemli. Bosch Türkiye olarak 2008 yılında 210 milyon avro yatırım yaptık. Demek ki, bizim uzun vadeli planlarımızda, stratejilerimizde bu ülke için hala aktüel değişmiyor ve biz bizim planlarımızı devamlı takip ediyoruz” dedi.

“KRİZ PİYASALARA VİRÜS GİBİ BULAŞTI”

Dünya piyasalarının 2008 Ağustos ayından itibaren zor bir dönem geçirdiğini, finans piyasalarında başlayan krizin, reel sektöre virüs gibi bulaşmaya başladığını ifade eden Butz, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Krizin en ağır vurduğu sektörlerden biri otomotiv; o da bizim sektörümüz. Hükümetler, her ülkede gerekli önlemleri almaya başlamışlar. Hurda teşvik indirimleri yapmışlar. Türkiye'de ÖTV indirimi geldi. Benzer önlemler gelmiş, fakat bu önlemler yeterli mi? Şu anda bakarsak ve değerlendirirsek piyasalarımız biraz hareketlenmeye başlıyor. Maalesef gerçek olarak görmek zorundayız. Bayağı yüksek bir seviyeden, bayağı dibe düştük. Şu andaki canlandırmalar, bizi biraz arttırıyor ama eski seviyesine götürmüyor. Eski seviyeye gelebilmek için kesinlikle birkaç yıl geçmek zorunda. Güneşli havalarda araba hızlı kullanılır, yağmurlu hava varsa araba yavaşlar. Benzer tabloyu Bosch Türkiye olarak gerçekleştiriyoruz. Ama her zamanki gibi bizim yatırım planlarımız, uzun vadeli. Bizim stratejilerimizi kalıcı ve bilerek takip ediyoruz. Bir önceki yıl az yatırım olabilir. Bir sonraki yıl biraz fazla yatırım olabilir.”

“TÜRKİYE'YE VE BURSA FABRİKASINA BÜYÜK GÜVEN DUYUYORUZ”

Haberin Devamı

Butz, bir gazetecinin “Bosch Türkiye'nin hedeflerinde bir sapma olacak mı?” şeklindeki sorusu üzerine, 2001 yılındaki krizde Bosch'un Türkiye'nin en büyük yatırımcısı olduğunu belirterek, “2009 için böyle bir şeyin öngörülmüyor. Ama bizim yatırımlarımız devamı geliyor. Biz Türkiye'ye devamlı yeni ürünleri, yeni teknolojileri getiriyoruz. Çünkü sonuçta, bu ülkeye ve Bursa fabrikasına çok büyük güven duyuyoruz. Bu güven sürekli geliştirilir” dedi.

Herman Butz, “Sizce kriz ne zaman biter?” sorusuna da, “Kriz büyük bir ihtimalle, 2009 yılı sonu, 2010 yılı başına kadar sürecek. Ondan sonra yavaş yavaş canlanma gelecek. Krizin etkisini tamamen atlayabilmek için mutlaka 2-3 yıl geçmesi gerek. Ama ilk pozitif sinyalleri almak üzereyiz. Bu sene sonu itibariyle, kesinlikle bir iyileşme trendine girebilir” cevabını verdi.

Haberin Devamı

Açıklanan önlem paketlerinin piyasaya nasıl yansıdığının sorulması üzerine de Butz, hükümetin açıkladığı paketlerin piyasada olumlu etkiler yarattığını dile getirerek, “Fakat bu paketlerde, bu kişisel fikrim, biraz geç kaldılar. Daha erken gelseydi, o zaman bu problemlere etkileri çok daha yüksek olurdu” dedi.

Bursa'daki iş fırsatları

Türkiye'deki iş fırsatları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!