Coca-Cola: Büyüme için Kent’e inanıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Coca-Cola: Büyüme için Kent’e inanıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2009 00:00

Dünyanın en büyük içecek şirketi Coca-Cola’nın CEO’su Muhtar Kent, Coca-Cola’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na da seçildi.

Kent, Atlanta’da yapılan ’Yıllık Hissedarlar Toplantısı’nı takiben 43 yıl şirkete hizmet ettikten sonra emekliye ayrılan Neville Isdell’in yerini aldı. Böylelikle, Coca-Cola’nın Aralık 2007’de duyurduğu liderlik devir teslim planı da tamamlanmış oldu. 56 yaşında olan Kent, Temmuz 2008’de Coca-Cola’da CEO koltuğuna oturmuştu. Aralık 2008’de Coca-Cola Yönetim Kurulu, 65 yaşında olan Isdell’in Yönetim Kurulu seçimlerinde aday olmayacağını ve şirketin, 2009 ’Yıllık Hissedarlar Toplantısı’nı takiben Kent’i Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçeceğini duyurmuştu.

Coca-Cola Direktörler ve Kurumsal Yönetim Komitesi Başkanı James D. Robinson, atamaya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Atamanın tamamlanması, Muhtar Kent’in Coca-Cola’nın liderliğini kesin olarak üstlenmesinin ilanıdır. Yönetim Kurulu, Muhtar Kent’in liderliğine ve Coca-Cola’yı bu zor zamanlardan başarılı bir şekilde geçirip uzun vadeli sürdürülebilir bir büyüme yakalayacak vizyona sahip olduğuna kesinlikle inanıyor. Başkan ve CEO olarak, benzersiz niteliklere sahip deneyimli bir liderlik ekibi oluşturdu. Şirket emin ellerde."

1978’de Coca-Cola’ya girdi

1978 yılında Coca-Cola’da çalışmaya başlayan Muhtar Kent, çeşitli görevlerde bulunduktan sonra, 1999’da Türkiye’de Efes İçecek Grubu’nda başkanlık görevini üstlendi. 2005’te Coca-Cola’ya, Kuzey Asya, Avrasya ve Ortadoğu Başkanı olarak dönen Kent, 2006’nın Şubat ayında da Coca-Cola International’ın başkanlığına getirildi. Kent, geçen yıl Coca-Cola Dünya’nın CEO’luğuna atandı.

İşe Atlanta’da başladı

İngiltere’deki Hull Üniversitesi Ekonomi Bölümünden mezun olan Kent, City University of London’da MBA yapmıştı. Coca-Cola şirketinde 1978 yılında Atlanta’da satış ve pazarlama departmanında başlayan Muhtar Kent, Hollanda ve İtalya’da çeşitli görevler üstlendikten sonra 1985 yılında Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürlüğü, 1989 yılında Orta ve Doğu Avrupa Bölüm Başkanlığı görevlerine atandı.

1995’de Avrupa’daki 12 ülkede şişeleme faaliyetlerini yürüten Coca-Cola Amatil şirketinin başına geçen Kent, 1999-2005 yılları arasında Efes İçecek Grubu’nda başkanlık görevini üstlendi. Efes İçecek Grubunun yeni pazarlara yayılması ve Londra Borsası’nda halka açılarak 2.5 kat değer kazanmasıyla ilerleyen süreci yöneten Muhtar Kent, aynı dönemde Coca-Cola İçecek şirketinin de yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. 2005’te Coca-Cola’ya, Kuzey Asya, Avrasya ve Ortadoğu Başkanı olarak döndü. 2006 Şubat ayında Coca-Cola International’ın başkanlığına, geçen yıl Coca-Cola Dünya’nın CEO’luğuna atandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!