Kriz vurdu yollara düştü

Güncelleme Tarihi:

Kriz vurdu yollara düştü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2009 09:46

Bear Stearns, Lehman Brothers ve Morgan Stanley'de geçirdiği 15 yılın ardından binlerce finansçı gibi işsiz kalan Kaan Sarıaydın, şimdi ticaret ve sanayi odalarından gelen talepler doğrultusunda Anadolu'yu gezerek krizi anlatıyor.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nden Ebru Tuncay'ın haberine göre, uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley'in küresel krizden aldığı yaraların ardından Türkiye ofisini kapatmasıyla 25 kişi ile birlikte işsiz kalan Kaan Sarıaydın, çareyi yaşadıklarını anlatmakta buldu. Küresel krizden en ağır yaraları alan kurumlar olan Bear Stearns, Lehman Brothers ve Morgan Stanley'de 15 yılını geçiren Kaan Sarıaydın, Anadolu'yu il il gezip krizi anlatıyor. Kariyerine Bear Stearns'ta stajyer olarak başlayan ve 2008 kasım ayında ülke ofisi kapanana kadar Morgan Stanley Türkiye'de genel müdürlük yapan Kaan Sarıaydın, Londra-New York hattındaki uluslararası finans ve kriz deneyimini şimdi Maraş'tan Osmaniye'ye, Sakarya'dan Malatya'ya kadar tüm Anadolu'ya taşıyor.

Anadolu'nun krizi yakından takip ettiğini ve bundan sonra neler olacağını öğrenmek istediğini söyleyen Sarıaydın "Anadolu'dan çok talep aldık. Oralarda konferanslar veriyorum. Körfez ülkelerinden de konferans davetleri aldım" dedi. Toplumun hemen hemen her kesimden insanın "ne oldu, daha neler olacak" diye merak ettiğini kaydeden Sarıaydın, "Kendimi krizi anlatmak için yollara vurdum. Krizde işsiz kalan bankacılar arasında Ferrari'sini satan bilge de var, danışmanlık işlerine girenler de, hala işsiz olanlar da" diye konuştu.
 
Fon yönetmekten bıktı

Haberin Devamı

Krizle birlikte Morgan Satenley'nin Türkiye ofisini kapatmasının adından 25 kişiyle beraber işsiz kalan Sarıaydın, Anadolu'da verdiği konferanslara ticaret odaları, sanayi odalarından büyük ilgi olduğunu kaydetti.

"Önceden 1.5 milyar dolarlık fonları yönetiyordum. Ama artık şimdi bu işlerden bıkkınlık geldi" diyen Sarıaydın, şunları söyledi: "Şimdi konferanslara devam ediyorum. Dünyanın her tarafından insanlarla, merkez bankaları, şirketler, uluslararası kuruluşlarla görüşüyorum." Finans sektörüne dönmeyeceğini belirten Sarıaydın, Körfez'den yatırımcılarla görüştüğünü ve Ortadoğu ülkelerinde yeni iş fırsatlarının olabileceğini belirtti. Büyük finans devlerinin birer birer batmasıyla kendisi gibi pek çok meslektaşının işsiz kaldığını anlatan Sarıaydın "Bunların içinde, Ferrari'sini satan bilgeler de var. Yine de dönüp bir şeyler yapmak istiyorlar. İstek var ama korku büyük" diye konuştu.
 
Türkiye ofisi satılabilirdi

Haberin Devamı

Morgan Stanley'nin Türkiye ofisini kapatma kararını bir hata olarak gördüğünü kaydeden Sarıaydın, "Bize danışmadan Türkiye ofisini kapattılar. Ama kapatma kararı büyük hataydı. O zaman çok acil verildi bu karar. Bize danışılmadı. Bu şirket satılabilirdi. Arabuluculuk yapmak istedim. Elimde birçok bağlantı vardı. Ama Morgan Stanley buna sıcak bakmadı. İstanbul ile birlikte Bükreş, Atina, Rusya, Güney Afrika, Kazakistan kapatıldı" diye konuştu.
 
Türev üründe ikna edemedik

Türk bankacılığının sağlam olduğunu kaydeden Sarıaydın, Türkiye'nin, 2001 felaketinden çok güçlü çıktığını söyledi. Türk bankalarının hiçbir zaman tehlikeli ürünlere girmediğini belirten Sarıaydın, "Hatta biz Morgan Stanley olarak, türev ürünlerle ilgili olarak Türk bankalarını ikna etmeye çalışıyorduk. İyi ki olmadı" dedi. 
  
Asıl risk sosyal patlama

Haberin Devamı

Krizde ilk adımın geçen yıl yaşanan finansal sarsıntılar ve ardından gelen iflaslar olduğunu belirten Kaan Sarıaydın, İrlanda, İspanya gibi birçok devletin iflasa yaklaştığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Şimdi G-20'den kararlar çıkıyor. IMF elindeki parayı kime versin? Bu paralar nereden gelecek, nasıl dönecek soran var mı? Hepsi parasal genişleme istiyor. Bu darphanelerin para basması demek. Bunun halka ve sanayiciye olumsuz yansımalarını bir adım sonrasında göreceğiz." Uygulanan politikaların istihdama yansımaması durumunda, krizin sosyal patlamalara yol açabileceğini ifade eden Sarıaydın, bunun sonucunda da yılsonunda devletlerin totaliter rejimlere de geçebileceğini savundu.

Haberin Devamı

Finans sektöründeki iş fırsatları için tıklayın


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!