114 dönüme 50 milyon kira

Güncelleme Tarihi:

114 dönüme 50 milyon kira
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2001 00:00


Şaban SEVİNÇ / ANKARA
Haberin Devamı

Atatürk'ün Türk halkının kullanımı için miras bıraktığı Atatürk Orman Çiftliği'ndeki toplam 114.4 dönümlük arazinin Ankara sosyetesinin uğrak yeri Türkiye Jokey Kulübü ve Atlı Spor Kulübü'ne aylık 50 milyon liraya kiralandığı ortaya çıktı.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (BYDK), Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) bazıları için ‘‘tam çiftlik’’ olduğunu gözler önüne seren bir rapor hazırladı. Daha önce arazisinin büyük bölümünün kaybolduğu belirlenen AOÇ'nin, elindeki mevcut arazilerin de sudan ucuz fiyatlarla kiralandığı ortaya çıktı.

Ankara'nın en güzel yerlerinde bulunan arazilerini çok düşük fiyatlarla Ankara sosyetesinin uğrak yerleri olan Türkiye Jokey Kulübü ve Atlı Spor Kulübü gibi kuruluşlara kiralayan AOÇ'nin zararları, yasa gereği her yıl Tarım Bakanlığı bütçesine konulan özel bir yardım ödeneğinden karşılanıyor.

BYDK, AOÇ'de yaşanan yağmayı TBMM KİT Komisyonuna sunduğu bir raporda açıkça ortaya koydu. BYDK raporuna göre, piyasa fiyatlarına göre 5 milyar 461 milyon liraya kiralanması gereken Ankara'nın Beştepe semtindeki 65.7 dönümlük arazi için Türkiye Jokey Kulubü ayda sadece 25 milyon lira kira ödüyor. Atlı Spor Kulübü de, piyasa bedeli 2 milyar 176 milyon lira olan 48.7 dönüm arazi için, aynı şekilde sadece 25 milyon lira kira ödüyor. Yani toplam 114.4 dönüm için iki kuruluşun ödediği aylık kira sadece 50 milyon lira. BYDK raporuna göre, yapılan arazi kiralama kontratları yetersiz ve genellikle kiracılar lehine hükümler içeriyor.

Sözleşmelere, ‘‘kira süresi sonunda, kiracının kiraladığı yeri boşaltarak teslim etmesi hükmü’’ konulmadığından devlet sürekli olarak aynı kişiye rayiç bedelin çok altında bedellerle yeniden kiraya vermek zorunda kalıyor. Oysa BYDK raporunda da belirtildiği gibi, kira dönemi sonunda piyasa koşullarına göre yeniden ihaleyle kiralama yoluna gidilecek olsa, 25 milyon lira kira alınan arazi için 5.5 milyar lira kira almak mümkün hale geliyor.

2007'YE KADAR SIFIR ZAM

AOÇ ile Atlı Spor Kulübü arasında 7 Ocak 1998'de yapılan kira sözleşmesine göre, Atlı Spor Kulubünün ödediği 25 milyon lira aylık kira 2007 yılına kadar aynı kalacak. Sözleşmeye 9 yıllık kira süresi boyunca ‘‘sıfır zam’’ hükmü konulduğu için 25 milyon lira olan kira bedeli 2007 yılına kadar artırılamayacak.

Atatürk'ün Hazine yoluyla Türk halkının kullanımına miras bıraktığı AOÇ arazisinin yüzde 36'sının, bağışlandığı 1937 yılından bugüne kadar geçen 64 yıl içinde kaybolduğu daha önce ortaya çıkmıştı. BYDK raporunda, bu olaya da değinilerek, AOÇ arazilerinin hálá doğru dürüst bir tesbitinin yapılmadığı ve uzun vadeli ucuz kiralamalar yüzünden arazinin yüzde 10'unun da fiilen kamunun elinden çıktığı bildirildi.

Rapora göre, Atatürk'ün 52 bin dekar olarak bağışladığı arazi bugün 33 bin dekara düştü. Kalan arazilerin büyük bir bölümü de, sudan ucuz fiyatlarla özel kuruluşlara kiralandı. BYDK, sudan ucuz fiyatlarla kiralanan AOÇ arazilerinin kira bedellerinin rayiç bedellere yükseltilmesi için girişimler yapılması gerektiğini vurguladı. Raporda, ‘‘Kiralanan işyerlerinin büyük bölümü bulundukları mevkilerin sağladığı avantaj nedeniyle ticari faaliyet hacmi yüksek yerler olmaları itibariyle, bu tür işyerleri için yenilenebilecek sözleşmelerde sabit oranlı kira artışları yerine gelir paylaşımına dayalı sözleşme akdedilmesi gerekir’’ denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!