Kabak çekirdeği yok satıyor

Güncelleme Tarihi:

Kabak çekirdeği yok satıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2009 11:46

Dünyanın önemli kabak çekirdeği üretim merkezleri olan Çin, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'da rekoltenin düşmesiyle, Türkiye pazarına yönelen Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, kabak çekirdeği üreticisinin yüzünü güldürdü.

Haberin Devamı

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, dünyadaki üretimin düşük olması nedeniyle kabak çekirdeğinde önemli bir talep artışı olduğunu bildirdi.

Karapınar, Türkiye genelinde yılda 20-25 bin ton kabak çekirdeği üretildiğini söyledi. Nevşehir ve Kayseri gibi önemli üretim merkezlerinin yanı sıra kabak çekirdeğinde Konya'da da son yıllarda ekim alanlarında önemli artış olduğunu ifade eden Karapınar, “Konya'da çiftçilerimiz son yıllarda alternatif ürün ekimi çerçevesinde kabak çekirdeğine yöneldi. Çiftçiler elde ettikleri verimden son derece memnun. Konya, bölgesinde ilerleyen yıllarda kabak çekirdeği üretim üssü haline gelecek” dedi.

Karapınar, özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen yoğun talep nedeniyle kabak çekirdeğinin hasat sezonuna 5-6 ay gibi bir süre olmasına karşın piyasada önemli oranda tükendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Dünyada yaşanan ekonomik krizin bütün sektörleri olumsuz etkilediğini dile getiren Karapınar, tarım ürünlerinde ise bazen krize rağmen fiyatların da talebin de artabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Tarım ürünlerindeki bu durum genellikle ekim alanlarıyla alakalı olarak ortaya çıkıyor. Kabak çekirdeğinde de bu yıl buna benzer bir durum yaşıyoruz. Dünyanın önemli kabak çekirdeği üretim merkezlerinden olan Balkan ülkeleri Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'da ekim alanlarının azalması ve olumsuz iklim koşulları nedeniyle rekolte düştü. Yine dünyada kabak çekirdeği üretiminde söz sahibi olan Çin'de de bu yıl ekim alanları azaldı. Böyle olunca AB ülkeleri kabak çekirdeği için Türkiye pazarına yöneldi. Bu nedenle büyük bir talep patlaması yaşandı. Zaman zaman talebi karşılamakta sıkıntılar yaşandı.”
Karapınar, kabak çekirdeği fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 40 civarında arttığını belirterek, “Kabak çekirdeğinin kilogramı 5 liradan 7 liraya yükseldi. Buna rağmen talepte artış var. Kabak çekirdeği ihracatımız bir önceki yıla göre iki kat arttı. Önümüzdeki yıl kabak çekirdeği ekim alanlarının genişlemesini bekliyoruz” dedi.

DÜNYADA EN ÇOK ÇEŞİT TÜRKİYE'DE

Türkiye'nin yıllık cerezlik kuru yemiş ihracatının 500 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Karapınar, ihracatın yüzde 65'inin AB ülkelerine yapıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin kuru yemişte çeşitlilik anlamında dünya lideri olduğunu vurgulayan Karapınar, “Üretim anlamında değil ancak, çeşitlilik anlamında dünya lideriyiz. Antep fıstığı, fıstık, fındık, kabak çekirdeği, sarı leblebi, badem gibi çok sayıda ürüne sahibiz. Pek çok ülkede bu çeşitliliğe rastlamak mümkün değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!