Otomotivde müthiş fırsatlar

Güncelleme Tarihi:

Otomotivde müthiş fırsatlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2009 00:00

Otomobiller hiç bu kadar ucuz olmamıştı. Yüzde 14 ötv indirimi, yüzde 10'u aşan kampanya fırsatları ve yüzde 30'a yakın döviz avantajı...

Haberin Devamı

Otomotivde müthiş fırsatlar
Otomotivde müthiş fırsatlar
Otomotivde müthiş fırsatlar
Otomotivde müthiş fırsatlar
 
Otomotivde müthiş fırsatlar
Otomotivde müthiş fırsatlar
Otomotivde müthiş fırsatlar
Otomotivde müthiş fırsatlar


Son 4 aydır küresel krizin neden olduğu talep düşüşü ve dövizin yüzde 30'u aşan artışına ellerinde 100 bini aşan stokla yakalanan otomotiv sektörü, hükümetin biraz gecikmeli de olsa verdiği destekle moral buldu. Türkiye'de toplam otomotiv satışlarının yüzde 78'ini oluşturan 1600 cc ve altı araçların ÖTV oranları yarı yarıya inince, bir anda otomobil fiyatları son yıllarda görülmemiş şekilde ucuzladı. ÖTV desteğinin fiyatlarda yarattığı yüzde 14'lik indirime, firmaların yüzde 10'u aşan kampanya fırsatları de eklenince ucuzluk yüzde 30'a yaklaştı. 4 aydır dövizdeki aşırı değerlenmenin fiyatlara yansıtılmadığı da düşünülürse, otomobil almak için kaçırılmayacak fırsatlar doğdu.

Haberin Devamı

KÜRESEL kriz nedeniyle son 4 aydır satışları hızla düşen ve darboğaza giren otomotiv sektörünü canlandırmak amacıyla Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) yapılan indirim, otomobil fiyatlarında tarihi fırsatlar yarattı. ÖTV desteğinin fiyatlarda yarattığı yüzde 14'lik indirime, firmaların yüzde 10'u aşan kampanya fırsatları de eklenince ucuzluk yüzde 30'a yaklaştı. 4 aydır dövizdeki aşırı değerlenmenin fiyatlara yansıtılmadığı da düşünülürse, bir anda otomobil fiyatları son 10 yılın en ucuz seviyelerine geriledi. Hürriyet Gazetesi olarak bizde bu dönemde firmaların sunduğu fırsatları sizlere bir dosya halinde hazırladık.

3 ayda 150 bin araç

Pazartesi günü resmi gazetede yayınlandıktan sonra salı günü yürürlüğe giren ÖTV indirimleriyle birlikte, shoowroomlar adeta müşteri akınına uğrarken, sektörde 4 aydır asık olan yüzler yeniden gülmeye başladı. Sektör temsilcileri, ertelenen talebin adeta patladığını belirtirken, 3 ay içinde 150 binin üzerinde otomobil ve hafif ticari aracın rahatlıkla satılacağını söylüyor. Bu da indirim öncesi '70 bini zor bulur' denilen pazarın hükümetin desteğiyle iki kat büyümesini sağlayacak. Sektörün elindeki 100 bini aşan stoğu eritmek için uygulanan ÖTV indiriminin kriz döneminde çok önemli bir hamle olduğu da net olarak ortaya çıkmış oldu.

Haberin Devamı

Motosiklet fiyatına otomobil

ÖTV indirimiyle birlikte harekete geçen otomotiv firmaları, bir taraftan yeni fiyatları belirlerken diğer taraftan, ellerindeki stoğa bağlı olarak ek fırsatlar sunma yarışına girdi. Özellikle hafif ticari araçlarda ÖTV'nin yüzde 10'dan 1'e çekilmesini fırsat görenler, KDV'yi de kendileri üstlenerek müşterilerine hiç vergisiz hafif ticari araç satmaya başladı. Müşterilerine halihazırda gerek indirim gerekse cazip avantajlar sunan firmalar ise ÖTV indirimiyle birlikte bunların hepsini bir paket haline getirerek, fiyatlarını son yılların en cazip sevilerine taşıdı. Tüm bu fırsatlar bir hafta önceye kadar 20 bin TL altında yanlızca bir kaç model varken biranda 10'larca olmasını sağladı. Hatta Çinli ve Hintli otomobillerin fiyatları 13 bin TL'ye kadar gerileyerek, motosiklet fiyatlarına yaklaştı.

Haberin Devamı

Sektöre nefes aldırdı

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar, ÖTV indiriminin sektöre nefes aldırdığını belirterek, "Düzenlemeyi kimse memnuniyetsizlikle karşılamayacaktır" dedi. Her markanın farklı olmakla birlikte sektörün 100 binin üzerinde stokla yeni programa girdiğini bildiren Aybar, ÖTV'deki avantajın müşteriye en iyi şekilde yansıtılmasının önem taşıdığının altını çizdi. Kararın, tüketici için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Aybar, “Tüketici alım yaptığı sürece, stokların eritilmesinden sonra üretim başlayacak. Umarım bu tetikleme yılın sonuna kadar belli bir ivmeyi korur. Bu süreçte üretim, satış ve kamu maliyesi hepsi kazanç içinde olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

İndirim en iyi şekilde yansıtılmalı, istismarara karşı dikkatli olunmalı

ODD Başkanı İbrahim Aybar, dövizin geçtiğimiz ekim ayından bu yana ciddi değer kazandığını anımsatarak, “Bu süreçte markalar zam yapmayarak, yerine koyma maliyetini üzerlerine almışlardı. Yapılan son düzenleme, sektöre belli bir ivme verecektir. Her marka bunu kendi lehine en iyi şekilde kullanmak isteyecektir. Ortaya bir imkan çıktı. Bunu müşterilerimize, kendi üretim tesislerimize, çalışanlarımıza en iyi şekilde yansıtmanın formüllerini bulmak ve uygulamak durumundayız. Şu aşamada bizim önce bu görevi yapmamız lazım” diye konuştu.

Bu konuda sektör temsilcileri, müşterilerin dikkatli olması gerektiğini savunarak, "ÖTV indirimi öncesi fiyatlarını düşüren bazı firmalar, teşvik sonrası kendi üstlendikleri indirimleri kaldırdı. Bu da müşterileri kandırmaktır" yorumunu yapıyor. Temsilciler ayrıca Haziran ayında ÖTV teşviğinin istismar edilebileceğini dile getirerek, "Uygulama bitmeden önce araçlar satılmadan plakalandırılabilir. ÖTV tekrar eksi seviyesine geldiğinde bu araçlar çok rahatlıkla elden çıkartılır. Bu yüzden Haziran ayındaki satışları iyi incelemek lazım. Bu tip istismarla hükümetin bir daha sektöre destek olmama riskini yaratır" yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

ÖTV teşviği uzatılmalı mı

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, otomotiv sektöründe düşürülen ÖTV’nin biriken stokların eritilmesinde yardımcı olacağını belirterek, buna karşın 3 aylık süre sonunda pazarın yeniden çöküşünü engellemek için yeni tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Tezer, bu sürenin sonunda ÖTV indiriminin hurda desteği ile bütünleştirilmesi gerektiğini söyledi. Otomotiv firma yetkililerinin ortak görüşü ise ÖTV teşviğinin en az 2010 yılı başına kadar devam etmesi yönünde. Yetkililer, Tezer'e katılarak, "En azından ÖTV de bu seviyelerde korunamıyor olsa bile daha yumuşak bir geçiş planlanması yaz aylarında ani bir fren yapılmasını engeller. Aksi takride 17 Haziran'dan sonra satışlar yeniden bıçak gibi kesilir" yorumunu yapıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise ÖTV indiriminde süre uzatılmasına ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: "Hele bir üç ayı görelim öncelikle. Biliyorsunuz bu üç aylığına yapıldı. Krizde tabi öngörülerimizle hareket ediyoruz” yorumunu yaptı.

İkinci el fiyatları ne olacak

ÖTV indirimi otomotiv sektörüne önümüzdeki 3 ayda derin bir nefes aldırıp, 100 bin adedi aşan stok baskısına son verecek. Hükümet tarafından stokların eritilmesine yönelik olduğu için 3 ayla sınırlı tutulan ÖTV indirimi hakında görüştüğümüz otomotiv yetkilileri, bu dönemde en büyük sorunun ikinci el araçlarda olacağını kaydediyorlar. Yetkililer, "Hükümetin ÖTV indirimi araçlarını yenisiyle değiştirmek isteyenlerden çok ilk veya ikinci aracını alacaklara yarayacak. Çünkü aracını satıp yeni bir otomobil alacak kişi ikinci elde kaybedeceği için yeni araçta avantajdan tam anlamıyla yararlanamayacak. Ama ilk aracını alanlar için inanılmaz fırsat olacak" yorumunu yapıyor.

Bu konuda Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın görüşü ise şöyle: "Bankalarında devreye girmesiyle otomotiv sektöründe topyekün bir canlılık olacak. Bu arkasından ne getirecek? İkinci el piyasasını da kuvvetlendirecek. 2'inci el piyasasında da çok önemli gelişmeler olacak."

Avrupa'da otomotive destek veren 13'üncü ülke Türkiye

AVRUPA’da otomotiv pazarını canlandırmak için önlem alan son ülke Türkiye oldu. Birçok ülke, AB Komisyonu'nun, belirli yaşın üzerindeki araçların hurda teşviki yoluyla pazardan çekilmesine yönelik hazırladığı öneriyi uygulamaya başlamıştı. Avrupa'da satışları artırmak için 9 yaş ve üzeri araçlara 1000 ila 2 bin 500 Euro arasında değişen teşvikler veriliyor. Otomotive destek veren ülkeler arasında Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz, Romanya'nın da yer aldığı 12 ülke bulunuyor. Bu ülkeler arasında en büyük desteği 2 bin 500 Euro’luk hunda indirimi ile Almanya veriyor. Türkiye ise otomotive destek veren 13'üncü ülke oldu.

CITROEN'DEN BİNEKTE 10 BİN TİCARİDE İSE 5 BİN TL AVANTAJ

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/citroen.jpg

Baylas Otomotiv'in bünyesindeki Fransız Citroen, ÖTV indiriminin yanısıra otomotiv sektöründe yaşanan durgunluğa bağlı olarak Mart ayı başında başlattığı 0 faiz kampanyasına da devam ediyor. Bunun yanı sıra her modellerine farklı oranlarda peşin alımda avantajlar sunuyor.

İndirimi tamamen yansıttık

Baylas Otomotiv Genel Müdürü Müfit Ataseven, sundukları tüm fırsatlara ek olarak 3 ay süreli ÖTV indirimleri sayesinde otomotiv piyasasının çok ciddi oranda canlanmasını beklediklerini söylüyor.

Ataseven, "Bu indirimin amacına hizmet edebilmesi için ÖTV indirimlerini tamamıyla anahtar teslim satış fiyatlarımıza yansıttık.

Yeni fiyatlarımızla gelinen noktada, var olan kampanyalarımıza ek olan ÖTV avantajıyla birlikte örneğin C5 modelimizde şu andaki fiyat avantajı 10 bin 275 TL’ye, C4 Picasso’larımızda 10 bin 450 TL’ye ulaşmaktadır. Genel anlamda binek modellerimizde 10 bin TL, ticari modellerimizde var olan avantajlarıa ÖTV avantajları eklendiğinde fiyat avantajları 4 bin 800’lere ulaşmaktadır.

Doğru alışveriş yapılmalı

Özellikle ÖTV indirimleri göz önünde bulunduğunda önümüzdeki 3 aylık dönemin otomobil almak ve değiştirmek için oldukça avantajlı bir zaman olacağını kaydeden Ataseven, "Piyasadaki fırsatlardan doğru yararlanıldığı takdirde bu dönemi avantaja çevirmek mümkün olacaktır.

Bu durumda tüketiciler kendi koşulları ile piyasa koşullarını değerlendirerek doğru bir alışveriş yapabilirler" diye konuştu.

VOLKSWAGEN'DEN 'KİMİN AKLINA GELİRDİ' DEDİRTECEK FİYATLAR

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/auto.jpg

Doğuş Otomotiv'in bünyesindeki Volkswagen, müşterilerini 'Kimin aklına gelirdi?’ dedirtecek fırsatlar sunuyor.

Volkswagen, düzenlediği kampanya kapsamında hükümetin sağladığı ÖTV indiriminin dışında binek modellerinde bir çok avantaj sunuyor. ÖTV indirimi öncesinde 28 bin 80 TL anahtar teslim fiyatına sahip Polo'yu yüzde 9.25’lik indirimle 25 bin 780 TL kampanyalı anahtar teslim fiyatıyla satışa sunan VW, ÖTV indirimi sonrasında, 24 bin 310 TL anahtar teslim fiyatına sahip bu modeli yüzde 9.39’luk bir indirimle, 22 bin 300 TL'ye satıyor. Aynı şekilde ÖTV indirimi öncesinde 50 bin 350 TL anahtar teslim fiyata sahip Passat 1.6 102 Trendline yüzde 13.81’lik indirimle 44 bin 350 TL kampanyalı anahtar teslim fiyatıyla satışa sunuluyordu. ÖTV indirimi sonrasında, 43 bin 490 TL anahtar teslim fiyatına sahip bu model yüzde 13.88’lik bir indirimle 38 bin 300 TL kampanyalı fiyatla satışa sunuluyor.

Kuru 1.99 TL'ye sabitledi

Bununla birlikte VW, Euro ile satışını yaptığı modellerinde uyguladığı ‘Sabit Kur’ avantajını içeren kampanyayı Scirocco, Passat CC, Touareg, EOS ve Tiguan modellerinde kuru 1.99 TL’ye sabitleyerek TL bazında yüzde 13'e varan cazip indirim imkanları sağlıyor. Passat ailesinin sportif üyesi Passat CC 42 bin 350 Euro'dan geniş dizel motor seçenekleriyle sınıfının en çok tercih edilen modelleri arasında yer alan Touareg 79 bin 950 Euro'dan yeni sportif coupe Scirocco 26 bin 900 Euro'dan Volkswagen’in kompakt SUV sınıfındaki temsilcisi Tiguan ise 31 bin 500 Euro'dan başlaşan fiyatlarla satılıyor.

VW Binek, satış sonrasında sunduğu avantajlarda ise 4 yaş ve üstü modellere yüzde 20’ye varan servis indirimi sunuyor. Ayrıca VW, muayene öncesi ücretsiz check-up hizmeti sunuyor. VW Ticari araç fiyatları ise yeni çıkan ÖTV düzenlemesi ve uyguladıkları özel satış kampanyaları ile birlikte 6 bin TL'ye kadar iniyor.

HYUNDAI, HEM FİYATLARI İNDİRDİ HEM DE İŞSİZLİK SİGORTASI YAPTI

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/hyundai1.jpg


Ocak-Şubat'ta Türkiye'nin en çok otomobil satan markası ünvanını eline geçiren Hyundai, ÖTV'ye yapılan indirimin yanısıra müşterilerine birbirinden cazip avantajlar sunuyor.

Hyundai, içinde bulunduğumuz zorlu koşullarda yeni araç sahibi olmak isteyen müşterilerini mağdur etmemek ve işsiz kalma endişesi taşımadan herkesi gönül rahatlığıyla otomobil sahibi yapmak üzere Türkiye İş Bankası’yla ortak bir kampanya gerçekleştirdi.

6 ay taksitleri ödüyor

Türkiye İş Bankası üzerinden 12, 24 veya 36 ay vadeli taşıt kredisi kullanarak yeni bir Hyundai binek otomobil satın alan bireylere, Anadolu Hayat Emeklilik’in yeni ürünü olan “Kredi Destek (İşsizlik) Sigortası” hediye ediliyor.

Bu sigorta ile ölüm, tam ve kalıcı sakatlık durumlarında 64 bin 800 TL’lik tutara kadar kredi borcunun tamamı; işsiz kalınması durumunda ise altı aya ve taksit başına 2 bin 250 TL’lik tutara kadar kredi borcu taksitleri Anadolu Hayat Emeklilik tarafından ödenecek.

Peşinde 700 TL avantaj

Hyundai’nin ses getiren bu kampanyasının dışında Mart ayında tüm binek modellerinde yüzde 14'lik ÖTV indiriminin dışında peşin alımlarda 700 TL avantaj sağlıyor.

Ayrıca Hyundai, 10 bin TL’ye yüzde 0.65 faiz ve 12 ay taksitle kredi imkanı da sunuyor.Hyundai yine Mart ayında Sonata, Grandeur, Coupe FX, Tucson ve Santa Fe modellerinden birini alan Samsung Innov8 cep telefonu hediye ediyor.

RENAULT, HEM FİYATLARI DÜŞÜRDÜ HEM DE FAİZİ 15 AYDA SIFIRLADI

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/renault.jpg

RENAULT Mais, sektörde canlılık yaratan ÖTV indirimiyle birlikte müşterilerine ek indirimler ve 0 faizli kredi avantajı sunuyor. 31 Mart tarihine kadar geçerli olacak kampanya dahilinde, Renault marka otomobil alanlar, 10-15 ay vadeli krediyi yüzde 0 faiz oranı ve cazip indirimlerle sahip olacak. Söz konusu kampanyada, Renault'un sunduğu özel indirime ek olarak ÖTV'de yapılan indirimle, yeni Symbol 20 bin 238 TL, Megane Sedan 25 bin 790 TL, Clio HB 23 bin 450 TL, Clio Grand Tour modeli ise 23 bin 340 TL’den başlayan avantajlı fiyatlarla tüketiciyle buluşuyor. Tüm bu cazip indirimlere ek olarak kampanyada, Megane Sedan’ın tüm versiyonlarında 15 bin TL için 15 ay vadeli, Clio HB, Clio Grand Tour ve Yeni Symbol modellerinde ise 10 bin TL için 10 ay vadeli yüzde 0 faiz oranları sunuluyor.

Bu dönemin kıymeti bilinmeli
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, hükümet tarafından açıklanan ÖTV indiriminin sektöre büyük canlılık getireceğini belirterek, "3 ay süresince binek otomobilde 1600 cc’ye kadar olan motorizasyonlarda ÖTV yüzde 18’e, ticaride ise yüzde 1’e indirildi. Ayrıca fiyatlar zam görmedi, şirketler faizleri olabildiğince aşağıya çektiler. Hala cazip kampanyalar devam edebiliyor ki talepte bulunan müşterilere uygun çözümler bulunabiliyor.

Bu fiyatlara bir daha ulaşılmaz
Şu anda yapılan kampanyaların stok baskısıyla doğru orantılı olduğunu kaydeden Aybar, bu baskının getirdiği ciddi bir kampanya yarışı olduğunu belirtti. Aybar, "Çünkü yerine koyma maliyetleri çok arttı.

Dövizin yükselmesi, fabrikalardaki kapasitelerin çok boşalması, birim maliyetleri artırdı. İthal ve üretim maliyeti yükseldi. Bunların fiyatlara yansıtılması kaçınılmaz dolayısıyla bu fiyat seviyesine bir daha ulaşmak mümkün değil" dedi.

FORD'DAN 3 SIFIR AVANTAJI

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/ford1.jpg

TÜRKİYE otomotiv pazarının lideri Ford Otosan, kriz ortamını hükümetin sunduğu ÖTV indirimi uygulamasına ek avantajlarla eşi görülmemiş bir fırsata çeviriyor. Ford, ticari araçlarda ÖTV, KDV ve faizi sıfırlarken, binek araçlarda ise ÖTV indiriminin yanısıra kredi desteği de vermeye başladı.

Ford Otosan, salı günü başlattığı kampanya kapsamında, ticari araçlarda ÖTV ve KDV (%18) oranlarını sıfıra çekiyor. Bu indirimle 2009 model Ford Transit Connect kombiler 28 bin 280 TL yerine, 24 bin 575 TL’den başlayan özel fiyatlarla tüketiciye sunuluyor. Ayrıca tüm kamyon modellerinde 1.000 TL takas desteğimiz Mart ayında da devam ediyor. Bunun yanı sıra, tüm kamyon modellerinde 24 ay vade ve %1,09 faizle 50.000 TL kredi desteği sunuyoruz.

Günde 14 TL'ye Fiesta

Ford, ÖTV oranlarında yapılan indirim sonrasında binek otomobiller için, bugüne dek görülmemiş sahip olma fırsatları sunuyor.

Binek araçlarda yüzde 19 puanlık ÖTV indirimini birebir fiyatlarına yansıtan Ford Otosan, ayrıca yüzde 0.99 faizle kredi desteği sağlıyor. Kampanya kapsamında, tüketiciler 10 bin TL peşinatla, günde 12 TL’ye Ford Ka, 14 TL’ye Ford Fiesta, 21 TL’ye Ford Focus, 31 TL’ye Ford Mondeo 2009 model bir binek otomobil sahibi olma fırsatı yakalıyor.

Son yılların en büyük fırsatı

Ford Otosan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, hükümetin sağladığı ÖTV indirimine ek olarak, otomotiv endüstrinin ve pazarının lideri olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek,

"Ford ticari araçlar ve binek otomobiller için son yılların en büyük en büyük satın alma fırsatını sunuyoruz. Tüketicilerimizin yapması gereken tek şey, bu benzersiz fırsatı değerlendirmek. Araç almak isteyenler, bu kadar büyük avantajı bir daha yakalayamayabilirler” diye konuştu.

Periyodik bakım avantajı

Ford Otosan, ticari ve binek modellerdeki indirim ve faiz kampanyalarının yanısıra 31 Mart tarihine kadar periyodik bakım ve 2 bin TL’ye kadar mekanik bakım yaptıran, 3 yaş ve üzeri Ford araç sahiplerine faturadaki motor yağı, yedek parçalar, işçilik ve diğer sıvıların tamamında KDV tutarı kadar indirim uyguluyor.

Ayrıca, kampanya sırasınca 250 TL üzeri işlem yaptırınca 1 yıl Ücretsiz Yol Yardım Paketi hediye ediyor.

FIAT 'ÖTV DEVLETTEN KDV BİZDEN' DİYOR

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/fiat.jpg

Fiat, düzenlediği kampanya ile ÖTV indirimine ek olarak hem ticari araç hem de binek modellerinde birbirinden cazip fırsatlar sunuyor. Mart ayı boyunca ticari modelleri için düzenlendiği kampanyayı revize eden Fiat, 'ÖTV Devletten, KDV Bizden” sloganıyla 8 bin 600 TL’yi aşan indirimler sunuyor. Kampanya kapsamında Fiat Fiorino 2 bin 838 TL’lik indirimle 16 bin 550 TL’den; Fiat Doblo 2 bin 994 TL’lik indirimle 17 bin 410 TL’den; Fiat Scudo 4 bin 868 TL’lik indirimle 27 bin 720 TL’den; Fiat Ducato ise 5 bin 255 TL’lik indirimle 29 bin 840 TL ve Fiat Palio Van ise 2 bin 511 TL’lik indirimle 14 bin 450 TL’den başlayan kampanyalı anahtar teslim başlangıç fiyatlarıyla tüketicilerin ilgisine sunuluyor

5 yıl uzatılmış garanti
Fiat, ÖTV indiriminin yanısıra binek modellerde Mart ayına özel 5 yıl uzatılmış garanti hediyeli ve nakit destekli kampanyasına devam ediyor. Bununla birlikte ÖTV indirimiyle birlikte anahtar teslim başlangıç fiyatlarında 5 bin 500 TL’yi aşan indirimler sunan Fiat Binek Araçlar; Bravo modelini 4 bin 180 TL’lik indirimle 26 bin 720 TL’den; Fiat Linea modelini 3 bin 760 TL’lik indirimle 23 bin 990 TL’den; Fiat Grande Punto modelini 3 bin 300 TL’lik indirimle 21 bin 700 TL’den; Fiat 500 modelini 3 bin 870 TL’lik indirimle 24 bin 630 TL’den; Fiat Albea Sole modelini 2 bin 500 TL’lik indirimle 16 bin 400 TL’den; Fiat Palio Sole modelini ise 2 bin 500 TL’lik indirimle 15 bin 900 TL’den başlayan anahtar teslim satış fiyatlarıyla otomobilini bir an önce değiştirmeyi hedefleyenlerin ilgisine sunuyor.

322 TL taksit Fiat şansı
Koç Fiat Kredi ise 24 aya varan vadelerle araç anahtar teslim tutarının tamamına kredi imkanlarının yanı sıra 48 ay vade ve 322 TL’lik taksitlerle 10 bin TL’lik kredi kullanma avantajı da sunarak Fiat markalı otomobil ve hafif ticari araç sahibi olmayı kolaylaştırıyor.

Bu fiyatlar birdaha imkansız

Fiat İş Birim Direktörü Okan Baş, her otomobil markasının ekonomik durgunluktan farklı oranlarda ve farklı iç dinamiklerde etkilendiğini belirterek, bu bağlamda her markanın birbirinden farklı ama sonuçta cazip satın alma imkanları sunarak müşterisine yakın olmayı hedeflediğini kaydediyor. Baş, bu noktada otomobilini değiştirmeyi hedefleyen kararlı tüketicilerin yeni otomobil alma kararlarını daha fazla ötelememesi gerektiğini belirterek şunları söylüyor: "Devletin 3 ay gibi kısa bir süre için uygulamaya koyduğu ÖTV indirimiyle birlikte Fiat'ın sunduğu nakit desteği, avantajlı kredi koşulları ve uzatılmış garanti hediyesi gibi birçok koldan artılar sunan kampanyalardan yararlanmasının kendi faydalarına olacağına inanıyoruz. Şu an ki düşük satış fiyatı seviyelerine bir daha ulaşılmasını artan kurların mutlak etkisiyle de neredeyse imkansız diyebiliriz. Bu nedenle yeni bir Fiat sahibi olmanın tam zamanı diyoruz."

TOYOTA, İNDİRİMİN YANISIRA MÜŞTERİYE ÖZEL FIRSAT SUNDU

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/toyota2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 



TOYOTA, fiyatlarını hükümetin ÖTV indirimiyle düşürken, showroomlarında müşterilerine özel fırsatlar da sunuyor.

Hükümetin ÖTV indirimi Toyota'da da fiyatları aşağı çekti.

Corolla modelinde 6 bin 700 TL'ye varan indirimlere giden Toyota, en düşük fiyatı 33 bin 700 TL'ye çekti. Auris'in fiyatı 38 bin 600 TL'den 33 bin 300 TL'ye, Verso'nun fiyatı 38 bin 400 TL'den 33 bin 100 TL'ye, Yaris'in fiyatı ise 28 bin 350 TL'den 24 bin 500 TL'ye indi. Toyota'nın Şubat ayı başında piyasaya sunduğu yeni Avensis'in fiyatı iseyeni çıkardığı Yeni Avensis'in fiyatı ise 51 bin 900 TL'den 44 bin 800 TL'ye geriledi.

Kaçırılmayacak avantaj

Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, "Müşteriler daha fazla beklentiye girmeden, bu belirsizliğin ortadan kaldırılmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz.

Yapılan indirim oranları 1600 cc altı için tatminkar bir seviye. Önemli olan müşterilerin ne düşündüğü" yorumunu yaptı.

Müşterilerin otomobil almaları veya değiştirmeleri için doğru bir zaman olduğunu kaydeden Orhon, "Mevcut fiyatlarımıza aylardır devam eden kur maliyetlerini yansıtmıyoruz.

Ancak stoklar nedeniyle düşük tutulan fiyatların önümüzdeki dönemde artırılması kaçınılmaz.

Bu nedenle mevcut fiyatlar ve ÖTV indiriminin kaçırılmayacak bir avantaj olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

 

OPEL'DE FİYATLAR HİÇ BU KADAR ÇEKİCİ OLMADI

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/opel1.jpg

General Motors (GM) Türkiye bünyesindeki Opel, Türkiye'de müşterilerine hem kendi bünyesinde hem de ÖTV indirimiyle çok cazip koşullarda fiyatlar sunuyor. Opel bu fırsatların dışında yıl boyunca satış sonrasında da avantajı kampanyalar düzenliyor. Opel Satış Müdürü Sibel Palandüz, hem Corsa hem de Astra HB modellerine ÖTV indiriminden önce Mart ayında çok cazip indirimler sunduklarını belirterek, "Corsa'nın benzinli modellerinde Şubat'ta başlattığımız 2 bin 500 TL'ye varan indirimleri Mart'ta dizel modellerimizde de sunuyoruz. Ayrıca Astra HB'de 6 bin TL'ye, Astra Sedan'da ise 5 bin 750 TL'ye varan indirimler uyguluyoruz" dedi. Palandüz, bu indirimlere ek olarak hükümetin ÖTV'de yaptığı indirimin ise zaten cazip seviyede olan fiyatlarını daha da çekici bir hale getirdiğini söyledi. ÖTV indirimi sonrası Opel modellerinin fiyatları 9 bin TL'ye yakın indi.

Servis kampanyaları da var
Tüketicilerin içinde bulunduğumuz dönemde özel fırsatlarda mutlaka yararlanması gerektiğini kaydeden Palandüz, "Özellikle otomobilini yenilemek isteyenler ya da daha donanımlı modele geçmek isteyenler için mutlaka değerlendirilmesi gereken fırsatlar var. Fiyatların bu seviyede kalmayacağını unutmamalılar" dedi.

Opel'in sunduğu diğer fırsatlar ise şöyle:
* Yıl boyu yüzde 25 indirimli servis kampanyası.
* 16 Nisan'a kadar Petrol Ofisi işbirliğiyle garanti süresi biten, 349 TL (KDV dahil) ve üzeri servis harcaması yapanlara (mekanik) 50 TL'lik yakıt çeki.
* 31 Mart'a kadar tüm Opel bayilerinde Michelin adami hediye olarak veriliyor.
* Mayıs ayında ise 4 Michelin lastik alana 4 filtre ücretsiz hediye edilecek.

Mazda'da fiyatlar 22 bine indi 'stoklar Nisan'da tükenir' dedi

Mazda'nın yüksek döviz fiyatlarına rağmen uzun bir süredir devam eden kampanyalı satışları, ÖTV indirimi ile beraber çok daha cazip hale geldi. Mazda Türkiye Genel Müdürü Bora Koçak, model fiyatlarının 22 bin 926 TL'den başladığını belirterek, "Bu fırsatlar birazda stokların ne zaman tükeneceği ile ilgili. Mazda olarak önemli miktarda stoğumuz kalmadı ve Nisan ortasından itibaren fiyatlarımızı yukarı doğru çekmeyi düşünüyoruz" dedi.

Dövizi olan zarar etmez

Önümüzdeki üç ayın otomobil almak için mükemmel bir dönem olduğunu söyleyen Koçak şöyle konuştu: "Özellikle elinde döviz bulunduran nakit alıcılar bugün aldıkları otomobillerden hiç zarar etmeyeceklerdir. Zaten düşük olan fiyat seviyeleri ÖTV indirimi ile olabilecek en minimum seviyeye geldi. ÖTV’nin eski seviyeye dönmesi ve yüksek döviz kurları nedeniyle bu seviyedeki fiyatlara ulaşmak mümkün değildir. Vergi indirimi kalıcı olsa da firmalar stokları çıkardıktan sonra kaçınılmaz olarak zam yapacaklardır."

Teşvik 2010'a uzamalı

ÖTV teşviğinin en az 2010 yılı başına kadar devam etmesi gerektiğini kaydeden Koçak, "2010 yılı itibariylede ÖTV’nin makul oranlarda tutulması gerekiyor. Evet tüketiciler bir an önce bu indirimden yararlanmalı. En azından ÖTV de bu seviyeler korunamıyor olsa bile daha yumuşak bir geçiş planlanması yaz aylarında ani bir fren yapılmasını engeller" dedi. Mazda'da Mazda 2'nin fiyatı ÖTV indirimiyle birlikte 25 bin 167 TL'den 22 bin 926 TL'ye inerken, Mazda 3'in fiyatı ise 30 bin 700 TL'den 27 bin TL'ye indi.

Kia'da fiyatlar yüzde 30 düştü

Koreli Kia, 2009 yılı başından bu yana hem binek hem de ticari modellerinde farklı kampanyalar uyguluyor. Bu fırsatlara ÖTV indiriminin eklenmesiyel Kia modelleri çok cazip seviyelere indi. Mart ayı boyunca yüzde 12 indirimle 31 bin 490 TL'den başlayan fiyatlarla satılan Kia Ceed'in fiyatı ÖTV indirimi sonrasında ise 27 bin 231 TL'ye kadar indi. Çelik Motor ayrıca mart ayında düzenledikleri kampanya kapsamında, ticar iaraç modellerinde de 2 bin 500 TL’ye varan indirim ve 12 aya kadar yüzde 0.48 kredi avantajı sunuyor.

Yüzde 30 düştü

Mart ayı boyunca devam edecek, Kia’nın hem Sportage hem Sorento modelinde sadece 150 adetle sınırlı olan diğer bir kampanyasında ise, Sorento modeline sadece 77 bin 253 TL’ye, Sportage modeline ise sadece 58 bin 34 TL’ye sahip olmak mümkün. Sorento'nun hem Kia'nın kendi kampansayı hem de ÖTV indirimi öncesi fiyatı 107 bin 211 TL'yken, Sportage'nin fiyatı ise 83 bin 984 TL'ydi. Yani son dönemde yapılan kampanyalara ÖTV indirimi de eklenince Kia markalı modellerin fiyatları yüzde 30'a varan oranlarda düştü.

Subaru'da fiyatlar ÖTV'yle takas yaptı

Müşterilerine avantajlı fırsatlar sunan bir diğer marka da Baytur bünyesinedki Japon Subaru. ÖTV indiriminin yanısıra, fiyatlarını dönemsel kampanyalarla destekleyen Subaru'nun takas indirimi de devam ediyor. Subaru, Impreza modeline 1600 TL, Legacy ve Outback benzinli ve dizel modellere 5000 TL, Forester benzinli modellerini ise yine 5 bin TL takas indirimi ile satışa sunuyor. Bu fırsatlara ek olarak ÖTV indiriminin de gelmesiyle, Impreza modelinin başlangıç fiyatı 30 bin 817 TL'den, Legacy modelinin 65 bin 491 TL'den yeni Forester'ın ise 57 bin 192 TL'den başladı.

Peugeot, hem çevreyi  hem cepleri düşünüyor

Fransız Peugeot, ÖTV indirimine ek olarak çevre duyarlılığına destek olmak için Blue Lion donanımlı araçlarında 1000 TL ek fiyat avantajı sunuyor. Bir Peugeot modelinin Blue Lion standartına sahip olabilmesi için CO2 emisyonunun 130 gr/km’ye eşit veya daha düşük olması gerekiyor. Blue Lion standartlarına sahip olan Peugeot modelleri aynı zamanda Türkiye pazarının en az yakıt tüketen araçları arasında ilk sıralarda yer alıyor.

2008'le eşit olur

Peugeot Türkiye Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, özellikle sektörün üzerinde yoğun bir baskı yaratan stokların eritilmesine katkısı olacak ÖTV indirimi uygulaması ile yeni araç alacak tüketiciler için fiyatların çok cazip seviyelere geldiğini söyledi. 3 aylık bir süre ile sunulan bu avantajın tüm tüketiciler tarafından değerlendirilmesini öneren Vieux, bu süreç içinde pazarın 2008 yılının aynı dönemi ile eşit seviyelerde gerçekleşeceğini belirtti.

407 TL taksitle 407

Vieux, "Bizde ÖTV indirimine ek olarak çevre duyarlılığına destek olmak için Blue Lion standartlarına sahip olan modellerimizde uyguladığımız 1000 TL ek fiyat avantajını sürdürüyoruz. Yeni Peugeot 407 modelini de ayda 407 TL ödemeli finansman seçeneği ile sunmaya devam ediyoruz" dedi.

Çinli Chery'de son fırsatlar

Mermerler Grubu bünyesindeki Çinli Chery'nin fiyatları da ÖTV indirimine bağlı olarak önemli ölçüde düştü. Alia'nın fiyatı 23 bin 990 TL'den 20 bin 663 TL'ye gerilerken, Chery'nin SUV modeli Tiggo'nun fiyatı ise 35 bin 990 TL'den 30 bin 999 TL'ye geriledi. Chery'nin geçtiğimiz ay Türkiye'de satışa sunduğu ticari modeli Taxim'in fiyatı ise 17 bin 950 TL'den 16 sin 481 TL'ye düştü. Mermerler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, "Daha önce 1.20 TL dolar kuruna göre yapılan fiyat hesaplamalarımıza, günümüz dolar kuru olan 1.80 TL yerine 1.40 TL ile devam ediyoruz. Fakat Mart sonu itibari ile maliyet hesaplarımızdaki dolar kurunu olması gereken rakama getireceğiz. Çünkü rakipler gibi fiyatı olması gereken seviyeye çekmek zorundayız" diye konuştu.

En ucuz otoda Çinli Geely ile Hintli Tata yarışıyor

Türkiye'nin en ucuz otomobili ünvanı için Çinli Geely ile Hintli Tata yarışıyor. Son ÖTV indirimiyle birlikte Geely'nin 1.3 litreli Echo modelinin fiyatı 13 bin 803 TL'ye gerilerken, Hintli Tata'nın 1.4 litrelik Indigo modelinin fiyatı ise 13 bin 875 TL'ye düştü. Böylece biri 1.3 litrede, diğeri 1.4 litrede en ucuz otomobil oldu.

Kia, gibi Anadolu Grubu'nun bünyesinde yer alan Geely markasının Echo modelinin fiyatı hükümetin teşviğiyle 15 bin 900 TL'den 13 bin 803 TL'ye inerken, Familia modelinin fiyatı ise 21 bin 650 TL'den 18 bin 756 TL'ye indi. Türkiye'de İsotlar Grubu bünyesinde satılan Hintli Tata ise krizde güçlük çeken tüketicilere oh dedirtecek fiyatlar sunuyor. 4x2 çift kabin klimalı Tata pick-up 19 bin 930 TL, 4x4 çift kabin Tata pick-up 22 bin 850 TL, 4x2 Xenon 25 bin 270 TL, 4x4 Xenon 30 bin 150 TL. fiyatlarla showroomlardaki yerini almış durumda. Tata'nın binek modeli Indigo'nun benzinli versiyonu ise 13 bin 875 TL'yle rekor seviyeye geriledi. Indigo bu fiyatla şu an 1.4 litrelik motora sahip Türkiye’de en ekonomik araç.

Seat'tan kampanya üstüne 4 bin 500 TL ÖTV dopingi

Doğuş Otomotiv'in bünyesindeki İspanyol Seat, Mart ayına özel ekstra indirimler ile satışa sunulmaya devam ediyor. Açıklanan ÖTV indirim paketi ile tüm Seat modellerinde bir önceki fiyat listelerinde yer alan kampanyalı indirim listesi üzerinden 4 bin 500 TL‘ye varan indirim avantajı bulunuyor. Bu indirimler sonucunda yeni Ibiza 23 bin 900 TL, Leon 30 bin 450 TL, Altea XL ise 38 bin 100 TL’den başlayan kampanyalı fiyatlarla satışa sunuluyor. Tüm bunlara ek olarak Seat, yetkili servislerinde müşterilerine vdf ile 3 bin TL’ye kadar 3-6 ay vade seçeneğine yüzde “0” faizli taksit imkanı sunuyor.

 Skoda, ÖTV indirimine paralel  'Bir de ben indiriyorum' dedi

Yüce Auto-Skoda, ÖTV indirimi uygulamasına ek olarak özel indirim kampanyası da başlattı. 17 Mart tarihinde yürürlüğe giren ÖTV indirimine paralel olarak başlayan özel Skoda kampanyası ile fiyatlara yüzde 6 ve yüzde 12 arasında ekstra indirim uygulanıyor. Skoda Fabia 1.2, yüzde 14’lik ÖTV indirimi ile 22 bin 995 TL’ye inerken, yüzde 6’lık özel Skoda indirimi ile bu rakam 21 bin 700 TL’ye kadar düşüyor. Fabia Ambiente versiyonunda 37 bin 290 TL’lik fiyat, ÖTV indirimi ile 32 bin 228’e inerken yüzde 12’ye varan özel Skoda indirimi ile 28 bin 500 TL’ye kadar çok cazip bir fiyata iniyor. Ayrıca, Fabia ve Roomster modellerinin dizel motora sahip versiyonlarında VDF Skoda Finans işbirligi ile 10 Bin TL’ye 6 aya kadar yüzde 0 ,12 aya yüzde 0.32 faizli kredi imkanı sağlanıyor. Yüce Auto-Skoda Genel Müdürü Mahmut Kadirbeyoğlu, otomobil almanın tam zamanı olduğunu belirterek, "Bu fiyatlara bir daha ulaşılması kesinlikle mümkün olamaz. Çünkü şu anda otomotiv firmaları şartlarını çok zorluyorlar ve adeta zararına satış yapıyorlar. Piyasayı, sektörü canlı tutabilmek adına yapılan bu fedakarlıklara firmalarında uzun süre dayanabileceğini düşünmüyoruz" diye konuşuyor.

Dacia Logan'ın fiyatı 15 bin TL'nin altına indi

ÖTV'yi yeniden düzenleyen kanun çerçevesinde Renault Grubu'na bağlı Dacia, çok daha cazip fiyatlara ulaştı. Üstelik Dacia'da Mart ayına özel finansal avantajlar da devam ediyor. Dacia müşterileri Sandero modeli için 12 bin TL'ye 12 ay yüzde 0.69 faiz imkanından yararlanırken, Logan MCV için de 10 bin TL'ye 12 ay 0 faiz avantajı sağlanıyor. Dacia, Mart ayında ÖTV indirimine ek olarak Sandero modelinde 1250 TL indirim yapıyor. Bu indirimle birlikte Sandero modeli 18 bin 250 TL'ye satılırken ÖTV indirimiyle birlikte bu fiyat ise 15 bin 850 TL'ye geriledi. Logan Sedan modelinde ise 17 bin 150 TL'lik kampanyalı fiyat ÖTV indirimi sonrası 14 bin 900 TL'ye geriledi. Logan MVC'nin 7 kişilik versiyonu ise 2 bin 615 TL'lik indirimle 17 bin 250 TL oldu.

Nissan krize direndi, SUV sahibi olmayı kolaylaştırdı

Nissan Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, kriz döreminde fiyatlarını mümkün olduğu kadar sabit tuttuklarını belirterek, "Müşterilerimizin alım kararlarına destek olmak adına fiyatlarımızda artış yapmamak için biz de krize karşı direniyoruz" dedi. Sancaktaroğlu, Qashqai'nin 40 bin TL’lerden başlayan fiyatlarla satıldığını belirterek, "SUV sahibi olmayı kolaylaştırıyoruz" dedi. Nissan ayrıca Note modelinin dizel versiyonunda 3 Mart’tan itibaren uyguladığı 17 bin TL’ye 12 ay yüzde 0.80 faizli kredi uygulamasıyla, Navara'da 4 bin 500 TL'ye varan özel takas desteği veriyor.

İlkim Sancaktaroğlu, krizin tüm sektörleri hem global anlamda dünyada hem de ülkemizde etkilemekte olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Kriz dönemleri tüketiciler için doğal olarak tasarruf etme dönemidir. Bir de bunu uzun vadeli düşünürsek kriz döneminde fiyatların yükselmemiş olması ve çok uygun koşullar sunularak piyasanın canlı tutulabilmesi ileriye dönük yatırım yapma anlamında oldukça büyük bir fırsat. ÖTV indirimi ile birlikte oluşan fırsatları değerlendirmek artık tüketicilerin elinde. Döviz kurlarının yükseldiği bugünlerde hala çok özel koşullarla araçlarımızı satarak müşterilerimize avantajlı bir hizmet sunduğumuz kanaatindeyim. Dövizin yüksek seyrine devam etmesi durumunda, ÖTV indiriminin bitmesi ve stokların belirli seviyelere çekilmesi ile birlikte markalar fiyatlarını artırmak durumunda kalacaklardır. "

Chevrolet'de hem fiyatlar ucuz hem de LPG kiti hediye

Son dönemde satışlarını büyük ölçüde artıran Chevrolet, ÖTV indirimiyle birlikte atağa kalkıyor. Chevrolet modellerinde halihazırda yapılan indirimler dışında ÖTV indirimiyle de 4 bin TL'ye varan düşüşler yaşandı. Chevrolet'nin giriş modeli olan Spark modelinin başlangıç fiyat yeni ÖTV oranları ile 16 bin 610 TL'ye düşerken, Aveo HB giriş modelinin fiyatı ise 3 bin 40 TL inerek 19 bin 436 TL'ye geriledi. Cazip fiyatın yanısıra LPG dönüşüm kiti de Chevrolet tarafından hediye ediliyor.

Geniş iç mekanı, tasarımını ve ekonomik motorları ile beğeni kazanan Aveo Sedan'ın giriş modeli olan Aveo Sedan 16V 1.2 S (84Hp) modelinin fiyatı ise 3 bin 146 TL inerek 20 bin 76 TL'ye geriledi. Fiyatın yanısıra LPG dönüşüm kiti de Chevrolet tarafından hediye ediliyor. Lacetti modellerinde ise yeni ÖTV oranları ile 4 bin 70 TL'ye varan indirimler oldu. Giriş modeli olan Lacetti HB 1.4 SE (94Hp) modelin başlangıç fiyatı 21 bin 249 TL'ye düşerken, bu model için LPG dönüşüm kiti ve 5 yıl veya 150 bin km garanti Chevrolet tarafından hediye ediliyor. Chevrolet'nin başarılı SUV modeli Captiva 4X4 modelinin başlangıç fiyatı ise 67 bin 320 TL'ye geriledi. 7 koltuk seçeneği, sportif tasarımı, 150 beygir gücünde 2.0 dizel motoru ve yüksek donanımıyla SUV sınıfında fark yaratan Captiva yeni ÖTV oranları ile çok cazip satış koşullarına sahiptir.

Terios'un fiyatı 30 bin TL'nin altında

Daihatsu, 2009 model fiyatları ÖTV indirimiyle önemli ölçüde düşerken, elinde kalan 2008 model araçlarda ise ÖTV indirimine ek olarak özel fiyat kampanyası devam ediyor. 2009 model Terios'un başlangıç fiyatı 36 bin 250 TL'den 31 bin 499 TL'ye inerken, Materia'nın fiyatı 30 bin 500'den 26 bin 499 TL'ye, Sirion'un fiyatı ise 24 bin 250 TL'den 20 bin 999 TL'ye düştü. 2008 model Terios'un fiyatı 2009 modele göre yüzde 4 indirimle 29 bin 449'den satılırken, 2008 model Materia'larda ise indirim tutarı yüzde 13'ü buluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!