Beklenen imza atıldı, ruble ile ticaretin yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Beklenen imza atıldı, ruble ile ticaretin yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2009 00:00

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ruble ile ticaretin önünü açacak olan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı kararın değiştirilmesini sağlayan Kanun Hükmündeki Kararname’nin Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Tanrıverdi, üç ayı aşkın zamandır sürdürdükleri çalışmada Bakanlar Kurulu’nun imzasıyla yasal engellerin ortadan kalktığını söyledi. Bundan sonra Türk banklarının bu projede aktif rol almalarını beklediklerini ve İTKİB olarak bankalarla görüşmeleri sürdürdüklerini anlatan Tanrıverdi, "Ruble ile ticaretin başlamasıyla birlikte 6.5 milyar dolar olan ihracatımızı 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Hazır giyim ve konfeksiyonunun yanı sıra başta turizm sektörü olmak üzere bu ülke ile ticaret yapan tüm sektörler, yeni süreçten olumlu etkilenecekler" dedi.

32 Sayılı Kararın 6’ncı maddesinde değişiklik şu cümleyle belirtildi: "Bu karar kapsamındaki dövize ilişkin işlemler Merkez Bankası, bankalar ve Bakanlıkça uygun görülecek diğer kuruluşlar tarafından yapılır. Merkez Bankası kendi işlemlerinde kullanacağı konvertibl dövizleri belirler." Uzmanlar, söz konusu değişikliğin ardındnan, Merkez Bankası’nın döviz kabul ettiği para cinsleri arasına ruble’yi de alması gerektiğini, bunun ardından Ruble ile ticaretin başlayabileceğini vurguluyor. Ruble ile ticaret için bankalarla görüşmeye uzun süre önce başladıklarını belirten Hikmet Tanrıverdi, ilk olarak Rusya’da Efes Pilsen yatırımları bulunan Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’a gittiğini belirterek şunları söyledi: "Rusya pazarında cirolarını Ruble ile elde eden daha sonra bunu rezerv paralara çeviren Abank’ın sahibi Tuncay Özilhan, bu yeniliğe aklının yattığını söylemişti. Görüşmelerimiz sürüyor. Abank dışında başka bankalara da gittik. Burada bu işi ilk yapan bankanın çok ciddi bir avantajı olacak. Rusya ile iş yapan Laleli, Osmanbey esnafı topladığı rubleyi bu işi yapan bankalara götürecek."

Vitrinlere ruble tabelası

Rusya’nın rubleyi rezerve para yapmak gibi bir düşüncesi olduğunu belirten Hikmet Tanrıverdi, "Ruslar devalüasyondan dolayı dolar ve Euro’dan kaçıyor. Ruble harcamak istiyor. Laleli’de Aksaray’da ya da Osmanbey’de vitrinlerde ’Ruble geçerlidir’ tabelaları asılırsa, Ruslar başka bir yere gitmez. Ucuzluğundan dolayı Rusya’dan Çin’e verilen siparişler Türkiye’ye döner" dedi. Tanrıverdi, hazır giyim ihracatında 1 puanlık düşüşün 157 milyon dolarlık ihracat kaybına mal olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!