Beyaz peynir fiyatları düştü

Güncelleme Tarihi:

Beyaz peynir fiyatları düştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2009 10:33

Günde 650 ton süt işleyerek Türkiye'nin beyaz peynir ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılayan Konya'nın Ereğli ilçesinde, 18 kilogramlık tenekelerde satılan beyaz peynirin fiyatının 54 TL'den 40 TL'ye kadar gerilediği bildirildi.

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Bozkurt, ilçede çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren çok sayıda fabrika bulunduğunu, bunların büyük çoğunluğunu süt ürünleri fabrikalarının oluşturduğunu belirtti.

Bozkurt, Ereğli'nin 'beyaz peynirin başkenti' olduğunu ifade ederek, “Bölgede süt inekçiliğinin yaygın olması nedeniyle, çok sayıda süt ürünleri fabrikası ilçede faaliyet gösteriyor. İlçemizdeki fabrikalarda günde ortalama 650 ton süt işleniyor. Bunun 350 tonu Ereğli'nin mahalle ve köylerinden karşılanırken, 300 tonu da çevre iller Aksaray, Sivas, Kayseri, Konya ve Niğde'den temin ediliyor” dedi.

İlçede, yoğurt, tereyağ, kaşar peyniri gibi birçok süt ürünü üretildiğini anlatan Bozkurt, üretimde aslan payını beyaz peynirin aldığını ve ilçe ekonomisine önemli bir katkı sağladığını belirtti.

Bozkurt, ilçenin önemli bir gelir kaynağı olan beyaz peynirin büyük bir kısmının yurt içinde tüketildiğini vurgulayarak, az sayıda firmanın da Orta Doğu ülkelerine ihracat yaptığını ifade etti.

FİYATLAR UCUZLADI

Son günlerde süt fiyatlarında düşüş yaşandığını dile getiren Bozkurt, şunları kaydetti:
“Sütün kilogram fiyatı 45 kuruşa kadar geriledi. Bu düşüş doğal olarak beyaz peynire de yansıdı. Süt fiyatlarının 45 kuruşa kadar gerilemesi ve talebin azalması nedeniyle fiyatlarda ciddi oranlarda düşüş yaşandı. Şu anda 18 kilogramlık tenekelerde satılan beyaz peynir 54 TL'den 40 TL'ye kadar geriledi. Yem fiyatlarında da geçtiğimiz yıllara göre önemli artışın olmasına karşın beyaz peynirin fiyatında yaşanan düşüş ise tüketiciye yaradı.”

Sektörde birtakım sıkıntıların da olduğunu anlatan Bozkurt, satışını yaptıkları ürünlerin ödemelerinde sorunlarla karşılaştıklarını, alıcıların uzun vadeli çekler vermesinin üreticileri zor durumda bıraktığını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!