Fiat yeni sistemle yakıt tüketimini azaltacak

Güncelleme Tarihi:

Fiat yeni sistemle yakıt tüketimini azaltacak
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 02, 2009 12:19

Fiat Türkiye'nin tepe ismi olan İş Birim Direktörü Okan Baş ile yeni dönemi ve otomotiv pazarını konuştuk. Röportaj yarın da devam edecek.

Haberin Devamı

II.Bölüm: Bu zamanda otomobil alınır mı

- 2008 nasıl geçti?

2008 yılı ilk başlarda asılnda çok iyi başladı, 2007'nin yüzde 20-25 üzerinde gidiyorduk. Daha sonra Türkiye'de hep olan iniş çıkışların 1-2 tanesini yaşadık. Piyasa bir ara dövizin hareketlenmesi ile darbe yedi, daha sonra kapatma davası ile ilgili belirsizlikler etkiledi. Ama eylül ayında dünyada oluşan durgunluğun etkisi çok sert oldu. Yüzde 60'a varan düşüşler yaşandı.

Sonuçta yılın ilk dönemi daha pozitif, son dönemi de negatif olmak üzere pazar 495 bin adet satış ile kapandı. 2007'ye göre 100 bin adetlik bir düşüş var.

- Siz ne yaptınız?

Otomotiv pazarı zor bir dönemden geçerken, firmalar yaşanan sıkıntılı ortamdan yeni ürünler, modeller ve kampanyalarla kurtulmaya çalışıyor.

Eren GÃœLER YAZIYOR

Fiat Türkiye'nin tepe ismi olan Okan Baş, şirket olarak 2009 boyunca kısa dönemli strataejiler ve pazarı yakından izleyerek hareket edecekleri söyledi. Bu hafta başlayacak olan Cenevre Fuarı'nda Fiat'ın hem yakıt tasarrufu sağlayan hem de çevreye saygılı yeni sistemi start/stop'u tanıtacaklarını belirten Baş, Linea'nın 1600 cc'lik yeni Multijet motorunun da Mart ayı içerisinde Türkiye'ye geleceğini belirtti. Okan Baş ile yaptığımız röportaj iki gün sürecek...

Fiat'ın son yıllarda bir çıkışı oldu. Özellikle ticari tarafta Fiorino ile biz en üst noktaya tırmandık. Fiorino, 12 bin 500 adetlik satışı ile hem kendi sınıfının en çok satan aracı oldu hem de ticari araçtaki pazar payımızı 1.5 puan artırdık.

Haberin Devamı

- Pazar payı ne kadar?

Otomobilde pazar payımız yüzde 8.7, ticaride yüzde 18.3. Toplamda yüzde 12.4 pazar payı elde ettik.

- Kaç araç sattınız?

61 bin tane araç sattık. Bunun 26 bin 600 tanesi ticari, 34 bin 500'ü binek araç.

- En başarılı marka hangisi?

Binekte Linea'nın çok büyük katkısı var. Linea aslında çok genç de bir ürün. O segmentteki diğer modellerin en az 7-8 yıllık geçmişi var. Linea yeni doğmasına rağmen segmentte yüzde 8-10 pay aldı ki bu çok ciddi bir başarı. Sonuçta bu segmenteki müşteri biraz daha muhafazakardır. Geçmişini bildiği ürünü daha fazla tercih eder şekilde davranıyor.

Haberin Devamı

- Linea'yı daha çok kimlere sattınız?Â

Linea C segmenti bir araç. Bu aracı Albea'dan veya Albea türü araçlardan bir üst tarafa geçmek isteyenler de tercih etti, diğer markaların bu segmentteki modellerinden de aldı. Satış olarak ilk 5'e oturduk.

- Nedir en önemli avantajı?

Yeni olmasının dışında, Linea özellikle kullanım ekonomisi açısından ciddi avantaj sağlıyor. Boyutsal olarak da sınıfının en geniş aracı. Ayrıca gittikçe zenginleşiyor, motor gamı seçenekleri artıyor.

Bir de şu var, fiyat/fayda sıralamasında da en üstlerde yer alıyoruz.

LINEA'NIN PERFORMANSI ARTACAK

- Peki beklediğiniz satış rakamına ulaşabildiniz mi?

/images/100/0x0/55ea35d1f018fbb8f8718cc7
Beklentilerimiz karşıladık ama performansını daha da artıracağını düşünüyoruz.

Haberin Devamı

- Nasıl olacak?

Versiyonları zenginleştireceğiz. Ayrıca önümüzdeki dönemde yeni bir motor getireceğiz. 1.6 multijet motoru Mart ayı içerisinde satmaya başlayacağız.

- Fiat'ın hibrid araçlarla ilgili bir çalışması var mı?

Hibridden ziyade CNG ve LPG'ye odaklı bir marka Fiat. Hatta Avrupa'da LPG ve CNG'nin (doğalgaz) tercih edildiği araçlarda pazarının en iyisi Fiat...

- Fabrika çıkış LPG'li üretim var mı?

Geçen sene toplamda yüzde 12.4 pazar payı elde ettik.

Avrupa'da LPG genellikle satış sonrası uygulama olarak var ama özellikle fabrika çıkış CNG'li üretim yapılıyor. Mesela biz burada Doblo'yu Avrupa için CNG'li üretiyoruz.

- Türkiye'de?

Haberin Devamı

Maalesef Türkiye'de altyapı olmadığı için yapamıyoruz. LPG'li araçlarımız var ama satış sonrası uygulama olarak yapıyoruz.

- Garanti?

"Linea yeni doğmasına rağmen segmentte yüzde 8-10 pay aldı "

Bizim kontrolümüzde olduğu için garantili olarak satıyoruz.

- Neden fabrika çıkış LPG'li olarak üretilmiyor peki?

Bu bir ölçek ekonomisi. O da bir yatırım gerektiriyor. Eğer karşılarsa, seri üretim yaptığımız dönemler de oldu, ama genelde bu niş bir pazar olduğu için dışarıdan yaptırıyoruz. LPG Türkiye'de daha çok ikinci elde uygulanıyor.

- Hangi modellere garantili LPG takılabiliyor?
 
Doblo ve Albea'ya takılabiliyor.

- Çevre ile ilgili özel bir yatırım var mı?

Haberin Devamı

Çevre ile ilgili şunu söyleyeyim: Avrupa'da karbondiokist salınımının belli bir değere düşürülmesi isteniyor ve markaları zorluyorlar. En son markaların hangisi ne yaptı diye baktıklarında Fiat birinci sırada. Çevreye en az CO2 salgılayan marka Fiat... Bu da Fiat'ın bu konuyu nasıl ele aldığını çok net gösteriyor.

YENİ SİSTEMLE YAKIT TÜKETİMİ DÜŞECEK 

Mesela biz şimdi yeni bir sistem getiriyoruz, start/stop sistemi. İlk olarak bu hafta başlayacak olan Cenevre Fuarı'nda tanıtımı yapılacak olan Fiat 500'ün cabrio versiyonunda kullanılacak.

- Nedir o?

Bu sistem aracın hareket etmediği dönemde motoru kapatıyor, vitesi taktığınızda yeniden çalıştırıyor.

Mesela kırmızı ışıkta durdunuz diyelim, hemen motoru kapatıyor, sonra tekrar devreye giriyor. Böylece hem çevreyi kirletmiyor hem de şehir içi trafikte önemli bir yakıt tasarrufu sağlıyor.

Bu uygulama Fiat 500 ile başlayacak, ondan sonra diğer modellere de yaygınlaştırılacak.

II.Bölüm: Bu zamanda otomobil alınır mı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!