Fiyatlar içeride yükselecek, dışarıda düşecek

Güncelleme Tarihi:

Fiyatlar içeride yükselecek, dışarıda düşecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2009 14:07

Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, kriz nedeniyle hesaplı tur arayan Avrupalı turistlerin bu yıl Türkiye'ye daha fazla yöneleceğini, bu nedenle ucuz tatil isteyen yerli turistin mutlaka erken rezervasyon sisteminden yararlanması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul Tüyap'ta düzenlenen Emitt Turizm Fuarı'nda Türkiye'nin en büyük seyahat acentası Etstur'un patronu Mehmet Ersoy ve Yurtdışı Turlar Müdürü Cenk Okumuş ile konuşma fırsatı bulduk.

Mehmet Ersoy, bu sene kriz nedeniyle sönük geçmesi beklenen turizm sektörü ile ilgili olarak çok farklı bir bakış açısı getirdi. Kriz nedeniyle insanların hesaplayabildiği turlara yöneleceğini söyleyen Ersoy, Türkiye'nin neden şanslı olduğunu şöyle anlattı:

"İnsanlar kriz nedeniyle ucuz üründen ziyade hesaplayabildiği ürünü arıyor. Bu ikisi birbirinden farklı şeyler. Cebinizden çıkacak parayı bilmek istiyorsunuz, tatilde herhangi bir sürprizle karşılaşmak istemiyorsunuz. Bunun da ana formülü herşey dahil sistemi..."

Eren GÜLER YAZIYOR

HERŞEY DAHİL İLE AİLELER TÜRKİYE'YE AKIN EDECEK

Haberin Devamı

Dünyada herşey dahil sistemi en iyi uygulayan ülkelerden birinin Türkiye olduğunun altını çizen Ersoy, "O yüzden ben özellikle Avrupalı ve Rus ailelerin Türkiye'ye akın edeceğini düşünüyorum. Avrupalı tur operatörleri de aynı görüşte zaten. Türkiye'ye herhangi bir uçak kısıtlamasına gitmek değil uçak sayılarını artırma kararı aldılar" dedi.

Herşey dahil sistemin Türk turizminin kurtarıcısı olacağını iddia eden Ersoy, şöyle devam etti:

"Biz iki yıldır bunu her platformda söylüyoruz. Herşey dahil Türkiye'nin şansıdır çünkü uygulanabilmesi ve taklit edilmesi çok zordur. Yunanistan ve İspanya bunu denedi ama oradaki fiziki şartlar yetersiz kaldı. Bir kere uygulanabilir olması için  otelin kapasitesinin büyük olması lazım. Ancak Avrupa'daki yatırımlar, oteller daha ufak. O yüzden onlar hem fiziki şartlar hem de maliyetler nedeniyle herşey dahili başaramadı."

BOŞUNA FİYATLARIN DÜŞMESİNİ BEKLEMEYİN

Tatile gitmek isteyen yerli turistin boşu boşuna içeride fiyatların düşmesini beklememesi gerektiğini hatta yurtdışından gelecek taleple yükseleceğini belirten Ersoy, bu nedenle geçtiğimiz hafta başlayan erken rezervasyon uygulamasından yararlanılmasını istedi.

/images/100/0x0/55eadc88f018fbb8f89b65d0

Haberin Devamı

Bu sene Etstur olarak erken rezervasyonun ilk kademesinde indirm oranını yüzde 35'e çıkardıklarını ve çok yoğun bir ilgi gördüklerini anlatan Ersoy, şu anda geçen seneden daha iyi gittiklerini belirtti. Ersoy şöyle devam etti:

"Normalde Türkler hep şikayet eder ya, 'ben yanımda aynı otelde güneşlenen bir Almandan neden daha fazla ödüyorum' diye. İşte erken rezervasyon olmadığı için ödüyordun. Ama şimdi erken rezervayon yaptıranlar, ben iddia ediyorum, yabancı turistlerden daha ucuz tatil yapabilecekler. Bu işin sırrı bu. Bizim tavsiyemiz, hazır kampanyalar varken alın çünkü yazın son dakika rezervasyonları ile fiyatlar artacak."

AYNI HATAYI BU KEZ YAPMADIK
 
Ersoy, Etstur olarak krizden etkilenmediklerini, çünkü 2001 yılındaki hatayı bu kez yapmadıklarını vurguladı. Ersoy şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"2001 krizinde yaptığımız hatayı bu sefer yapmadık ve hiçbir elemanımızı çıkarmadık. Bütün ekibimizi koruduk, acentalarımıza eleman çıkarmamaları için destek verdik. Tüm yatırımlara devam ettik ve çok iyi hazırlandık."
 
Ersoy, 2009 yılında geçen seneye göre kişi sayısında yüzde 10, ciroda ise yüzde 25 artış beklediklerini söyledi.

YURTDIŞI TURLARDA FİYATLAR DÜŞECEK 

/images/100/0x0/55eadc88f018fbb8f89b65d2
Etstur Yurtdışı Turlar Müdürü Cenk Okumuş ise yurtdışı turları açısından biraz daha farklı bir tablo ortaya koydu. Şu anda başta Avrupa olmak üzere birçok bölgedeki otellerin müşteri aradığına dikkat çeken Okumuş, yurtdışı için fiyatların daha da inebileceğine dikkat çekti. Okumuş, "Peki ne kadar iner?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

"Onu şimdiden söyleyemeyiz çünkü sezona daha var. Ama Nisan ayındaki Paskalya tatili ve 1 Mayıs'taki İşçi Bayramı için çok ucuz turlar var. 99 euroya Budapeşte ve 89 euroya Prag var. 200 euronun altındaki fiyatlara çok seçenek var ve her geçen gün bu seçenekler artıyor. Her zaman 499 euro olan Paris turları bile 299 euroya indi."

ARTIK PRAG'DAKİ OTELCİNİN DE UMURUNDA...

Yaşanan krizin dünyanın krizi olduğuna işaret eden Okumuş," Eskiden bizim krizimiz olurdu, Prag'daki otelcinin umurunda mı? Türk gelmese de olur. Ama şimdi kimse gitmiyor ve otel boş. Adam doldurmak için devamlı fiyat kırıyor" dedi.

Bu sene bahar aylarında iki iyi dönem olduğunu kaydeden Okumuş, şunları anlattı:

Haberin Devamı

SINIRLI KONTENJAN AÇABİLDİK

"Birincisi Paskalya turları, 10-13 Nisan arasında. Özellikle İtalya ve İspanya'ya yoğun operasyonlar yaptık. Ama bir konuda uyarı yapmak istiyorum. Geçen senelerde Paskalya bayramında buraya bir sürü İtalyan ve İspanyol geliyordu, o yüzden uçaklar sınırsızdı. Şimdi gelecek adam sınırlı. O yüzden bizim de buradan açabildiğimiz kontenjan sınırlı. Yani çok talep geldi, iki uçak daha açalım diye birşey yok. Ne kadar gelirse o kadar. Aşağı yukarı 1500-2000 kişilik bir kontenjan öngördük ve onun üzerine çıkamayız."

Mevcut fiyatların 1 Mayıs'taki İşçi Bayramında da geçerli olacağını anlatan Okumuş, "kısa vadede iki kez ucuz tur fırsatı var. Ama yazın da güzel fiyatlar gelecek. Oteller boş olduğu için fiyatları düşecek" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!