11 Eylül dünya ekonomisini sarstı

Güncelleme Tarihi:

11 Eylül dünya ekonomisini sarstı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2001 14:49

Dünyanın finans, ekonomi başkenti New York`ta ikiz kulelere 11 Eylül`de yapılan ve ABD`nin diğer yerlerindeki terörist saldırılar, 2001 yılına epey sağlıklı başlayan dünya ekonomisini sarstı.

ABD`deki terörist saldırılar sonrasında, ABD`den başlamak üzere birçok ülkenin, dolayısıyla dünya ekonomisinin büyüme hızı yavaşladı, bazı şirketler çöktü, çok sayıda kişi işini kaybetti, büyük havayolları şirketleri faaliyetlerini kesti.

Birleşmiş Milletler`e (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO) Genel Direktörü Juan Somavia`nın deyişiyle, küreselleşme çağının ilk senkronize dünya ekonomisi durgunluğuyla karşı karşıyayız. ILO, 11 Eylül`deki terörist saldırıların etkisiyle 24 milyon kişinin işini kaybedeceğini, 15 milyon kişini de daha derin yoksulluğa sürükleneceğini tahmin ediyor.

Bu olay çok büyük boyutlarda ve acı verici biçimde gösterdi ki, hiçbir ülke dünyadan elini eteğini çekemez. Saldırılar ekonomik faaliyetlere süratle ve kötü biçimde yansıdı, New York menkul kıymetler borsası birkaç günlüğüne kapandı, ABD`den dışarıya uçak seferlerinin tümü durduruldu, uluslararası havayolları şirketleri ABD`ye seferleri iptal etti.

Ekonomik tahminler aceleyle gözden geçirildi. Dünya Bankası`na göre, 2000 yılında yüzde 13 büyüyen global ticaret hacmi, bu yıl yüzde 2`nin altında artış kaydedebilecek.

Dünya Bankası Başkanı James D. Wolfensohn`un Kasım ayındaki açıklamasında dediği üzere, global ekonominin büyümesindeki yavaşlama, temel mallar ve hammadde fiyatlarındaki düşüşler, mülteci hareketlerindeki artış, turizm gelirlerindeki azalış, dünyanın en yoksul ülkelerini olumsuz etkileyip, milyonlarca kişinin yoksulluktan kurtulamamasına neden olacak.

Tıkanan ya da durgunluğa giren ekonomilerde günde 1 dolardan az parayla yaşamaya çabalayanların sayısı artacak.

AB EURO`YA GEÇİYOR

Avrupa Birliği (AB) üyesi 15 ülkeden 12`si ortak para birimi euro kullanımına geçiş çalışmalarını bu yıl daha da hızlandırdı, yeni yılda bunu gerçekleşdirecekler.

AB bu yıl bir yandan şarbon, deli dana gibi hayvan hastalıklarıyla uğraşırken, Çin Halk Cumhuriyeti`nin Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyeliğine Kasım ayında Katar`daki toplantıda kabulüyle, dünyadaki komünist dev global ticaret sistemine sıkı sıkıya bağlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!