ABD, 30 bin Connect alacak, Ford Otosan zor günleri aşacak

Güncelleme Tarihi:

ABD, 30 bin Connect alacak, Ford Otosan zor günleri aşacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2009 00:00

Ford Otosan, Gölcük fabrikasında ürettiği Transit Connect’leri mayıs ayından itibaren Amerika’ya ihraç etmeye başlıyor. Böylece, Türk otomotiv sektörü tarihinde ilk kez otomotivin anavatanı olan ABD’ye ihracat gerçekleşecek. Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay, "ABD pazarını açarak içinde bulunduğumuz zor günlerde en büyük müşterimizi bulduk" dedi.

2 yıl önce ilk kez Hüriyet Gazetesi’nin duyurduğu Ford Otosan’ın ’Amerika macerası’ mayıs ayında start alıyor. Ford Otosan, Gölcük fabrikasında ürettiği Transit Connect’leri Mayıs ayından itibaren kurtarıcı olarak Amerika’ya ihraç etmeye başlıyor. Böylece, Türk otomotiv sektörü tarihinde ilk kez otomotivin anavatanı olan ABD’ye ihracat gerçekleştirilirken, Transit Connect Ford bünyesinde Avrupa’dan ABD’ye global program içerisinde ihraç edilecek de ilk araç olacak. Ford Otosan’ın 50’nci kuruluş yıldönümüne denk gelen bu tarihi ihracat hamlesi için mayısın ikinci haftasında Ford Avrupa Başkanı John Fleming ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ev sahipliğinde tören düzenlenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması beklenen törende, ilk parti Transit Connect’ler gemiye yüklenip Amerika’ya yola çıkacak.

2009’da 30 bin adet ihracat

Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt, global krize rağmen Türkiye için bir ilk olan Amerika’ya ihracat programının planlandığı gibi ilerlediğini söyledi. Flewitt, "Kriz döneminde Ford Otosan için büyük bir avantaj yaratacak bu program dahilinde mayıs ayından itibaren 30 bin Transit Connect’i Amerika’ya ihraç edeceğiz. Talebe bağlı olarak 30 bini aşabiliriz" diye konuştu. 2 yıldır Transit Connect’in Amerikaya uyumlu olması için çalıştıklarını kaydeden Flewitt, tamamen Ford Otosan bünyesinde aracın yenilendiğini de söyledi.

En büyük müşterimizi bulduk

Böylesine önemli kriz ortamında yeni müşterilerin ve pazarların yaratılmasının önemine dikkat çeken Ford Otosan Genel Müdür Baş Yardımcısı Nuri Otay ise şöyle konuştu: "Transit Connect’in ABD ihracatı bu arayışların bir sonucudur. ABD pazarını açarak zor günler için kendimize yeni bir müşteri bulduk. Aslında en büyük müşterimizi bulduk. Transit’i bu yıl 30 bin, önümüzdeki yıl ise yaklaşık 45-50 bin adet aralığında ihraç edeceğiz. Benim inancım bu aracın daha çok satacağı yönünde. Zira, doların yüksek seyretmesi, onların bizden alacağı araçlara olan taleplerini artırıyor. Ama bizim kapasitemiz bu araçta ayda maksimum 5 bin olabilir. "

Ford’un iki numarası makam aracı olarak Transit istedi

FORD Avrupa’nın eski Başkanı olan ve kriz döneminde Ford Motor Company CFO’luğuna getirilen Lewis Booth, makam aracı olarak kendine İzmit’te üretilen Transit Connect’i seçti. Ford Avrupa’daki başarılı üretimiyle dikkatleri üzerine çeken Booth, Alan Mullaly’in ardından şirketin ikinci ismi oldu. Booth, Ford Otosan yetkililerine kendisinin bineceği en dikkat çekici renge ve üzerinde aracın beygir gücünü gösteren iki kalın çift çizgiye sahip özel bir model istemiş. Bu özel Connect, 17 Mart tarihinde Kocaeli Ford fabrikasında üretilecek ve 1 Nisan’da ABD’ye gönderilecek

Ford Otosan, üst üste 7’nci yılında da lider

FORD Otosan Genel Müdürü Michael Flewit, 2009’da durgun geçecek bir ilk yarı sonrasında yılın ikinci yarısında, özellikle de sonuna doğru hareketliliğin yavaş da olsa artmasını beklediklerini söyledi. Sektörün dinamiklerinin ekonomik hareketlilik doğrultusunda hızlı bir değişim göstereceğini dile getiren Flewit, "Bu nedenle de henüz sağlıklı bir projeksiyon yapmak için çok erken bir zamandır. 2009 yılında durgun geçecek bir ilk yarı sonrasında yılın ikinci yarısında özellikle de sonuna doğru hareketliliğin yavaş da olsa artmasını bekliyoruz. Pazarın 400 bin adet düzeyinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz" dedi. Flewitt, Ford Otosan’ın küresel ekonomik kriz döneminde de iç pazarda ve ihracat gelirlerinde üst üste 7’nci yılında da liderliğini sürdürme başarısı gösterdiğini belirtti. Geçen yıl iç pazarda yüzde 14.7 pay elde eden Ford Otosan, toplam 77 bin araç satarken, 2.5 milyar Euro ihracat geliriyle Türkiye ticari araç ihracat gelirlerinin yüzde 56’sını, tüm otomotiv ihracat gelirlerinin ise yüzde 23’ünü tek başına gerçekleştirdi.

McDonald’s’a özel bardaklık

TRANSİT Connect’i Amerika’ya uyumlu hale getirmek için son değişiklikler de yapılıyor. Son olarak araçta ABD’li tüketiciler için çok önemli ayrıntılardan biri olan kola ve kahve bardaklıkları değiştirildi. Bu değişikliğin sebebi ise ABD’de faaliyet gösteren fast food firmalarının kola bardaklarında promosyona gidip, bardak ölçülerini büyütmesi oldu. Yani, ABD’deki Mcdonald’s kola promosyonu yapınca, Kocaeli’de Connect’in içinde kullanılan bardaklık kalıpları değiştirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!