İtalya’nın ’yemek ırkçılığı’ kebaba yarar pizzaya yasak koymayız

Güncelleme Tarihi:

İtalya’nın ’yemek ırkçılığı’ kebaba yarar pizzaya yasak koymayız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2009 00:00

Etnik restoran açma yasağı getirerek Türk kebapçıların önünü kesen İtalya’nın Lucca Belediye Başkanı Mauro Favilla, Türkiye’deki meslektaşlarından tepki aldı. Urfa, Antep ve Adanalı yöneticiler, "Bu yasak kebaba yarar" dedi.

ETNİK restoran açma yasağı getirerek son iki yılda sayısı hızla artan Türk kebap restoranlarının önünü kesen İtalya’nın Lucca Belediye Başkanı Mauro Favilla, Türkiye’deki meslektaşlarından büyük tepki aldı. Türkiye’de kebap deyince akla ilk gelen şehirler olan Urfa, Gaziantep ve Adanalı yerel yöneticiler Favilla’yı antidemokratik olmak ve yemek ırkçılığı yapmakla suçladı. İtalya’dan gelen bu engellemeye karşın Türkiye’de benzer bir tavır takınmanın doğru olmayacağını belirten Belediye ve Ticaret Odası Başkanları, "Biz de burada bir daha makarnacı veya pizzacı açılmayacak diyebiliriz. Ama yanlışa yanlışla cevap verilmez" dedi.

Boykot bizde ters teper

İtalyan Belediye Başkanı’nın gösterdiği bu tavrın Türk kebabının dünyada büyük beğeni toplamasından kaynaklandığını dile getiren Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey, şöyle konuştu: "Kebap artık İngiltere’den İtalya’ya kadar birçok ülkede çok fazla tüketilmeye başlandı. Bu da mutfağıyla iddialı olan İtalyanları rahatsız etti. İtalya’da alınan kararda ekonomik kaygıların etkili olduğunu düşünüyorum. Ancak, benzer bir yasağı ben Gaziantep’te getirsem ve ’Ey ahali pizzayı boykot edin’ desem, hem ters teper. Hem de yanlış olur."

Yeni belediye başkanı kaldırır

Damak tadının globalleştiğini, bunu engellemenin ise demokrasi ile bağdaşmadığını ifade eden Urfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise, "Ben bir hekimim. Eğer önümüze sağlık yönünden gerekçelerle çıkmış olsalardı, bunu anlayabilirdim. Ancak, yasağın böyle bir temeli de yok. Bence Lucca’ya yeni bir belediye başkanı gelirse bu yasak kararını kaldıracaktır. Yasağın kaldırılmasıyla birlikte de kebaba olan ilgi de katlanarak artacaktır" diye konuştu. Urfa Ticaret Odası Başkanı İsmail Demirkol da "Demokrasi varsa, isteyen istediğini yer. Ben makarna yiyorsam, onlar da kebap yiyebilmeli" diyerek karara tepki gösterdi.

Tadına bakan yasağa aldırmaz

Yeni kebapçı açılmasına yasak getirilmesi yönündeki eğilimin İtalya’nın en çok tüketilen yiyeceği olarak bilinen pizzanın Adana Kebabı karşısında sıkıntıya düşmüş olmasından kaynaklandığını dile getiren Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş da şunları söyledi: "Yasaklamanın, kebabı bir kez tadanlar için pek yeterli olacağını düşünmüyorum. Bu yasak, geri plana düşen pizza tüketimini daha da sıkıntıya sokar. Bunun en somut göstergesi, Avrupa, Asya, Amerika, hatta Afrika’nın bir çok ülkesindeki kebap satış noktalarının sayılarının çığ gibi büyüyor olması. Pizza veya başka bir İtalyan damak tadına karşı kampanya başlatılması fikrine katılmıyorum. Yasaklama ticaretin mantığına ters olan bir terimdir."

Türk kebabı olmazsa, Türk pizzası satarız

ULUSLARARASI bir yiyecek olan pizzanın sadece İtalya ile bağdaştırılmaması gerektiğini söyleyen Pizza Pizza Genel Müdürü Tolga Türker "Amerika da bu işin kompetanıdır" diyor. Ancak, İtalya’daki pizza yasağına karşı Türkiye’de bir boykot başlatılmasını beklemedeğini de söylüyor. Pizza Pizza Lucca’nın kebap yasağına nasıl cevap vereceklerini de şöyle anlatıyor. "Bu sene İtalya pazarına girerek İtalyanlara Türk usulü pizza yedirmeye başlayacağız. İlk şehir Roma olacak. Lucca için bir ön araştırma yaptırmadık. Ama talep olursa oraya da gideriz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!