Seneye 130 yeni restaurant açacağız

Güncelleme Tarihi:

Seneye 130 yeni restaurant açacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2008 00:58

Türkiye'de fast food sektörünün en büyük ismi olan TAB Gıda'nın Genel Müdürü Caner Dikici ile grubun 2009 planlarını, yeni açılacak restaurantları ve markaların mevcut durumlarını konuştuk...

Haberin Devamı

- Sbarro'da kaç restauranta ulaştınız?

İlk şubeyi Ocak 2007'de açmıştık. Şimdi 40'ı geçtik. Sene sonunda 43-44'ü bulacağız.

- İlgi nasıl?

Biz Sbarro'yu hiçbir şekilde ardından itmedik. Ne reklam yaptık ne tanıtım. Sadece insanlar biliyor ki burasının Burger King ile bir ilgisi var.

- Nereden biliyorlar?

Ata Grubu'na bağlı olan TAB Gıda, Türkiye'de Burger King'in ana bayisi. 230'un üzerinde Burger bayisini yöneten grup, geçen sene sessiz sedasız iki yeni markayı daha Türkiye'ye soktu: Sbarro ve Popeyes...

Eren GÃœLER YAZIYOR

İtalyan bir ailenin ABD'den yaydığı ve şu anda dünyada iki numaralı pizza zinciri olan Sbarro için TAB Gıda'nın hedefleri büyük. '2009 Sbarro'nun yılı olacak' diyen TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, 50 yeni mağaza açacaklarını ve paket servise de hızlı bir giriş yapacaklarını söylüyor. Dikici ile hem Sbarro'nun yeni yolculuğunu hem de grubun 2009 planlarını konuştuk...

Haberin Devamı

Burger King, Sbarro ve Popeyes olarak üçünü yan yana açtığımız için öyle bir sinerji oluştu.

Tadı da çok uygun geldi anladığım kadarıyla. Hiç bir tanıtım yapmadığımız halde satışlar gayet yerine oturdu. Bu durum bizi ayıca heveslendiriyor aslında. Birazcık ittirsek demek ki çok daha iyi olacak.

- 2009'da nasıl olacak?

2009'da Sbarro'yu büyütmeyi hedefliyoruz. Burger King zaten yoluna girdi, hızını aldı devam ediyor. Sbarro'ya da ona gösterdiğimiz tanıtım ilgisini göstereceğiz.

- Neden şimdiye kadar özel bir ilgi göstermediniz?

Arzı yapmadıktan sonra talep uyandırmanın bir anlamı yok ki... Biz mümkün olduğu kadar çok yerde pizzamızı üretelim önce. Biliyorsunuz işte, pazarlamada müşteri bir kere arar iki kere arar, bulamazsa bir daha ilgilenmez. Onu yapmamak için yavaş gittik, önce bir restaurantlarımızı açalım dedik...

- Kaç tane yeni restaurant açılacak?

"Birden bire bu kadar rahat büyütebileceğimizi tahmin etmiyordum. "

2009'da paket servise yönelik İstanbul'da 30 tane restaurant açacağız. Bu dükkanlar sadece gelip almaya yönelik olacak. İçerisinde oturma grubu olmayacak.

Haberin Devamı

Merkezi mutfaktan taze hamur gelecek, onların süslemesi yapılacak ve paket servis olacak. Bunun için call center'a ciddi bir yatırım yaptık. Bütün İstanbul tek numaradan arayabilecek.

- Ekspress ÅŸube mi olacak yani?

Biz bunlara 'Mutfak' diyoruz. Sbarro Mutfak'ları olacak.

- İlki ne zaman açılacak?

İlki ne zaman açılacak bilmiyorum ama bunun genel açılışının tarihi eylül. Yani otuzu birden hazır olunca... Ondan evvel açacağız, servisler başlayacak ama eylül gibi bunun lansmanını yapacağız.

- Sizin de rakipleriniz gibi evlere serviste zamanla ilgili bir kampanyanız olacak mı?

/images/100/0x0/55eb6347f018fbb8f8bde14b
Zamanla ilgili benzer bir kampanya biz de yapacağız. O çok güçlü bir iletişim çünkü. Aç insan gergin ve sabırsız olur.

Haberin Devamı

- Normal restaurantlardan kaç tane açılacak?

Biz Sbarro'da yüzde 40 büyüme bekliyoruz. 20 tane de restaurant açacağız. 30 mutfak ile birlikte 50'nin üzerinde restaurant açılışı yapacağız. 2009 Sbarro için iyi bir sene olacak.

Bu kadar az destekleyerek bu kadar yüksek ciroya ulaşmamız açıkçası bizi çok heveslendirdi.

- Şaşırdınız mı bu ilgiye?

" 2009'da sadece paket servise yönelik İstanbul'da 30 tane restaurant açacağız. "

" 2009'da da bin kişi civarında yeni istihdam yaratacağız.

Ben biraz şaşırdım. Birden bire bu kadar rahat büyütebileceğimizi tahmin etmiyordum. Biraz daha uğraşırırız diyordum.

- Lezzet olarak farkı ne?

Farkı, içindeki tüm malzemelerin taze oluşu, hamurunun bile çok özel oluşu... Bütün herşey sabah mutfakta hazırlanıyor. Bir de dilim pizza olduğu için, çok büyük porsiyonlar ve bir tane yiyince insana yetiyor.

Haberin Devamı

Ayrıca makarnalar ve başka ürünler de var. Sadece pizza ile sınırlı kalmadık. Diğer İtalyan lezzetleri de çok tuttu.

- Malzemeler nereden geliyor?

/images/100/0x0/55eb6347f018fbb8f8bde14d
Herşey yerli malzeme. İlk başta bir tek unun içindeki bir madde dışarıdan geliyordu ama şimdi o da içeride üretiliyor. Mesela Türkiye'de bizim kullandığımız peynir yoktu, onu ürettirdik. Yediğiniz zaman farkı olduğunu anlıyorsunuz.

Biz geçenlerde enginar göbekli pizza yaptık, piyasadan topladık topladık, marketlerde enginar kalmadı. Şaka söylemiyorum, gerçekten.. Önümüzdeki sene için kontrat yapıp önceden ürettireceğiz. Çünkü şu anda enginarlı pizza kalmadı.  

Haberin Devamı

- En çok hangisi satılıyor?

" TAB Gıda olarak toplamda 130 civarında yeni restaurant açmış olacağız. "

İki katlı bir pizzamız var, en çok onu satıyoruz. Toplam satışlar içerisinde pizzanın oranı yüzde 60. Yüzde 40'ı ise diğer ürünler.

- Yeni açılacak Mutfak'larda tüm ürünler olacak mı?

Restaurantlardaki aynı konsept devam edecek. Makarna ve türevleri de olacak. Farkımız da bu olacak zaten.

- Mağaza açmak haricinde yeni yatırım planı var mı?

Caner Dikici kimdir?

1960 Ankara doğumlu olan Caner Dikici, 1981 yılında ODTÜ'yü bitirdi. Michigan Teknoloji Üniversitesi’nde elektrik ve bilgisayar üzerine master yaptıktan sonra 1983’de Türkiye’ye dönerek Simko’da araştırma geliştirme laboratuarı bölümünde meslek hayatına başladı. Askerde Jandarma Genel Komutanlığı’na bilgisayar sistemini kuran ilk ekipte yer alan Dikici, döndükten sonra kendi teknolojilerini geliştiren Eges’e geçti.

1995 yılında Rusya Viborg’da bulunan kereste fabrikasına koordinatörlük yaparak Ata Grubu ile çalışmaya başlayan Dikici, 1999’da da Koç Holding’le ortak olarak Şanlıurfa’da Koç - Ata çiftliğinin kurulmasıyla koordinatörlük görevini üstlendi. Tab Gıda’ya ise Nisan 2004’de katıldı.

Yeni yılda Gebze'de bir ekmek fabrikası açacağız. Burger King'deki ekmekleri orada üreteceğiz. Mutfak'lardaki hamur da orada üretilecek.

- Diğer markalarınızdan kaç tane yeni mağaza açacaksınız?

Åžu anda 230 tane Burger King var, seneye 50 tane daha açacağız. Popeyes'de de 30 yeni restaurant açılacak. Sbarro'larla birlikte TAB Gıda olarak toplamda 130 civarında yeni restaurant açmış olacağız.Â

- İstihdam planı nedir?

Biz devamlı eleman alıyoruz. Sadece son bir ayda 400'e yakın istihdam yarattık. 2009'da da 1000 kişi civarında yeni istihdam yaratacağız. Call Center'a da 80 kişi daha alınacak.

YARIN: Krizde fast food'a ilgi artar mı? Krizde kapanan şube oldu mu? Sbarro'nun dünyadaki pozisyonu nedir? Fast food sektörünün büyüklüğü ne kadar? Pazar payı hedefi nedir? Etler nereden geliyor? Fast food'da yediğimiz etler ne kadar güvenilir?

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!