Türkiye'deki araç sayısı Çin'i geçti

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki araç sayısı Çini geçti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2008 16:27

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile birlikte Erzincan'da TÜVTURK araç muayene istasyonunun açılışını yaparken ayda 90 bin aracın trafiğe çıktığını söyledi.

Son 4 yılda motorlu araç sayısında yüzde 40 artış olduğunu anlatan Yıldırım, araç sayısının 13.5 milyonu aştığını, Türkiye'deki araç sayısının 1.3 milyarlık Çin'den daha fazla olduğunu bildirdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bugün saat 10.00'da Pegasus Havayolları'na ait özel uçakla Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın, TÜVTURK'ün Erzincan iş ortağı 22'nci dönem Gümüşhane Milletvekili Temel Yılmaz ile birlikte Erzincan’a geldi. Yoğurtlu Beldesi, Cengiz Topel Mahallesi, Uğur Mumcu Caddesi'ndeki TÜVTURK Araç Muayene İstasyonu'nun açılışnda konuşan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, proje kapsamında ülke genelinde 189 sabit, 80 gezici istasyonun hizmete başlaması için çalışma yaptıklarını bildirdi. Proje kapsamında toplam 1 milyar dolar yatırım yapacaklarını belirten Şahenk, 20 yıllık işletme süresi boyunca araçların muayene edilmesinden elde edilecek gelirden yaklaşık 7.3 milyar doları hazine payı, 2.7 milyar doları da KDV olarak Maliye Bakanlığına aktaracaklarını belirtti. Ferit Şahenk, “Faaliyetlerimizin ülke geneline yayılması ile yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlanmış olacak” dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, trafik kazalarında can kaybını önlemeye çalıştıklarını bu nedenle yolların fiziki, geometrik standartlarını iyileştireceklerini anlatırken şöyle dedi:
“Yollarımızdaki kör, kara noktaları ortadan kaldıracağız. Yollarımızı asfaltlayacağız ama yetmez yollar üzerinde seyreden araçlarımızı da ihmal etmeyeceğiz. Onları da güvenli şekilde vakti geldiğinde değişmesi gereken parçalar varsa bunları değiştireceğiz. Böylece hem vatandaşımızın hayatına zarar gelmemesine vesilece olacağız hem de milli ekonomiye bir katkımız olacak. Türkiye'de ‘Ulaştırma Bakanı'nın ömrü', ortalama 8 ay. Rekor hemşehrinizde. 6'ncı yılı dün doldurduk. Allah bize güç, kuvvet verdikçe bu millet arkamızda oldukça, gece- gündüz hizmet vermeye devam edeceğiz. Bugün yaptığımız hizmetlerle ilgili kimse bir şey söyleyemiyor. Ne yaptık, neyi eksik yaptık, bunlar söylensin istiyoruz. Bunları söyleyemeyenler geçmiş yıllara ait acaba bakanın geçmişinde ne buluruz diyerek boş gayretler içindeler. Bizim onun bunun geçmişini araştıracak vaktimiz yok. Türkiye’nin geleceğine, Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesi hedefine bakıyoruz. Ayda 90 bin araç trafiğe çıkıyor. Son 4 yılda motorlu araç sayısında yüzde 40 artış oldu, 13.5 milyonu aştık. Bu rakam milyarlık Çin'deki motorlu araç sayısından fazla Türkiye'de motorlu araç var. Bunların bakımı yerinde yapılmalıdır. İşte bu istasyonlar büyük bir boşluğu dolduruyor. Büyük bir hizmet yapacak.”

Bakan Binali Yıldırım, dünyayı saran ekonomik krizin Türkiye'den 6 bin 500 mil uzakta başladığı nhalde dalga dalga yayıldığını, dünyadan kopuk bir ülke olmayan Türkiye'nin de bundan etkileneceğini söyledi. Yıldırım, “Ama bu millet nice nice zorlukların üstesinden gelmiş bir millet. Çok depremler, çok kriz, çok savaşlar geçirdik. En büyük mücadelemiz istikrar mücadelesi oldu. Omuz omuza olacağız, bu zorluklarında üstesinden geleceğiz” dedi.
Konuşmalardan sonra Doğuş Grubu Yönetim kurulu Başkanı Ferit Şanek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a plaket hediye verdi ve ardından TÜVTURK Araç Muayene İstasyonun açılışı yapıldı.

“İSKELE PROBLEM DEĞİL”

Bakan Binali Yıldırım, bir soru üzerine Karaköy'de bulunan Kadıköy İskelesi'nin yüzen iskele olduğunu belirterek, “İstanbul'da çok kuvvetli bir lodos vardı. Gecenin ilerleyen saatlerinde şiddetini iyice artırdı. Bu kadar şiddetli bir lodosa dayanamadı ve battı. Arkadaşlarımız sabaha kadar fedakarca çalışma yapıp bu batığı emniyete aldı. Kimsenin burnu kanamadı. Herhangi bir can ve mal kaybı yok. Kusur olup olmadığı konusunda araştırma yapılacak. Tekrar yapılır o problem değil” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!