Dolar kritik sınırın üzerinden döndü

Güncelleme Tarihi:

Dolar kritik sınırın üzerinden döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 08:59

Piyasalardaki panik hali devam ediyor. Dün ABD'de yaşanan sert düşüşün ardından dolar bu sabah 1.70 YTL seviyelerine tırmandı.

Haberin Devamı

Euro ise dolara karşı son 2 yılın en düşük seviyesi olan 1.2726'dan işlem gördükten sonra saat 11.10 itibariyle 1.2826'ya geldi.

Merkez Bankası'ndan müdahale sinyali

İşte dolardaki yükselişin sorumlusu

FONLAR DOLARI UÇURUYOR

ABD'de kurtarma paketine yönelik iyimserlik ve hedge fonların (serbest fonlar) nakde dönerek Türkiye'den çıkması doları patlattı. Dolar hafta başından bu yana hızla değer kazanırken bugün itibariyle 1.70 YTL'nin üzerini gördü.

Sonrasında piyasanın dengelenmeye çalıştığı izlenirken dolar saat 11.15 itibariyle 1.6710 YTL'den el değiştirdi. Dolar düne göre yüzde 1.2 primli görünüyor.

West LB Hazine Müdürü Burak Üstay, şu anda herkesin doların nereye kadar gideceğini sorguladığını belirtti. "Uzun zamandır görmediğimiz bir hareket yaşıyoruz" diyen Üstay, krizin kaynağının Türkiye olmadığını ve bu nedenle olayların kontrolümüz dışında geliştiğini söyledi. Piyasada spekülatif bir atak olduğunun altını çizen Üstay, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Dünyada ciddi bir riskten kaçış var ve Türkiye'ye de yansıyor. Pozisyonlarından çıkamayanların kendilerini hedge etme amaçlı dolar aldıkları doğru ama bu karmaşadan yaralanmak isteyenler, piyasa sığ iken ufak alımlarla doları yukarı itiyorlar."

Doların bir süre 1.60-1.80 bandında dalgalanabileceğini kaydeden Üstay, "Ama durum daha da kötüleşirse bu sınırı da aşabiliriz" dedi.

Ne siz sorun ne ben söyleyeyim

Finans Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ali Ağaoğlu, bugün 1.6790'nın üzerindeki kapanış, 2006'daki 1.7605 seviyesinin yeniden test edilmesi ihtimalini arttıracağını belirtti. Ağaoğlu, "Üstü mü? Ne siz sorun ne ben söyleyeyim!" ifadesini kullandı.

Dolardaki yükselişte doların başta euro olmak üzere tüm para birimleri karşısında değer kazanmasının payının büyük olduğunu kaydeden Ağaoğlu, "Ancak asıl sebep bizim de dahil olduğumuz gelişmekte olan piyasalardan yaşanan çıkışlar. Risk azaltmalarının payı daha büyük." dedi.

ABD'DE SERT DÜŞÜŞ

Dünya borsaları dün yine tepetaklak oldu.

ABD'de kredi  piyasalarındaki kilitlenmenin açılmaya başladığına ilişkin işaretler alınmasına  karşın ekonomik durgunluk endişeleri nedeniyle borsalarda sert bir düşüş yaşandı:

Haberin Devamı

Dow Jones günü yüzde 5.69  kayıpla 8 bin 519 puandan tamamlarken, Nasdaq da yüzde 4.77  kayıpla günü 1.616 puana indi.

ASYA ÇÖKÜŞTEN DÖNDÜ

Asya borsaları çok hızlı değer kayıplarının ardından kısmen toparlandı. Japonya Nikkei endeksi yüzde 7'ye ulaşan kayıpkların ardından günü yüzde 2.46 düşüşle noktaladı. Diğer bölge borsalarında ise yüzde 3-4 arasında değişen oranlarda kayıplar izlendi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!