Merkez'den döviz piyasasını rahatlatacak hamle

Güncelleme Tarihi:

Merkezden döviz piyasasını rahatlatacak hamle
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 06:53

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bugün bankaların döviz deposu piyasasındaki borçlanma limitlerini yüzde 100 artıracaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Yılmaz, Merkez Bankası ve Dünya Bankası Hazine Departmanı tarafından düzenlenen ve basına kapalı olarak yapılan "Merkez Bankalarında İç Denetimin Rolünün Kuvvetlendirilmesi" konulu konferans sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Merkez Bankasının döviz piyasasındaki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini ifade eden Yılmaz, "Merkez Bankası üzerine düşen görevi yapacaktır. Bugün birazdan bankalarımızın döviz deposu piyasasındaki borçlanma limitlerini artırdığımızla ilgili bir açıklama yapacağız. Dolayısıyla bankalarımız bu konuda rahatlayacak" diye konuştu.

DurmuÅŸ Yılmaz ne kadar artırılacağı sorusuna ise "Yüzde 100 artırıyoruz" yanıtını verdi.Â
Bankalardaki mevduata sağlanan 50 bin YTL'lik güvencenin artırılmasına ilişkin bir soru üzerine ise Yılmaz, şu anda buna gerek olduğunu düşünmediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Piyasada müdahale sesleri

İşte dolardaki yükselişin sorumlusu

 

MERKEZ BANKASI'NDAN ÖNEMLÄ° MESAJ Â

Dolardaki doludizgin yükselişe karşı Merkez Bankası'ndan müdahale sinyali geldi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, ekim ayı toplantısını dün gerçekleştirdi. Faizlerin değiştirilmediği ve yüzde 16.75'te sabit bırakıldığı toplantıda döviz piyasasında yaşanan hareketlilik de gündeme geldi.

Dolar güne yükselişle başladı / Yeni 

 

Dövizdeki oynaklığın detaylı bir şekilde değerlendirildiği toplantıdan önemli bir mesaj çıktı. Piyasadaki döviz likiditesinin sürekliliğine vurgu yapan kurul üyeleri, bu likiditeyi destekleyecek önlemlere odaklanma kararı aldı. Bu doğrultuda döviz depo piyasasında işlem limitlerinin artırılmasında mutabakat sağlandı.

 

MÃœDAHALE SÄ°NYALÄ°

 

Kurul üyeleri, gerekli görüldüğünde diğer önlemlere de başvurulabileceği hususunda mutabık kaldı. Uzmanlar, 'diğer önlemler' sözcükleri ile Merkez'in piyasaya doğrudan satış yönünde bir müdahale yapılabileceği sinyalini verdiğinibelirtiyor.

Haberin Devamı

 

Aslında doğrudan döviz satışı ile piyasaya müdahale konusu birkaç gündür piyasada sıkça konuşuluyor. Merkez'in en son 2006'da 1.70'li seviyelerden bir müdahale yaptığını hatırlatan uzmanlar, yine benzer bölgelerden bir müdahale gelebileceğini düşünüyor.

 

MÃœDAHALE Ä°ÅžE YARAR MI?

 

Uzmanlar şimdilik konu ile ilgili net bir öngörü ortaya koyamıyor. Krizin dışarıdan gelmesi ve dolardaki yükselişin ana nedeninin yabancı fonları alımları olması, Merkez'in müdahalesinin ne kadar etkili olacağını da tartışmalı hale getiriyor.

 

Uzmanlar, Merkez'in etkili olabileceğini hissettiği yerde müdahale edebileceğini vurgularken, hedge fonlardan kaynaklı alımların devamı halinde müdahalenin de çok fazla işe yaramayabileceğini belirtiyor. Ancak hedge fonların satışları bitip de yerli panik alımlarının olması halinde olası bir müdahalenin yerli yatırımcı üzerinde daha iyi sonuç verebileceği ve dolardaki yükselişi frenleyebileceği kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!