Ä°ÅŸte dolardaki yükseliÅŸin sorumlusu

Güncelleme Tarihi:

İşte dolardaki yükselişin sorumlusu
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 10:16

Dolar kuru özellikle son bir haftada çok hızlı bir hareket gerçekleştirirken, bu yükselişin sorumlusu olarak bir faktör öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Dolardaki yükseliÅŸi deÄŸerlendiren Eczacıbaşı Holding BaÅŸekonomisti Erkin Åžahinöz, son dönemde yaÅŸanan hareketlerin sebebi olarak hedge fonları (serbest yatırım fonu) gösterdi.     Â

Dolarda büyük spekülasyon

Piyasadan müdahale sesleri geliyor

Åžahinöz, Cnbc-e'ye yaptığı açıklamada ÅŸunları söyledi:Â

"Son iki üç haftadır yaşanan hareketin arkasındaki ana neden, hedge fonların sıkışıklığa girmiş olması. Hedge fonlardan dünya genelinde çok ciddi para çıkışları var. Geçmişte bu tip çıkışlar olduğunda hedge fonlar dönüp kredi alıyor ve talepleri karşılayabilirdu. Ama şimdi kredi piyasaları kurudu ve bunu yapamıyorlar. Mecburen ellerindeki varlıkları satmaya başladılar. Hedge fonların aralarında Türkiye, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerin olduğu gelişmekte olan ülkelerde önemli varlıkları var. Fonlar Türkiye'deki hisselerini ve bonolarını satıp dolarını alıp gidiyor... Yaşanan yükseliş de buradan kaynaklanıyor. "

Haberin Devamı

YTL'nin 1.55'ten sonra önünün açıldığını söyleyen Şahinöz, hedge fonlardan çıkış devam ettiği sürece doların 1.70-1.80 aralığına kadar gidebileceğini ifade etti.

 Akbank Başekonomisti Fatma Melek de, zarar yazan hedge fonların gelişmekte olan ülkelerdeki pozisyonları kapatmak için dolara talebinin Türkiye'de doların değer  kazanmasında etkili olduğunu kaydetti.

2008 başına göre Türk lirası, Brezilya reali, Güney Afrika randının  sırasıyla yüzde 35, yüzde 26, yüzde 55'lik değer kaybı yaşadığını ifade eden  Melek, şunları kaydetti:

"Son günlerde Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde yaşanan değer kaybının önemli bir sebebi, ellerindeki menkul değerlerden ve yatırımcı çıkışlarından zarar yazan hedge fonların kısa vadeli para piyasalarından borçlanma olanakları  kısıtlı olduğundan gelişmekte olan ülkelerdeki pozisyonları kapatmak için dolar talep etmeleri. Ayrıca, azalan risk alma iştahı gelişmekte olan ülkelerden daha fazla çıkışları beraberinde getiriyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!