Piyasalar yine karıştı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar yine karıştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 09:18

Uluslararası borsalardaki sert düşüş içeride hızlı bir harekete neden oldu.

Haberin Devamı

Bernanke: Kredi krizi ABD ekonomisini tehdit ediyor 

DOLAR: Yüzde 5'e yakın bir artışla 1.50 seviyesine yükseldi ve son iki yılın zirvesine tırmandı.

BORSA: Güne yüzde 6'nın üzerinde bir kayıpla başladı ve 27 bin 500 bölgesine geriledi. Ağustyos 2005'ten bu yana en düşük seviyelerini test ediyor.

EURO/DOLAR: Bir süredir euro lehine olan hareket bugün terse döndü. Parite 1.34'ün altına geriledi.

FAİZ: Yükseliş devam ediyor. Faizler yüzde 21.3 seviyesine yükselerek Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü.  

Petrol fiyatları dibe vurdu

DOLAR İKİ YILIN ZİRVESİNDE 

Dolar kuru sabahki ilk işlemlerde bankalararası piyasada 1.50 seviyesine kadar yükselirken, son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar düne göre yaklaşık yüzde 5 değer kazandı. Dolar saat 10.30 itibariyle hafifçe gevşeyerek 1.4700 YTL seviyelerine geriledi. 

Haberin Devamı

Dolar dünkü kapanışta 1.4170 YTL seviyesindeydi.

Dolardaki hareketin tamamen yurtdışındaki tedirginliklerle bağlantılı olduğunu ifade eden uzmanlar, yine dışarıdan gelecek sinyallerin içeride belirleyici olacağını ifade ediyor.

Dolarda özellikle yabancıların alıcı olduğunu belirten Abank Bono Masası Müdürü  Barbaros Özüyılmaz, bu seviyelerin satış için uygun fırsat olduğunu belirtti.

 BORSADA SERT DÜŞÜŞ

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dün ikinci seans kapanışına göre  1.941,93 puan düşerek 27.501,78 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri, bu seviyede 6,60 oranında değer yitirdi.

Endeks Böylece en son 2005 yılı Ağustos ayında gördüğü seviyelerine  tekrar geri dönmüş oldu. Endeksin yılbaşına göre kaybı yüzde 50,48'e ulaştı.

AVRUPA GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Avrupa borsaları, ABD'nin ve diğer Avrupa  ülkelerinin aldığı önlemlerin yetersiz kaldığı ve durgunluk endişeleri nedeniyle  güne keskin düşüşle açıldı.

Londra Menkul Kıymetler Borsasında FTSE 100 Endeksi yüzde 7, Fransa'da CAC 40 Endeksi ise yüzde 6.8 değer yitirdi. Almanya'da DAX Endeksi de yüzde 6.5 değer  kaybederek 4 bin 861 puana indi.  Brüksel'de borsa yüzde 5,93, Madrid'de yüzde 5,06 ve Amsterdam'da yüzde  7,56 değer kaybetti.

Haberin Devamı

ASYA BORSALARI ÇAKILDI

Asya borsaları ABD'de alınan önlemlerin  yetersiz olduğu ve durgunluk endişeleri nedeniyle, günü keskin düşüşlerle  tamamladı.

Japonya'da Nikkei Endeksi düne göre yüzde 11.4 oranında düşüşle 8 bin 458 puana indi. Güney Kore borsası yüzde yüzde 9.4, Avustralya borsası yüzde 6.67 geriledi.

WALL STREET KAN KAYBEDİYOR

New York Wall Street Borsası'nın Dow Jones  Sanayi Endeksi, günü yüzde 7.87 düşüşle 8 bin 578 puandan tamamladı. 

Borsanın düşmesinde, ekonomik verilerin ABD ekonomisinin durgunlukta  olduğu ya da durgunluğa doğru ilerlediği olasılığını artırması, FEB Başkanı Bernanke'nin kredi rizinin ekonomiyi tehdit ettiğini söylemesi ve hedge fonların satışları etkili oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!