Morallerinizi yüksek tutun otomotivi krizden koruruz

Güncelleme Tarihi:

Morallerinizi yüksek tutun otomotivi krizden koruruz
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 12, 2008 00:00

Kendi alanında dünyanın en büyük fuarlarından biri durumuna gelen Autoshow’un dünkü basın açılışına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Hükümet olarak hangi risklerle karşı karşıya olduğumuzun farkındayız. Rehavete kapılmadık. Krizin etkilerinden minimum etkilenmek için gece gündüz çalışıyoruz. Görevimizin başındayız. Krizin olası etkilerinden başta otomotiv sektörü olmak üzere tüm sektörleri koruyacağız" dedi.

Haberin Devamı

Ä°ÅŸte fuarda sergilenen otomobiller / Foto-galeri   Â

KENDİNİ ’Otomotivin Bakanı’ olarak tanımlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 12’inci kez kapılarını ziyaretçilere açan İstanbul Uluslararası Otomobil Fuarı ’Autoshow’ da sektöre kriz de destek sözü verdi. Çağlayan, ABD’de patlak veren finansal krizin Avrupa’ya sıçradığını belirterek, "Hükümet olarak hangi risklerle karşı karşıya olduğumuzun farkındayız. Rehavete kapılmadık. Krizin etkilerinden minumum etkilenmek için gece gündüz çalışıyoruz. Görevimizin başındayız. Krizin olası etkilerinden başta otomotiv sektörü olmak üzere tüm sektörleri koruyacağız" dedi. Çağlayan, krizin derinleşmesi halinde otomotiv sektörünü ayakta tutmak için gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, Amerika ve Avrupa’dan sonra Türk hükümetinin de gerektiğinde otomotiv sektörünün yanında olacağının sinyalini verdi.

Fuarın ev sahibiyim

Kendisini "Otomotiv bakanı’ olarak gördüğü için fuarın da ev sahibi olduğunu söyleyen Çağlayan, bu günleri atlatmak için en gerekli unsurun güven olduğunu belirtti. Çağlayan, "Moralli olmamız lazım. Bizim yapmamız gereken en önemli şey sektöre bu morali vermek" dedi. Global finans kriziyle birlikte reel ekonominin öneminin ortaya çıktığının altını çizen Çağlayan şöyle konuştu: "Bugün Türkiye şükürler olsun 2001’deki önemli tecrübeleri ile dimdik ayakta. Ancak bize bir şey olmaz demeyelim, bize de olur. Bu krizden Türkiye de mutlaka etkilenecektir. Hükümet hangi risklerle karşı karşıya olduğunu çok iyi biliyor. Bunu fırsata çevirebilecek durumdayız."

/images/100/0x0/55eb6827f018fbb8f8bf1571


Ar-Ge gündemde ezildi

"Dünden daha fazla bugün bir arada olunması gerekiyor" diye konuşan Çağlayan, otomotiv sektörünün rekabet edebilmesi için hükümet olarak çok önemli düzenlemeler yaptıklarını ancak bunun bazı gündemler arasında ezildiğini ifade ederek, Ar-Ge yasasısın otomotiv sektörünün başarılarını daha fazla artıracağını söyledi.

Ekonomi borsa deÄŸil

Hükümet olarak otomotiv sektörünün ekonomi için ne anlama geldiğini kavradıklarını dile getiren Çağlayan, sektörün Türkiye için taşıdığı öneme dikkat çekti. Otomotivde montajdan yüzde 100 yerli üretime geçildiğini ve Marmara Bölgesi’nin dünya pazarı için önemli merkezlerden biri haline geldiğini anlatan Çağlayan, Türkiye’nin bugün dünyadaki bin araçtan 15’ini ürettiğini, 24 saniyede bir aracın üretildiğini, 30 saniyede de bir aracın ihraç edildiğini kaydetti. Küresel kriz çıkana kadar, "Borsa ve finans sistemi iyi ise ekonomi iyidir" anlayışının hakim olduğunu belirten Çağlayan, "Bu anlayış yanlıştır. Ekonomi sadece ekranlardaki rakamlardan ibaret değildir. En itici güç reel ekonomidir. Bu kriz dünyayı ayakta tutacak şeyin reel sektör olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Ekonomi otomotiv, tekstil, makine ve imalat sektörüdür" şeklinde konuştu.

Koç: IMF ile stand by, psikolojimizi düzeltir

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, global krize ilişkin olarak Uluslararası Para Fonu (IMF) stand by anlaşmasının, bugün psikolojik de olsa etrafı rahatlatabileceğini kaydetti. Koç, Autoshow’da gazetecilerin global krize ilişkin sorularını yanıtlarken, krizden Türkiye’nin etkilenmemesi veya soyutlanmasının söz konusu olamayacağını belirtti. Şu anda 2001’den daha değişik bir süreç yaşandığını söyleyen Koç, "Birincisi kimse neyin ne olacağını tahmin edemiyor, ucu açık. Sayın Bakanın (Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan) da ifade ettiği gibi 15 gün önceki durumla şimdiki durum veya bundan 15 gün sonraki durum birbirinden çok farklı olabilir. O bakımdan çok dikkatli olmamız lazım. Allah’tan 2001’de almış olduğumuz tecrübelerden sonra, bankacılık sektörü gayet iyi durumda" dedi. Reel sektörün açık pozisyonunun önemli olduğuna dikkat çeken Koç, reel sektörün herhangi bir şekilde ödeme sıkıntısına girmesinin, ciddi bir sıkıntı yaratabileceğini kaydetti. Mustafa Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna çok dikkat etmek ve yakından takip etmek lazım. Tabii ki iyimser olmak gerekiyor ama gerçeklerden de uzak kalmamak lazım. Bence hükümetin biraz daha proaktif olup... Mesela bir IMF stand by anlaşması, bugün psikolojik de olsa etrafı çok rahatlatabilir. Bu şekilde bir kriz yönetimini muhakkak ki düşünüyorlardır ve başlamışlardır. Ama bugünü, hakikaten her zamandan daha fazla reel sektörün birbiriyle dayanışma göstermesi gerektiği bir zaman olarak görebiliriz."

ASIMO ile fuarda top oynadı, ’içinde insan mı var’ dedi

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la tanışıp tokalaşan Honda’nın insansı robotu ASIMO’nun yenilenen özelliklere sahip versiyonuyla fuarda top oynadı. Koşan, top oynayabilen yeni nesil ASIMO’nun karşısında hayranlığını gizleyemeyen Çağlayan, ’İçinde sanki insan var’ yorumunu yaptı. Honda standından ASIMO’nun verdiği pası karşılayan ve top sektiren Çağlayan, daha sonra ASIMO ile el sıkıştı. Çağlayan İngilizce konuşan ASIMO’ya, Türkçe öğrenmesini tavsiye etti. Çağlayan, daha sonra fuardaki diğer standları ziyaret ederek, otomobiller konusunda bilgi aldı.

Sanal zenginliğin sonu geldi, kapitalizm yeniden tanımlanıyor

ZAFER Çağlayan, serbest piyasa sisteminde güvenin olmazsa olmaz olduğuna dikkat çekerek, "Bu yaşanan kriz aslında bir sanal zenginliğin iflasıdır. Saadet zincirinin kırılmasıdır. Bu gidişle kapitalizmin tarifi yeniden yapılacak. Bugüne kadar yaşanan bir yanılgı var. Ekonomi sadece ekranlardan görünen rakamlardan ibaret değil’’ diye konuştu.

Haberin Devamı

Otomotiv, krize İstanbul’dan 74 yeni modelle meydan okudu

/images/100/0x0/55eb6827f018fbb8f8bf1573

İSTANBUL Autoshow Fuarı 12’nci kez kapılarını açtı.

Global krizin en sıcak günlerinde başlayan fuarda otomotiv sektörü 6 yeni marka ve 74 yeni modelle krize meydan okuyor. İki yılda bir düzenlenen ve Paris Otomobil Fuarı’ya eş zamanlı açılan İstanbul Autoshow’un faturası ise 18 milyon doları buldu.

BU yıl 12’ncisi düzenlenen İstanbul Autoshow Fuarı, 6 yeni marka ve 74 yeni modelle krize adeta meydan okuyor. Toplam 48 otomobil markasının katıldığı fuarı bu yıl 650 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. İki yılda bir düzenlenen ve Paris Otomobil Fuarı’ya eş zamanlı açılan İstanbul Autoshow’un faturası ise 18 milyon doları buldu. Bu rakamın içinde, firmaların stand, yer kirası ve işletim giderleri yer alıyor. Metrekare maliyetinin 450 doları bulduğu fuara katılan firmalar kriz döneminde bu yatırımı son çeyrekte satışları canlandırmak için yaptı.

En önemli vitrin

İstanbul Fuarcılık (ITF) ile Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından 10-19 Ekim tarihleri arasında İstanbul CNR Expo’da düzenlenenen Uluslararası İstanbul Otomobil Fuarı, ’Autoshow,’ dün basın ve VIP günüyle kapılarını açtı. Türk otomotiv sektörünün en önemli vitrini olacak fuar, 2006 yılında Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği’nin (OICA) takvimine girerek, Tokyo, Paris, Cenevre ve Frankfurt Otomobil fuarlarıyla aynı kategori de yer almıştı. Bu yıl uluslararası unvanıyla ikinci kez düzenlenecek fuarda, otomobil severleri bir çok sürpriz bekliyor.

Fuar alanı büyüdü

2006 yılında 110 bin metrekare alana yayılan Autoshow fuarı bu yıl 10 bin metrekare büyüyerek 120 bin metrekarelik bir alana ulaştı. Fuarla birlikte Türkiye yollarına çıkacak olan bu yeni modeller arasında Paris ile eş zamanlı olarak tanıtılan Volkswagen Golf, Hyundai i20, Chevrolet Cruze, Citroen C3 Picasso, Citroen C4, Ford Ka, Kia Forte, Toyota Avensis, BMW 3 Serisi ve Mitsubishi Colt gibi 10 model de fuarın önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Ayrıca önceki jenerasyonu Türkiye’de üretilen yeni Honda City’nin Avrupa lansmanı da ilk kez Türkiye’de yapılacak. Dev şovların olmazsa olmazı konsept otomobillerin sayısında da bu yıl artış var. Otomotivin geleceği hakkında ipuçları veren Land Rover LRX, Honda OSM, Mitsubishi Concept CX ve Megane Coupe’nin aralarında bulunduğu 8 önemli konsept fuarın en dikkat çeken araçlarını oluşturucak.

Fuarın en hızlı otosunu tanıttı

’Krizler bize vız gelir’ dedi
/images/100/0x0/55eb6827f018fbb8f8bf1575


LABMORGHINI Başkanı ve CEO’su Stephan Winkelmann, ABD’de başlayıp tüm dünyaya yayılan finansal kriz hakkında İstanbul Autoshow’da açıklamalar yaptı. Geçen hafta Paris’te açılan Otomobil Fuarı’na katılan ve fuar bitmeden hemen İstanbul’a gelen Winkelmann, Türkiye’nin kendileri için Avrupa ve Asya arasında bir köprü olduğunu belirterek, Türkiye’de tüm yaşananlara rağmen yılda 20 adetlik potansiyel olduğunu söyledi. Türkiye’de kısa süre içinde büyük bir sıçrama yaptıklarına değien Winkelmann, "2009 yılı sonuna kadar satışımız 20 adeti geçer. Şu ana kadar 8 adet satış gerçekleştirdik" dedi. Global krizin Lamborghini’nin satışlarını etkilemediği söyleyen Winkelmann, şöyle konuştu: "İlk 8 ayda tüm dünyada geçen yıla göre yüzde 5 büyüme kaydettik. Biz üretimizi talebin altında tuttuğumuz için krizlerden çok daha az etkileniyoruz. ABD bizim en büyük pazarımız."

Winkelmann, konuşmasının ardından fuarın en hızlı aracı Murcielago LP 640’ı tanıttı. Satış fiyatı 620 bin Euro olan aracın maksimum hızı 340 km/sn. Araç 0-100 km’ye 3.4 saniyede ulaşıyor.

Türkiye yakında Lexus’la tanışacak

AUTOSHOW fuarında ilk kez tanıtılan markalardan biri olan Toyota bünyesindeki Lexus, Türkiye girmek için gün sayıyor. ToyotaSa Genel Müdürü İbrahim Orhon, Türkiye pazarının lüks segmentte Lexus’un eksikliğini hissetiğini belirterek, "İşte bu yüzden düğmeye bastık. Lexus Avrupa ile distribütörlük görüşmelerimize devam ediyoruz. Yaklaşık 15 ile 18 aylık bir süre içinde ilk bayimizi açmayı planlıyoruz. Türkiye’de Lexus’un ağırlıklı olarak hibrid, 4x4 ve spor modellerini getireceğiz" dedi.

Türkiye 2001’de zehirli çiçekten bal yaptı, şimdi sıra dünyada

BMW-MINI Distribütör Pazarlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Kay Sagler, ilk kez İstanbul Autoshow fuarına katıldığını belirterek, fuarın Tokyo’dan daha büyük, A sınıfı profesyonel bir fuar olduğunu söyledi. Dünya genelinde 95 pazarda distribütörleriyle faaliyet gösterdiklerini belirten Sagler, "Türkiye ise bu pazarlar arasında en büyüğü. Gelişme potansiyeli çok yüksek olan bu pazara çok büyük önem veriyoruz. Paris’te dünya lansmanın yaptığımız 7 Serisi ve 3 Serisi’nin burada sergilememizde bunun bir göstergesidir" diye konuştu. Sagler krizle ilgili olarak, şunları söyledi: "Çok kriz gördüm. Krizlerin temizleyeciği bir etkisi vardır. Krizler yeniden yapılandırmayı hızlandırır. Finans kesiminde de bu böyle olacaktır. 2001 krizinden sonra da Türkiye aynı süreçten geçerek daha sağlam bir yapıya kavuştu. Arılar bal yaparken zehirli çiceklerden de öz alırlar. Bu durum ona benziyor. Kriz sonrasında daha sağlam yapı ortaya çıkacak."

Yeni City’nin Avrupa lansmanı yapıldı

YENİ Honda City’nin Avrupa lansmanı İstanbul Autoshow’da yapıldı. Honda Türkiye Genel Müdürü Hajime Jamada, bugün fuarda tarihi bir olaya şahitlik edildiğini belirterek, "Pazara fuarla birlikte iki yepyeni model sunuyoruz. Yeni Honda City Avrupa’da ilk kez sergilenirken Honda Jazz’ı da Türkiye’de ilk kez karşınıza çıkartıyoruz. Ayrıca spor otomobillerinde çevreci olabileceğini temasıyla üretilen OSM konsepti de Londdra fuarından sonra ilk kez İstanbul Auto Show’a geldi" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!