Piyasada 15 dakikalık fırtına

Güncelleme Tarihi:

Piyasada 15 dakikalık fırtına
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2008 11:30

Açılıştan bu yana olumlu bir seyir sergileyen piyasalarda ilginç bir hareket yaşandı.

Haberin Devamı

İngiliz bankaları ile ilgili gelen haberler yurtdışı borsalarla birlikte İMKB'yi de düşürürken, dolar yönünü yeniden yukarı çevirdi. Yaşanan 15 dakikalık paniğin ardından dolar ve borsa yeniden hafifçe toparlandı. 

Piyasalar güne nasıl başladı

Piyasada dalgalı gün

DOLAR 1.37'Yİ AŞTI 

Sabah 1.35 YTL'ye kadar gerileyen dolar kuru bir anda 1.3720 YTL'ye kadar çıktı. Dolar düne göre yüzde 0.2 prim yaparken, sabahki en düşük seviyesine göre ise  yüzde 1.5 yükseldi. Ancak sonrasında paniğin yatışması ile dolar 1.3630-1.3640 YTL bandında dengelendi.

BORSA ÖNCE DÜŞTÜ, SONRA TOPARLANDI 

Güne hızlı bir başlangıç yapan borsada da yön İngiltere'den gelen haberlerle terse döndü. Borsa birkaç dakika içerisinde yüzde 0.95 düşüşle 31 bin 273 puana indi. Borsa sabah saatlerinde yüzde 2.5 yukarıdaydı ve 32 bin 491 puana kadar yükselmişti.

Haberin Devamı

Borsa ilk seansı ise seansın sonuna doğru gelen alımlarla toparlanarak yüzde 0.02 artışla  31 bin 582 puandan tamamladı.

PİYASA NEDEN KARIŞTI

Güne moralli başlayan borsalar bir anda İngiltere'den haberlerle düşüşe geçti. İngiltere'de bankalarla ilgili olumsuz haberler geldiğini ifade eden analistler, borsanın hızla düşüşe geçtiğini ve arkasından diğer borsaları da sürüklediğini belirtiyor. Sabah 4 bin 722 puana kadar yükselen Londra Borsası öğle saatlerinde yüzde 1 düşüşle 4 bin 544 puana kadar geriledi.

Benzer şekilde Almanya'da da DAX endeksi 5 bin 500 puandan 5 bin 300 sınırına kadar indi. almay2da hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 1'e ulaştı.  

İngiltere'nin en büyük bankalarından biri olan Royal Bank of Scotland hiseleri yaşanan panikle birlikte yüzde 33 değer yitirirken 1 paunda kadar geriledi. Uzmanlar, global finansal krizle ilgili yeni endişelerin hissede sert satışlara neden olduğunu belirtiyor.

DOLARIN SEYRİ PARİTEYE BAĞLI

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, piyasalarda ciddi bir panik olduğunu ve bu paniğin halen yatışmadığına dikkat çekerek 'herşey olabilir" dedi.

ABD'deki kurtarma planının da yetersiz olacağı düşüncesiyle piyasaların daha fazla endişelendiğini, bunun üzerine şimdi bir de krizin ekonomik etkilerinin boyutunun fiyatlandırıldığını belirten Uskuay, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"İnanılmaz bir dalgalanma var. FED'den faiz indirim beklentisi var ama kimse 'FED faizi indirir ve piyasa döner' diyemiyor. İçerideki hareket de yurtdışına bağlı. Eğer dolar dışarıda değer kaybederse içeridem de düşer. Dışarıda yükselirse içeride de yükselir."

İçeride doların değerini euro/dolar paritesinin belirlediğine işaret eden Uskuay, "euro/dolar paritesi 1.30 olursa içeride dolar 1.40'a yükselir. Parite 1.40'a çıkarsa dolar yeniden 1.30'a iner. Şimdilik dolar 1.30-1.40 YTL arasında dalgalanacağa benziyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!