100 milyon TL’ye ExEngaz’ı aldı, otogazda ilk üçe girdi

Güncelleme Tarihi:

100 milyon TL’ye ExEngaz’ı aldı, otogazda ilk üçe girdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2010 00:00

İpragaz, Altınbaş Holding bünyesindeki ExEnGaz’ın hisselerini 100 milyon TL’ye alarak otogazda Türkiye’nin ilk üçüne girdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin otogaz tüketiminde dünya ikincisi olduğunu hatırlatan İpragaz CEO’su Selim Şiper, “2.5 yıl içerisinde 267 istasyona, 55 bin tonluk hacme ve 100 milyon TL’ye yaklaşan bir değere ulaşan ExEngaz hisselerini 1 Nisan itibarıyla devraldık. Bu oluşum her ne kadar teknik olarak hisse devri olsa da esasen, ruhen bir ortaklıktır” dedi.
Dünya birincisi olabiliriz
Dünyada otogaz tüketiminde Güney Kore’nin ilk sırada olduğunu belirten Selim Şiper, “Ancak Türkiye, 8 bin 250 otogaz istasyonuyla dünyada en çok otogaz istasyonuna sahip olan ülke konumunda. Bunların yaklaşık yüzde 10’u sadece otogaz satarken, diğerleri ise akaryakıt istasyonlarında faaliyet gösteriyor” diye konuştu. Şiper sözlerini şöyle sürdürdü: “2008’de 2.2 milyon araç otogaz kullanıyordu. O tarihte de yine dünya ikincisiydik. Günümüzde ise 2.5 milyonun üzerindeki LPG kullanan araç sayısıyla büyük bir ihtimalle dünya birincisi durumuna yükselmiş olabiliriz. Bu 2.5 milyon araç, ülkemizdeki toplam binek araçlarının yaklaşık yüzde 35’ini temsil etmektedir.”
Benzini geride bıraktı
LPG’de büyüyen ve gelişen tek segmentin otogaz olduğuna dikkat çeken Şiper, “Doğalgazın yaygınlaşmasıyla tüplü LPG segmenti
2000 yılından bu yana yüzde 48, dökme LPG segmenti ise yüzde 90 daraldı. Bu başka bir sektörün başına gelse felaket olarak nitelendirilebilirdi ancak otogazdaki büyüme ve gelişme buna çare oldu” dedi. Türkiye’de Otogaz kullanımının dünyada ilk kez benzin tüketimini geride bıraktığını belirten Şiper şöyle konuştu: “Yaptığımız anlaşma ile hedeflediğimiz yıllık 250 bin ton otogaz LPG satış rakamına bir adım daha yaklaştık. Bu segment 2000 yılında 1.3 milyon tondan 2009 sonu itibarıyla 2.4 milyon tona ulaştı. Yeni şirketlerin de katılımıyla sektördeki firma sayısı 67’ye ulaşmasıyla rekabet en üst noktaya çıktı.”

Haberin Devamı

Dünyanın en yüksek vergisine rağmen AB hedefini yakaladı

AVRUPA Birliği’nin (AB) 2020 yılına ilişkin bir hedef koyduğunu anlatan Selim Şiper, buna göre LPG otogazın tüm otomotiv yakıtları arasındaki payının yüzde 2 seviyesinden yüzde 10’a çıkartılmasının öngörüldüğünü söyledi. Bu nedenle farklı ülkelerde otogaz dönüşümleri için değişik teşvikler uygulandığını anlatan Şiper, “Bu hedef yakalandığında yılda 2.5 milyon tonluk bir karbondioksit tasarrufu sağlanacak. Ancak Türkiye’de otogaz LPG tüm otomotiv yakıtları içindeki yüzde 13’lük payıyla AB’nin 2020 yılı hedefini daha şimdiden tutturup ötesine geçti. Bütün bu başarılar dünyanın en yüksek vergilendirmesine rağmen gerçekleştirildi”
diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!