100 çeşit peynir üretiyoruz

Güncelleme Tarihi:

100 çeşit peynir üretiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yılda 420 bin ton peynir tüketilen Türkiye'de, Edirne peynirinden örgü peynirine, otlu peynirden tulum peynirine kadar 100 çeşit peynir üretiliyor.

Peynir sektöründe giderek yükselen rekabet, Türkiye'yi 100 çeşit peynir üreten bir ülke haline getirdi. ABD yılda 1.5 milyon ton, Fransa 800 bin ton peynir tüketirken, genellikle kahvaltı ve yemeklerde peynir kullanan Türkler ise yılda 420 bin ton peynir tüketiyor.

40-50 yıl öncesine kadar evlerde hazırlanan peynir, son yıllarda ülkemizde modern tesislerde üretiliyor. Son beş yılda yüzde 56'lık bir büyüme gösteren peynir sektörü, özellikle Ortadoğu pazarlarına yönelirken, Almanya ve Kıbrıs'a da süt ürünleri ihraç ediyor. Türkiye'de peynir işlenen sütün yüzde 18'i endüstriyel işletmelerde, yüzde 47'si mandıralarda işlenerek sofralarımıza geliyor.

Endüstriyel peynir üretiminin yaygınlaşmasıyla iki büyük firma, Peysan ve Bahçıvan Gıda peynir piyasasında büyük bir rekabet başlattılar. Peysan Gıda, Taciroğlu ile Peysan markalarıyla raflardaki yerini alıyor. Peysan Gıda'nın Pazarlama Müdürü Mübeccel Üstüner, Türk peynirlerinin kalitesini tüm dünyadaki peynir sevenlerin kabul ettiğini belirterek ülke ekonomisine büyük katkı sağladıklarını belirtti.

LEZZET ALIŞVERİŞİ

Ortadoğu'ya yönelik büyük bir ihracat hamlesinde olduklarını belirten Üstüner, ‘‘Türkiye'nin lezzetini Batı'ya, onlarınkini de yunttaşlarımıza ulaştırmaya çalışıyoruz. 880 ton civarında Türk peyniri ihraç ederken, Fransa'dan da emmenthal, madrigal, edam, gouda cinsi peynir ithal ediyoruz’’ dedi.

Sektörün bir başka devi olan Bahçıvan Gıda da, başta Danimarka olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinden ithalat yaparken, lor peyniri, örme peyniri ve çerkes peyniri gibi Türkiye'nin geleneksel tatlarını da Avrupalı tükeyiciye sunuyor. Bahçıvan Gıda Pazarlama Müdürü Birnur Ahunbay, Türkiye'de yılda 420 bin ton tüketildiğine dikkat çekerek, büyük bir pazar olan peynir sektörünün büyük atılımlar içinde olduğunu söyledi.

3 bin yıllık lezzet

Dünyanın en eski besin maddelerinden biri olan peynirin adına kutsal kitaplarda da rastlanır. İnsanoğlunun hayvanları evcilleştirme sürecinin ardından süt elde etmesinden kısa bir süre sonra üretilmeye başlanan peynirin kökü İÖ 1000 yılının öncesine dayanır. Eski Yunanlılar ve Romalılar'da da peynirin önemli bir yeri olduğu biliniyor.

Peynir alırken bunlara dikkat!

Sofralarda en çok tüketilen peynir olan beyaz peynir, TSE tarafından belirlenen standartlardaki yağ ve kuru madde oranına uygun olmalı. Bu oranların dışında, peynir üreticilerinin kendi lezzetlerini katmak için kullandıkları aromalar da damak zevkine göre peynir seçimini kolaylaştırıyor. Uzmanlar, peynir satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladılar:

Peynir çok fazla gözenekli olmamalı. Gözeneklerinin fazlalığı asitli süt kullanıldığını gösterir.

Bulunduğu kaba fazla su salmamış olması gerekiyor. Aksi takdirde peynirin olgunlaşmamış taze olduğu anlaşılır

Bir parça peynir iki parmak arasında ezildiğinde parmaklara bulaşıyorsa, bu peynirin iyi olduğuna kanıttır. Eğer bulaşmayıp iki parmak arasından ufalanıp yere düşüyorsa, peynir yağsız ve kuru madde oranı yüksek kötü bir peynirdir.

Tadıldığında çok fazla ekşilik veren peynir iyi değildir. Fakat çok az bir ekşilik, yoğurt kültürünün kullanıldığını gösterir, bunun da sakıncası yoktur.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!