100 bin kişiye 131 hemşire düşüyor

Güncelleme Tarihi:

100 bin kişiye 131 hemşire düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 00:00

Sağlık-Sen’in “Sağlıkta Kadın Emeği Türkiye Araştırması’na” göre, son 7 yılda uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı döneminde, sağlık hizmeti talebi katlanarak büyürken, istihdam rakamları yerinde saydı.

En büyük açık hemşire istihdamında yaşanırken, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’de 100 bin nüfusa düşen hemşire sayısının 131 olduğu dikkat çekti. Bu oranla Türkiye 53 Avrupa ülkesi listesinde son sırada yer aldı.

Araştırma sonuçları

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Sağlıkta Kadın Emeği Türkiye Araştırması sonuçlarını açıkladı. Sağlıkta Kadın Emeği Türkiye Araştırması kapsamında 12 ilde 100’ün üzerinde sağlık kurumunda 1260 hemşire ve ebe ile görüşüldü. Hemşire ve ebe kökenli akademisyenlerle derinlemesine görüşmelerin de gerçekleştirildiği araştırma kapsamında, 411 erkek çalışan ve 108 kurum yöneticisinin hemşire ve ebelerin sorunlarına nasıl baktığı da araştırıldı.

Enfeksiyon korkusu

Araştırma sonuçları, başta KKKA olmak üzere bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin sağlık çalışanlarının kâbusu haline dönüştüğünü ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 90.9’u enfeksiyon kapmaktan korktuğunu ifade etti. Türkiye’deki her 10 hemşire veya ebeden 9’u enfeksiyon kapma riskini iş hayatlarındaki en büyük problem olarak gördü. Hemşirelerin yüzde 63’ü ise çalıştıkları ortamın enfeksiyona karşı güvenilirliğinden kuşku duyduğunu belirtti.

Avrupa’da sonuncuyuz

Araştırma, fazla çalışma ve nöbetler nedeniyle sağlık çalışanlarının stres altında olduğunu da ortaya koydu. Araştırmaya göre, son 7 yılda uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı döneminde, sağlık hizmeti talebi katlanarak büyürken, istihdam rakamları yerinde saydı. Araştırmaya göre en büyük açık hemşire istihdamında yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’de 100 bin nüfusa düşen hemşire sayısı 131. Bu oranla Türkiye 53 Avrupa ülkesi listesinde son sırada yer aldı. AB üyesi ülkelerde ise 100 bin nüfusa ortalama 731 hemşire düştüğü dikkat çekti. Hemşireler istihdam açığının kapatılmasında erkek hemşire alımını desteklediklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!