10 milyon için savaş

Güncelleme Tarihi:

10 milyon için savaş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2016 22:52

Küresel otomotiv pazarının adım adım 100 milyona doğru ilerlemesi, zirvedeki dev otomotiv gruplarında konsolidasyonları ve işbirliklerini arttırdı. 8 yıldan beri Toyota, Volkswagen  ve General Motors’un yaklaşık 10 milyon adetlerle ilk 3 sırada yer aldıkları zirveyi, Renault-Nissan ittifakı da zorlamaya başladı. Bu yıl ilk çeyrekte GM’i geride bırakan Fransız-Japon grup, Mitsubishi’yi de bünyesine katarak 10 milyon adetlik satış hedefliyor.

Haberin Devamı

BUGÜN tüm dünyada otomobil ve ticari araç olmak üzere yılda 90 milyon adede yakın araç satılıyor. 1997’de 54 milyon adet olan bu rakam 2015 yılı sonunda yüzde 65 artarak 89 milyon adede yükseldi ve yükselişine devam ediyor. Küresel kriz dışında her yıl yüzde 3 ila 5 arasında büyüyen otomotiv pazarından daha fazla pay kapmak için ise büyük yarış tüm hızıyla devam ediyor. Bu yarışta ön plana çıkmak için konsolidasyonlar ve dev işbirliklerinde artış yaşanırken, zirvedeki dev otomotiv grupları arasında ‘10 milyon’ yarışı iyiden iyiye kızışmış durumda. Bugün dünya otomotiv pazarına yön veren büyük gruplar arasında en büyük hedef 10 milyon barajını açarak ilk 3 sırada, hatta ilk sırada yer almak. Toplam satışlara baktığımızda 3’te 1’i zirvedeki 3 büyük gruptan geliyor. Bunlar sırasıyla Japon Toyota, Alman Volkswagen Grubu ve Amerikan General Motors (GM).

Haberin Devamı

BÜYÜK MÜCADELE ARTIYOR

 Bünyesinde 5 markayı (Toyota, Lexus, Daihatsu, Scion ve Hino)  barındıran Toyota Grubu, 2008 yılına kadar Amerikan GM’in ilk sırada yer aldığı zirveye otururken, 2016’ya kadar bir tek 2010 yılında ikinci sıraya geriledi. Sebebi de Japonya’da yaşanan büyük deprem oldu. Onun dışında son 8 yılın 7’sinde hep ilk sırada gördüğümüz Toyota, 2015 yılında 10 milyon barajını aşıp 10.1 milyon araç satışı gerçekleştiren tek grup oldu.

 Bünyesinde 9 marka (Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Seat, Skoda, Lamborghini, Porsche ve MAN) bulunduran Volkswagen Grubu da GM’i geçerek 2014 yılından itibaren ikinci sıraya adını yazdırdı. Alman Grup, ABD’de yaşanan dizel skandalı olmasaydı Toyota’ya geçip ilk sıraya adını da yazdırıyordu. Ama her şeye rağmen 2015’te 9.9 milyon adetlik satışla ikinci sıradaki yerini korudu.

 Bünyesinde 8 markayı barındıran (Buick, Cadillac, Chevrolet, Daewoo, GM, GMC, Holden ve Opel/Vauxhall) Amerikan General Motors (GM) ise 2015 yılında 9.8 milyon adetlik satışla şu an için 3’üncü sırada yer alıyor. Şu an için diyorum çünkü bünyesinde 7 marka bulunan (Dacia, Datsun, Infiniti, Lada, Nissan, Renault, Samsung) Fransız Renault ve Japon Nissan’ın oluşturduğu büyük ittifak veya grupta adım adım zirveye doğru hızını artırmış durumda. Eğer Renault-Nissan da geçerse, GM son 8 yılda birincilikten 4’üncülüğe gerilemiş olacak.

Haberin Devamı

 2015 yılını 8.2 milyon adetle 4. sırada tamamlayan Renault-Nissan Grubu, geçtiğimiz yıl sonunda Japon Mitsubishi’yi de bünyesine katarak 10 milyon adetlik satış hedefini güçlendirdi. Aslında Renault-Nissan’ın 10 milyon hedefi 2014 yılında ilk kez açıklanmıştı. Renault-Nissan CEO’su Carlos Ghosn, 2018 yılı hedeflerinin 10 milyon adetlik satış ve ilk 3 grup arasında yer almak olduğunu belirtmiş ancak ardından küresel sıkıntılar sonucu bu hedefe uzak kalmışlardı. Neydi o sıkıntılar; öncelikli olarak Nissan için çok kritik bir pazar olan İngiltere’nin AB’den çıkmak kararı hedeflerin değişmesini sağladı. Renault’nun Çin’de istediği büyümeyi yakalayamaması, ardından Avrupa’nın ardından Renault’nun en önemli pazarları olan Rusya ve Brezilya’da yaşanan ekonomik krizler de Ghosn’un hedeflerine uzaklaşmasında etkili oldu. İşte hedefler istendiği gibi gitmezken, Nissan, iflasın eşiğine gelen Japon Mitbubishi’nin yüzde 34’ünü 2.2 milyar dolara alarak kontrolü ele geçirdi. Böylece Mitsubishi’de Renault-Nissan ittifakının bünyesine girerek, marka sayısı 8’e yükseldi, hedefler de büyüdü. Mitsubishi satışları da eklendiğinde Renault-Nissan’ın satışları 2015 sonuçları itibariyle 9.3 milyon adede yaklaşıyor.

Haberin Devamı

İLK ÇEYREKTE 3’ÜNCÜ OLDU

2016 yılının ilk 3 ayında küresel satışlarda VW Grubu 2.4 milyon araçla ilk sıraya yükselirken, Toyota, 2.2 milyon araçla ikinci, Renault-Nissan ise 1.9 milyon adetlik satışla Mitsubishi eklenmeden 3’üncü sıraya yükselmiş durumda. 4’üncü sıraya gerileyen GM’in satışı ise 1.7 milyon.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!