10 milyar TL’lik fon yarattık, tamamı yatırıma dönüştü, yüzde 12’si de borsaya gitti

Güncelleme Tarihi:

10 milyar TL’lik fon yarattık, tamamı yatırıma dönüştü, yüzde 12’si de borsaya gitti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2010 00:00

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, bireysel emeklilik fonlarının ekonomiye yarattığı katkıya değinerek, “Fonların tamamı ülkemizde yatırıma dönüştü. Hisse senedine yatırımlar da yüzde 12 seviyesine çıktı” dedi.

ANADOLU Hayat Emeklilik Genel Müdürü ve Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı Mete Uğurlu, bireysel emeklilik sisteminde 10 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşıldığını belirterek, “Bunların tamamı ülkemizde yatırımlara dönüştü. Yüzde 12’lik bölümü de İMKB’ye akmaya başladı” dedi.

Mete Uğurlu, bireysel emeklilikte yatırımların ağırlığını hazine bonosu ve devlet tahvilinin oluşturduğunu ifade ederek, bu sayede devletin kolay borçlanmasına da imkan tanındığını kaydetti. Emeklilik şirketlerinin uzun vadeli kaynak topladıklarına değinen Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“15-20 hatta 25 yıl gibi uzun vadeli yatırım yapma imkanı oluyor ki, şu anda emeklilik fonlarının ortalama yatırım vadeleri 350 günler civarında. Diğer menkul fonlarda ise bu süre, 50-60 günlerde. Böyle baktığınızda, 5 kat daha uzun vadede emeklilik yatırım fonlarına yatırım yapılıyor. Hisse senetlerine yatırımlar ise yüzde 12’lere geldi. Diğer menkul yatırım fonlarında bu oran yüzde 2.5-3’lerde. Biz ise dört katı daha riskli, doğrudan sermaye piyasalarına akan bir rakamdan bahsediyoruz.”

6 yılda yüzde 170 getiri

Mete Uğurlu, bu yılın ilk üç ayının geçen yıllarla mukayese edildiğinde, katılımcı sayısında iki katı bir artış gözlendiğini ve 2 milyon 100 bin katılımcıya ulaşıldığını söyledi. Artık bireysel emekliliğe katılımın, tasarruf amacıyla olduğuna dikkat çeken Uğurlu, “Sistemin bu kadar fazla katılımcı sayısına ulaşmasında en büyük etken, 2009 yılında sergilenen fon performansı. Geçen yıl emeklilik fonları tüm kategorilerde pozitif reel getiriler sağladılar. Sektörün ortalama getirisi reelde yüzde 14, nominalde de yüzde 21’lerin üzerinde oldu. Geçtiğimiz 6 yılda ise, bireysel emeklilikte nominal getiri, ortalama yüzde 170 civarında oldu. En büyük gurur kaynağımız da artık sisteme olan güven tamamen sağlanmış durumda. En ufak bir tereddüt bile kalmadı” diye konuştu.

Mete Uğurlu, bugün sistemden emekli olanların, geçmiş yıllarda hayat sigortalarından bireysel emekliliğe aktarım yapan kişiler olduğunu da belirterek, dolayısıyla da emeklilik sürelerinin kısa olduğunu vurguladı. Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni gelen katılımcılar ile sistemde kalınacak süre de otomatik olarak uzayacak. Bu konuda bir rakam vermek istiyorum. Bugün 25 yaşında bir kişi, aylık 100 lira katkı payıyla sisteme girerse; 56 yaşına geldiğinde, bugünkü değerle 200 bin TL birikime sahip olabiliyor. Bu çok önemli. Bunu maaşa döndürdüğünüzde ise bin 300 ile bin 400 lira emeklilik gelirine sahip olunuyor.”

Ortalama 33 bin lira aldılar

METE Uğurlu, bugün bireysel emeklilik sisteminden toplam 2 bin 300 kişinin emekliliğe hak kazandığını belirterek, şunları söyledi: “Emekli olanlar 33 bin lira gibi bir birikim ortalamasıyla sistemden çıktılar. Bu da kişilerin, sistemde kaldıkları süre boyunca ki bu süre kısadır, yüzde 35 civarında bir getiri elde ettikleri anlamına geliyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, bugüne kadar sistemden ayrılan tüm katılımcılar mutlu oldu. Kaldı ki emekliliğe hak kazananların yüzde 56’sı sistemden ayrıldılar. Yüzde 46’sı halen tasarruflarını değerlendirmeye devam ediyor.”

Kaskoda aile bireyinin zararı ödenmiyor

TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, aile içi kasko sigortasında, sigortalının eşi veya çocuklarının kaza ile araca zarar vermesi durumunda kasko sigortasından hasar ödemesi yapılamayacağına dikkat çekti. Açıklamada, kasko sigortası ile, çarpma, çarpılma, devrilme gibi durumların yanı sıra; aracın yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucunu oluşan zararların sigortanın kapsamı içinde olduğu belirtildi.

Anadolu Sigorta’dan yat asistans hizmeti

ANADOLU Sigorta, sigortalılara yat asistans hizmeti vermeye başladı. Gezinti tekneleri sigorta poliçesi kapsamında yatlar, yangın, çatışma, batma, hırsızlık ve korsanlık gibi risklere karşı çok geniş kapsamla teminat altına alınırken, asistans hizmeti de müşterilere veriliyor. Riskin gerçekleşmesi halinde belirli limitler çerçevesinde geçici olarak araç temin ediliyor.

Devlet, sigorta için vatandaşı teşvik etmeli

ERGO Sigorta Genel Müdürü Thomas Baron, doğal afetlerin yol açtığı hasarlara karşı devletin sigortalanma oranına yardımcı olması gerektiğini söyledi. Thomas Baron, doğal afetler sonrası devlete de rol düşeceğini belirterek, ancak ne kadar az önlem alınırsa devlete de o kadar çok iş düşeceğini ifade etti. Baron, “Yani, sigortalanma oranı yüksekse, devletin yardımına ihtiyaç da kalmaz” dedi. Thomas Baron ve bu nedenle de devletin sigortalanma oranına yardımcı olması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çoğu ülkelerde zorunlu sigortalar var. Zorunlu sigortaların her zaman Türkiye’deki gibi havuz şeklinde mi olması gerekiyor? Bundan emin değilim. Zorunlu olsa ve teşvik de edilse doğal afetlerde oluşan hasara devletin katkısı daha az olur. Burada önemli olan, devletin sonradan yardım etmesi yerine önceden teşvik etmesi.”

Haksız bulan dava açabilir

METE Uğurlu, bireysel emeklilikten erken ayrılma halinde yapılan yüzde 15 stopaj kesintisi ve bu yönde açılan davalar hakkında şu bilgileri verdi: “Bu yönde yayınlanmış bir mahkeme kararı var. Yüzde 15 stopajın haksız kesinti olduğu yönünde. Ancak bu münferit bir mahkeme kararı. Bunun genele taşınması mümkün değil. Bu karara Maliye Bakanlığı tarafından zamanında itiraz edilmediği için mahkemenin kararı uygulandı. Ondan sonra da açılmış bazı davalar var. Muhtemelen bundan sonra mahkemelerin alacakları kararlara, ilgili otorite itiraz edecektir ve stopaj kesintisi uygulaması devam edecektir. Arzu edenler, bu konuda mahkemelere başvurabilirler. Stopaj kesintisini takip edenlerin 30 gün içinde bu davaları açma hakları var. Ama ne kadar sonuç alabilecekleri konusunda tereddütlüyüm. Tabii ki, işin mantığında, ana paranın vergilendirilmesi yönüyle bir sıkıntı var. Doğru değil ama, uzun vadeli bir yatırım olarak baktığınızda da sistemde kalmayı zorlayıcı bir mekanizma olarak kullanıldı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!