10.5 milyon tonla satış rekoru kırdı, 350 milyon liralık yatırım planladı

Güncelleme Tarihi:

10.5 milyon tonla satış rekoru kırdı, 350 milyon liralık yatırım planladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 00:00

OYAK Çimento Grubu, 2011’de 10.5 milyon ton çimento satışı yaparak, bu rakama ulaşan ilk çimento şirketi oldu. 350 milyon lira yatırım yapacaklarını belirten Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Şirketleri Başkanı Celal Çağlar, yurtiçinde yapacakları satın almalar için Rekabet Kurumu’na takılabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

ADANA, Aslan, Bolu, Mardin ve Ünye Çimento’nun yanı sıra beton, entegre kağıt ve torba üretim tesisini bünyesinde bulunduran Oyak Çimento Grubu, 2011’de 10.5 milyon ton satış yaparak, bu rakama ulaşan ilk grup oldu. Toplam 1.6 milyar lira net satış geliri ve 263 milyon lira kâr eden Oyak Çimento Grubu, bu yıl ise 1.2 milyar liralık satış ile 283 milyon lira kârı hedefliyor. 2 yıllık yatırım bütçesi olarak 350 milyon lira ayıran grup, bu rakamın 80 milyon dolarını (yaklaşık 150 milyon lira) kesin kararını verdiği İskenderun’da yapacağı fırın yatırımı için harcayacak. Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, yurtiçinde yapacakları satın almalar için Rekabet Kurumu’na takılabileceklerini belirterek, Ege Bölgesi’nin uygun olabileceğini, yurtdışında da kısa sürede geri dönebilen ilginç fırsatlar çıkarsa yatırım bütçelerinin bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’de mümkün ama zor

Celal Çağlar, 350 milyon liralık yatırımın 150 milyon lirasının kesinleştiğini, geri kalanının da fırsatlara göre yurtiçi veya yurtdışında şekilleneceğini belirtti. İskenderun’da öğütme tesislerine ek olarak fırın yatırımı yapacaklarını, bunun için yaz aylarında düğmeye basacaklarını dile getiren Çağlar, kesinleştirmedikleri yatırımları için şunları söyledi: “Oyak Çimento Grubu olarak 30 Aralık 2009’da Aslan Çimento’yu bünyemize katmıştık. Coğrafi anlamda 6 bölgeye yayıldığımız için Türkiye’de bir satın alma yapmamız mümkün ama çok zor. Hangi fabrika satılık olursa olsun mevcut fabrikalarımıza yakın olacağı için Rekabet Kurumu’nun izin vereceğini düşünmüyorum. Ancak Ege Bölgesi düşünülebilir.”

/images/100/0x0/55ea7bfef018fbb8f882fbaa

Yurtdışı yatırımları için ise tekliflere açık olduklarını vurgulayan Celal Çağlar, şöyle konuştu: “Akdeniz Havzası’nı düşünüyoruz. Yapacağımız yatırımın çok hızlı geri döneceği yerlere bakmak istiyoruz. Yatırımın 10 yıldan az mümkünse 5 yılda geri dönmesini isteriz. Avrupa’da şirketlerin nakit ihtiyaçları olduğunu biliyoruz ancak onlar bizden teklif bekliyorlar. Yatırım Avrupa’da oldukça zor görünüyor ancak ilginç fırsatlar olursa da yatırım bütçemiz hazır.”

Haberin Devamı

1.5 milyon ton ihracat

Celal Çağlar, grubun 2011 yılında çimento ve benzeri ürünlerde 10.5 milyon ton ürün satışı, gerçekleştirdiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi: “Halka açık 5 çimento şirketinin yanı sıra beton ve kağıt şirketlerini de bünyesinde barındıran grup toplam 1.6 milyar TL net satış geliri, 263 milyon TL net kâr elde etti. 2011 sonuçlarına göre kapasitede yüzde 13.3, pazarda yüzde 17 ile sektör liderliğini sürdüren grup, 1.5 milyon ton ihracat gerçekleştirdi.”

En çok temettüyü biz dağıtıyoruz

HALKA açık 5 şirketi ile son 5 yılın en yüksek temettü dağıtan şirketleri arasında olduklarını söyleyen Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, “Bankalar dahil, temettü verimi en yüksek ilk 10 hisse arasında Adana, Mardin, Bolu ve Ünye Çimento hisseleri ile yer alıyoruz” dedi. Çağlar, Oyak’ın 270 bin üyesi olduğunu, 100 bin civarında da yatırımcılarının olduğunu bu nedenle 370 bin kişiye gelir sağladıklarını da kaydetti.

Haberin Devamı

1 milyon dolarlık dairede çimentonun payı 5 bin lira

CELAL Çağlar, çimento fiyatlarının yükseldiği gerekçesiyle sektörü eleştiren inşaat firmalarına yanıt verdi. Türkiye Çimento Müstahsilleri tarafından açıklanan çimento fiyatlarındaki yıllık artışın enflasyonun altında kaldığını ifade eden Çağlar, “Lüks konut inşaatında, çimentonun toplam maliyetteki payı sadece yüzde 4 seviyesinde. Zincirlikuyu’da yapımı devam eden bir projeden örnek verirsem, 1 milyon dolarlık dairenin yalnızca 5 bin lirası çimento bedeli oluyor” diye konuştu.

İhracatta Rusya’dan ümitliyiz

CELAL Çağlar, çimentonun ihracat için çok yaygın bir ürün olmadığını ifade ederek, “Dünyada 3.5 milyar ton çimento üretiliyor ve bunun 150 milyon tonu ihraç halinde” dedi. 2011’de ihracat pazarlarından Libya ve Suriye’nin tamamen durması ve Irak’ta İran çimentosu tehdidinin 2012 yılında da ihracat açısından sorun olacağını dile getiren Çağlar, Rusya’da Dünya Kupası nedeniyle projelerin hızlanacağını, ihracat açısından ümitli olduklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!