1 katrilyon liralık yeni gelir

Güncelleme Tarihi:

1 katrilyon liralık yeni gelir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2001 15:03

Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşülmesine başlanan tasarı ile yaklaşık 1 katrilyon liralık gelir bekleniyor. Maliye Bakanı Sümer Oral, halka yük, üretime maliyet getirme amacı içinde olmadıklarını bildirdi.

Maliye Bakanı Oral, milletvekillerinin tasarıya ilişkin soru ve değerlendirmelerini yanıtlarken, 2002 yılının, Hükümet`in uyguladığı ekonomik programın son derece önemli bir yılı olduğunu söyledi.

2002 yılında kamu harcamalarında ciddi kısıntılar yapılabilmesini sağlayıcı yapısal değişikliklerin süreceğini bildiren Oral, ``Daha rasyonel, daha az para harcayan bir devleti amaçlıyoruz`` dedi. Bakan Oral, Türkiye`nin bu düzenlemeleri yapmaması durumunda ekonomileri düzgün ülkelerle küresel düzeyde rekabetinin güç olacağını kaydetti.

Milletvekillerinin, yeni vergiler getirilmemesi gerektiği görüşüne katıldığını bildiren Oral, tasarının, devletin rasyonel harcama yapması ile kamu maliyesini sağlıklı bir duruma getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Oral, indirimleri kaldırırken sosyal amaçlı olanları gözettiklerini de söyledi.

Halka yük, üretime maliyet getirme amacı içinde olmadıklarını bildiren Oral, indirimlerden 160 trilyon, elektrikten 150 trilyon, emlak vergisinden 300 trilyon, akaryakıt tüketim vergisinin yaygınlaştırılmasından 100 trilyon, Bağ-Kur`la ilgili düzenlemelerin bir bölümünden de 170 trilyon gelir ve tasarruf beklendiğini kaydetti.

Oral, makam aracı tahsis edilmesi gereken kamu görevlilerinin ticari araç kullanması uygulamasına da 2002 yılında başlanacağını bildirdi.

ANAP`LI TOPÇU`DAN ELEŞTİRİ

ANAP Sinop Milletvekili Yaşar Topçu, tasarı üzerindeki görüşlerini açıklarken, bütün hükümetlerin yaşanan olumsuzlukları geçmişe yükleme yaklaşımını eleştirdi ve ``Bu savunma uydurmadır`` dedi.

İktidarın birçok şeyi yapamadığını, ancak muhalefetin de hiçbir şey üretemediğini savunan Topçu, sıkıntıların temelinde parlamentonun halka umut verememesinin yattığını ifade etti.

``Milleti zorlamayın`` diyen Topçu, Türkiye`nin Arjantin gibi olup olmayacağı tartışmaları yapanların, toplantı ve gösteri yürüyüşü yasağı uygulanmak zorunda kalındığını hatırlaması gerektiğini söyledi.

Anayasa`nın 2. maddesindeki niteliklerin birçoğunun farklılaştığını savunan Topçu, ``Demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti yerine antidemokratik, antilaik, ticari, polis devleti`` dedi.

Topçu, DSP İstanbul Milletvekili Erol Al`ın, ``Biz bu konuşmayı duymuştuk`` şeklinde laf atması üzerine, ``Duyacaksanız, dinleyin öğrenin`` karşılığını verdi. SP Erzurum Milletvekili Aslan Polat`ın, ``Yeni bir oluşum mu var?`` sözleri üzerine de Topçu, ``Yeni oluşuma siz muhatap oldunuz. Bu soruyu kendinize sorun`` dedi.

DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker de tasarıyla 70 milyon lira olarak belirlenen yurt dışına çıkış bedelinin 100 milyon liraya yükseltilmesini önerdi.

"KULLANICI KAÇABİLİR"

DYP Bursa Milletvekili Oğuz Tezmen, doğalgaz kullanımından yeterince vergi alındığını dile getirerek, yeni verginin mevcut kullanıcıları kaçıracağını savundu. Tezmen, ``Ülkenin yakasını bir araya getirelim derken kimilerinin yakasını sıkıyoruz`` şeklinde konuştu.

ANAP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, belediyelerin bilboardlarda bayram kutlama afişlerini eleştirerek, bunu ``halkın parasıyla şov`` olarak nitelendirdi. Ayaydın, belediye kaynaklarının bu tür işler yerine halkın ihtiyaçları için kullanılmasını istedi.

DYP Samsun Milletvekili Kemal Kabataş ise getirilen vergi düzenlemelerinin ``sistemli ve doğru bir yaklaşım olmadığını`` savunarak, buna rağmen uygulanan program için gelir sağlayacağını söyledi.

SP Sakarya Milletvekili Cevat Ayhan, kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerinde uygulanan indirimin kaldırılmasının doğru olduğunu söyledi. Ayhan, bu tür uygulamaların indirim yerine, hizmeti kullanan kurumun bütçesine konulacak ödenekle sosyal transfer niteliğindeki bu tür uygulamaların sürdürülebileceğini kaydetti.

Ak Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu tasarıyı eleştirdiği konuşmasında, ``Kalkışma demiyorum ama bu yaklaşımlar birtakım iç huzursuzluklara sebebiyet verebilir`` diye konuştu.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından sonra maddelerine geçilmesi kabul edildi. Komisyon Başkanı Metin Şahin, görüşmelere saat 14.15`e kadar ara verdi.

"KARAR ÇIKINCA DUYARSINIZ"

Maliye Bakanı Oral, gazetecilerin toplantı sonrası yönelttiği vergi iadesi ve nemalarla ilgili sorulara, ``Karar çıktığında duyarsınız`` karşılığını vermekle yetindi. Oral, ısrarlı soruların sürmesi üzerine de ``Ben sorunuzu yanıtladım`` dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!