1,2 milyarlık tekneler görücüye çıktı

Güncelleme Tarihi:

1,2 milyarlık tekneler görücüye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2011 17:06

30. kez kapılarını açan Uluslararası İstanbul Shop&Miles Boatshow'da, 290 firmanın ürettiği yaklaşık, 1 milyar 158 milyon lirayı bulan 386 adet tekne sergileniyor.

Haberin Devamı

NTSR Fuarcılık Başkanı Serkan Tığlıoğlu, Marinturk City Marin Pendik'te düzenlenen fuarın VIP açılışından önce basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu yıl 30'uncusu düzenlenen fuarın Türkiye'deki en eski fuarlardan olduğunu ve nitelik olarak dünyada düzenlenen 300'ün üzerindeki Boat Show'lar arasında ilk 45 içinde yer aldığını belirtti.

1.2 milyar liralık tekneler görücüye çıktı / Foto Galeri

İlk düzenledikleri Boat Show'a 14 firma ile yaklaşık 900 denizseverin katıldığını anlatan Tığlıoğlu, bugün Türkiye'de yaklaşık 20 bin kayıtlı tekne, 50 binin üzerinde denizle ilgili insan bulunduğunu, mega yat üretiminde dünyada 3. sıraya gelen Türkiye'nin Avrupa'da tekne siparişi alan ilk 3-4'te ülkeden biri haline geldiğini söyledi.

Fuarın, deniz üstünde 50-55 metreye kadar teknelerin yanı sıra 3-4 metre, bir arabanın yarı fiyatına, Boğaz'da gezilebilecek teknelerin de yer aldığı sektörün bütününü kapsayan bir etkinlik olduğunu vurgulayan Tığlıoğlu, “Fuarda 350'nin üzerinde tekne, yaklaşık 250 firma, 600 marka sergileniyor” dedi.
Türkiye'de yatçılığın zenginlerin uğraş verdiği bir hobi gibi algılandığını, 6 milyon nüfusa sahip Avustralya Sidney'de 200 bin kayıtlı tekne bulunduğunu, buna karşın İstanbul'da 3 bin teknenin limanlarda bağlandığını anlatan Tığlıoğlu, bunun çok çarpıcı bir fark olduğunu ifade etti.

ABD'NİN YÜZDE 5'İ MİLYON DOLARLIK TEKNELERE BİNİYOR

ABD'de tekne sahiplerinin yüzde 95'ine yakınının orta düzeyde gelir düzeyine sahip olduğunu, sadece yüzde 5'inin milyon dolarlık teknelere bindiğini anlatan Tığlıoğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye'de teknelerin ulaşılmaz rakamlara sahip olduğu düşünülüyor ama bir yerli otomobil fiyatına en azından hafta sonları Boğaz'da günübirlik kullanabilecekleri çok alternatifli tekneler var. Ama bu bir hobi, kültür, farklı bir eğlence tarzı. Bu konuyla ilgili bir aktiviteye katılabilmenin toplumsal bir
zamanı var herhalde. Aslında İstanbul ve ülkemizin denizde sunduğu o kadar

farklı olanaklar var ki bütün sahil şeritlerinde binlerce konut projeleri ve karada oluşmuş konutlar söz konusu. Ama öbür tarafta deniz tarafında dünyanın en değerli koylarına sahip bir ülkede kendinize ait bir yelkenli tekneyle vakit geçirebilirsiniz. Türkiye'de teknelerin sadece zenginlerin bindiği bir araç olduğu gibi bir algı var Bunu kırmak gerektiğini düşünüyoruz. İkinci el araç fiyatına burada dünyayı dolaşabileceğiniz tekne de bulabilirsiniz. 30-40 metre bir yata gerek yok, 9-10 metre yeterli olabilir. Hatta evinin arka bahçesinde tekne yapıp dünyayı dolaşan insanlar var. Bu tamamen bir kültürle alakalı. O yüzden ben denizin, yat kültürünün zenginlik algısından uzaklaştırılması taraftarıyım.”

Tığlıoğlu, bir soru üzerine, dünyayı dolaşabilecek 9-10 metre bir teknenin ikinci el fiyatının 30 bin dolar civarında olduğunu ifade etti. Marina kiralarının yüksekliğine ilişkin bir yorum üzerine de Tığlıoğlu, İstanbul'da altyapı, teknelerin park edilmesiyle ilgili ciddi bir sorun bulunduğunu dile getirerek, “İspark, İstinye, Tarabya ve Beykoz'da bağlama yerleri yapıyor ve kentteki tüm sahil şeritlerinin kullanım haklarıyla ilgili bir çalışma yürütülüyor” dedi.

Garanti Ödeme Sistemleri Pazarlama ve Marka Yönetimi Koordinatörü Cem Dal da müşterilerini anlamaya, zevklerini yakalamaya çalıştıklarını, bunlardan birinin de denizcilik olduğunu söyledi.
Sektörlerin birincisi kuruluşlarla çalışmaya özen gösterdiklerini ifade eden Dal, NTSR Fuarcılık'ın bunlardan biri olduğunu belirtti.
Cem Dal, yaklaşık 290 firmanın katılacağı fuara 80 bin katılımcı beklediklerini kaydederek, kartlarını kullanan müşterilerin fuarı yüzde 50 indirimli olarak gezebileceğini, tekneleriyle fuarın düzenleneceği Pendik Marina'ya gelen fuarı gezecek kişiler için de özel bir VIP alan oluşturduklarını bildirdi.

FUARIN DİKKATİ ÇEKEN TEKNELERİ

Marintürk İstanbul City Port-Pendik'te yaklaşık 150 bin metrekare alanda özel müşteriler için VIP açılışı gerçekleştirilen fuar, yarın vatandaşlara açılacak.
24 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek Boatshow'da 290 katılımcı firma ve 650 ulusal ve uluslararası marka yer alıyor. Fuarda, toplam değeri 1 milyar 158 milyon lirayı bulan 386 adet tekne sergileniyor. 30 yıl içinde 725 bin kişiyi ağırlayan istanbul shop&mıles boatshow, bu yıl 80 binin üzerinde ziyaretçi hedefliyor.
Fuarda sergilenen tekneler içinde Antalya Serbest Bölge'de Cyrus Yachts firması tarafından inşa edilen 34 metrelik Cyrus One, “fuarın en pahalı teknesi” olarak tanıtıldı.

Firma yetkilileri Boat International Group tarafından “Best Semi-Displacement Motor Yacht in the 30m to 39m size range” ödülünü alarak dünyanın en iyisi seçilen teknenin fiyatının kullanılan malzemeye göre 7,5-8,5 milyon avro arasında değiştiğini, ancak fiyatın müşteri tercihlerine göre daha da yukarı çıkabileceğini ifade ettiler.

Cyrus One'da, 1 master kabin, 1 VIP kabin, 1 Guest kabin, salon, mutfak ve 3 mürettebat kabini yer alıyor. Üst güvertede geniş bir güneşlenme alanına
sahip olan teknede jakuzi, bar ve yemek masası bulunuyor. Teknede, müşterinin isteğine bağlı olarak mobilya seçimi, kabin sayısı ve diğer ayrıntılar tasarlanabiliyor.

Teknenin şimdiye kadar üretilen modellerinden birini iş adamı Şarık Tara'nın aldığı öğrenildi.Fuarın ilgi çeken diğer tekneleri arasında yer alan Serenity II, 40 metre uzunluğunda. Trawler kategorisindeki tekne, 12 milyon 900 bin avro fiyatıyla dikkati çekiyor. 15 knot hıza çıkabilen tekne, 5 kamarada 12 kişiyi misafir edebiliyor.

Princess Yachts'ın 19,7 metrelik yatı ise bir ana bir VIP 2 konuk 1 mürettebat kamarasına sahip. 30 ton ağırlığındaki motoryat 2 adet 900 beygir gücündeki Volvo motorla 30 knot hıza kadar çıkabiliyor. Fuarda sergilenecek Princess teknelerin fiyat aralığı 800 bin ile 3,5 milyon sterlin arasında değişiyor.

ÖDÜL REKORTMENİ TEKNE

Beneteau bünyesinde 20 metre ve üzeri lüks yatlar üreten Monte Carlo Yachts'ın 23 metrelik MCY 76 modeli de aldığı ödüllerle adeta rekor kırdı.
Yat, Cannes'da düzenlenen World Yacht Trophies'de En iyi Tasarım ödülü ve En yenilikçi Yat ödülü'ne değer görüldü. Tekne, Genoa Boat Show'da Yılın Teknesi ödülünü, Nautical Design Award, Londra Boat show'da Motor Boat of the Year Award 2011, Duesseldorf Boat Show'da European Powerboat of the Year ödüllerinin de sahibi oldu.

Teknenin fiyatı 12 milyon 500 bin avro olarak belirlendi. Fuarda bu yıl ayrıca henüz üretimi tamamlanmamış ithal ve yerli üretim tekneleri de suya indirilmeden karada ayrılan sergileme alanında yerlerini alacak. Tekne tutkunları, bu olanak sayesinde, henüz üretimi tamamlanmadığı için kendi istek ve hayallerine göre revizyonlar talep edebilecek.

Fuarda boyu 6 ile 8 metre arasında değişen modeller için özellikle bu boylarda tekne arayan denizseverlere kolaylık sağlamak amacıyla 1.500 metrekarelik özel bir alan ayrıldı. Alıcı ve katılımcıya VIP hizmetin yanında beğendiği tekneyi anında test imkanı sağlayan İstanbul Boatshow'da, su altı-su üstü ve yelken eğitimi gibi farklı etkinlikler de yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!