ABD-Çin ziyareti öncesi yuan baskısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD-Çin ziyareti öncesi yuan baskısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 10:41

Resmi gezi için ABD'ye hareket eden Çin Devlet Başkanı Hu Jintao daha bu ülkeye ayak basmadan, önde gelen ABD'li senatörler, kur manipülasyonu yaptığı gerekçesiyle Pekin'e karşı sert önlemler alınması için baskı yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor           

 

Hu, hafta başında yaptığı açıklamada, ABD tarafından yapılan, yuanın zayıf tutulduğuna yönelik söylemleri kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

 

Kur için yapılan bu tartışma, yarın bir araya gelecek Barack Obama ve Hu görüşmesinde ana gündemi ticaretle ilgili konuların oluşturacağının da işareti olarak görülüyor. Görüşmelerde, bunun yanı sıra küresel ekonomiyi yeniden dengeye oturtma ve Kuzey Kore ile mücadele konularının da üzerinde durulması bekleniyor.

    

30 YILIN EN ÖNEMLİ ZİYARETİ

Haberin Devamı

Analistler, mevcut askeri gücü, diplomatik nüfuzu ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olması dolayısıyla Hu'nun gelişini, son 30 yılda bir Çinli lider tarafından yapılan en önemli ziyaret olarak değerlendiriyor.

 

Yatırımcılar ve piyasalar görüşmelerden, Hu ve Obama'nın zorlu geçen 2010'dan sonra tansiyonu yumuşatmaya yönelik vereceği mesajlara kilitlenmiş durumda. Ancak birçok analist, bu ziyaretten dostça söylenmiş güzel sözler ile 10 milyarlarca dolarlık iş anlaşmalarının ötesinde çok fazla bir şey beklenmemesi konusunda uyarıyor. 

 

ANLAŞMA MI SOĞUK SAVAŞ MI

Güney Kore'de yayımlanan Joong Ang gazetesinin başyazısında ziyaretle ilgili olarak, "Küresel çapta barış ve istikrar, her iki ülkenin dünyanın geleceği için işbirliği yapma paradigmasıyla anlaşıp anlaşamamasına ya da ABD ile SSCB arasında yaşandığı gibi bir soğuk savaş sürecine girip girmeyeceğine bağlı olacak" değerlendirmesi yapıldı.

 

Ziyaretin gündemine ise yuan tartışmasının oturması bekleniyor. Pekin yönetiminin, Haziran'da yuanı dolara çıpalama politikasına son vermesiyle, Çin para birimi yaklaşık yüzde 3.5 değer kazandı. Ancak başta ABD olmak üzere diğer ülkelerden gelen eleştirilerde, küresel ticarette dengesizliğe neden olan zayıf yuanda görülen yetersiz olduğu savunuluyor.

 

Haberin Devamı

HAVAYI SERTLEŞTİRMEYİN UYARISI

Çin'in kur sisteminde reform taahhüt ettiğini belirten Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, ABD'li yasa yapıcıların Hu'nun varışı öncesinde havayı sertleştirmemesi gerektiğini belirtti.

 

Hong, "Birçok faktör gösterdi ki; Çin ile ABD arasındaki ticaret açığının ana nedeni yuan politikası değil... Umuyoruz ki; ABD'li yasa yapıcılar Çin ile ABD arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğine zarar verecek adımlar atmaktan kaçınır" dedi.

 

Bir grup ABD'li senatör dün, yuanın değerlenmesine izin vermeyen Çin'i cezalandıracak yasayı geçirmesi gerektiğini söyledi.

 

“OYUNU KURALINA GÖRE OYNAYIN”

Teklif edilen yasa tasarısıyla ilgili dün bir açıklama yapan Demokrat Senatör Charles Schumer, "(Hu'ya verdiğimiz mesaj) Hükümetinizin kur manipülasyonu tarafında yaşattığı anlaşmazlıklardan bıktık. Eğer oyunu kuralına göre oynamayı kabul etmezseniz, bu şekilde davranmanız için sizi zorlayacağız" dedi.

 

Haberin Devamı

Hu, bu hafta Washington Post ve Wall Street Journal'da yayımlanan röportajında daha esnek kur politikası için adımlar atıldığını belirtmişti.

 

Çin aynı zamanda, iki ülke arasında 2010'da Çin lehine 181 milyar dolara çıkan bütçe açığını azaltmak için ABD'nin daha fazla şey yapması gerektiğini de savunuyor.

 

Çin ayrıca ABD'den, başta yüksek teknoloji ürünü araçlarınki olmak üzere ihracata konan kısıtlamaları kaldırmasını ve Çinli şirketlerin yatırımlarına kolaylık sağlanmasını istiyor.

 

 

* Bu yazı Reuters'in, "China pushes back on currency calls; Hu heads to Washington" başlığıyla geçtiği haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!