Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
10 Şubat 2010 Çarşamba 06:18


 ADnet  
Reklam için
Hürriyet Anasayfa > Tüm Ekonet Haberleri
Önceki Haber     Sonraki Haber

Dubai'nin batma ihtimali dünyayı sarsıyor

Paylaş Benimsayfam'da Paylaş
Facebook'ta Paylaş Myspace'de Paylaş Twitter'da Paylaş
Ekonet 6 Aralık 2009
Olağanüstü zenginliğiyle bir çekim merkezi haline gelen Dubai, iflas tehlikesiyle karşı karşıya. Dubai kaynaklı kaygılar, dünya piyasalarının sert şekilde düşmesine neden oluyor.

ÇÖKEN KENT DUBAİ'DEN GÖRÜNTÜLER

 

DUBAİ'NİN SÖNEN YATIRIMI PALMİYE ADASI 

 

DÜNYADA DUBAİ ŞOKU / WEB TV         

 

Piyasalardaki panik, Körfez bölgesinin gözdesi Dubai’nin en büyük kamu şirketlerinden Dubai World’ün borç geri ödemelerini altı ay askıya aldığını açıklamasıyla başladı.    

 

Ağustos ayı itibariyle içinde ünlü Palmiye adasını inşa eden Nakheel’i de barındıran Dubai World’ün toplam 59 milyar dolarlık borcu bulunuyor. Dubai’nin toplam borcu ise 80 milyar dolar seviyesinde.

 

Bölgede yatırım yapan Avrupa bankalarının hisseleri değer kaybederken, Asya borsaları da Dubai’nin iflas edeceği korkusuyla yaşanan çıkışlardan dolayı düşüşte. Dubai’nin yaşadığı bu sıkıntı Avrupa borsalarını da etkiledi.

 

BORSALAR DÜŞÜŞTE

Yaşanan bu panikle hem Asya hem de Avrupa borsalarında yüzde 2’leri aşan çok sert düşüşler görüldü. ABD piyasası dün Şükran Günü nedeniyle kapalıydı.

 

Türkiye’nin ise bu çalkantıdan ne kadar etkileneceği ancak dört günlük Kurban Bayramı tatilinin ardından netleşecek.

 

Borçlarını ödemek için Mayıs 2010’a kadar süre isteyen Dubai World’ün borcunun 1.9 milyar dolarlık kısmı Abu Dabi Ticari Bankası’na ait. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en güçlü ekonomisi olarak gösterilen Abu Dabi’nin komşusu Dubai’ye finansal destek verebileceği söyleniyor.

 

Dubai World’ün aynı zamanda Credit Suisse, HSBC, Barclays ve Royal Bank of Scotland gibi bankalara da büyük miktarlarda borcu var.

 

Analistlere göre, gelişmeler bankacılık sisteminde yeni bir krizin habercisi olabilir.

 

ÇÖKÜŞÜN NEDENİ

Analistler, lüks inşaatlarıyla ile cennet olarak gösterilen Dubai’nin, özellikle konutlaşma sürecinde Dubai World tarafından yapılan 36 milyar dolarlık borç ile büyük bir risk aldığını öne sürüyor.

 

Dubai’de 2002 yılında gayrimenkul alım-satımıyla ilgili kısıtlamaların kaldırılmasıyla fiyatların hızlı bir yükseliş sürecine girdiği ve artış oranlarının 2007-2008 yıllarında yüzde 80’lere ulaştığı ifade ediliyor.

 

Ancak, dünyadaki konut balonunun sönmeye başlaması Dubai’yi de olumsuz etkiledi. Küresel krizin etkisiyle gerek yeni finansman koşullarının zorlaşması gerekse de borç geri ödemelerde yaşanan sorunlar, birçok lüks projenin yarıda kalmasına neden oldu. Çarkların birinde yaşanan bu sorun, finans sistemini de tehdit etmeye başladı.

 

İsviçre bankası USB, Dubai gayrimenkul piyasasının bir sene içinde yüzde 70 oranında küçülebileceğini belirtti.

 

ÜNLÜLER DE KAYBETTİ

Dubai’deki durumdan en çok etkilenen ülkelerin başında İngiltere geliyor. Sadece şirketler değil, Dubai’de yatırımları bulunan çok sayıda ünlü büyük kayıpların eşiğine geldiler.

 

Yatırımları tehlikeye giren ünlüler arasında David Beckham, Micheal Owen ve Joe Cole gibi futbolcuların yanında, sinema dünyasının ünlü çifti Angelina Jolie ve Brad Pitt ve şarkıcı Kylie Minogue’de var.

 

Minogue, geçen sene “Dünya’nın sekizinci harikası” olarak tanımladığı Palmiye Adasında 12 milyon dolarlık bir parti vermişti. Ancak bugün Dubai, tamamlanmamış sayısız konutu ve iflas yasasından kaçan uluslar arası yatırımcıları ardından ıssız bir yere dönmüş durumda.

 

  Yorum Sayısı 3 / 169     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
ozer vural 28/11/2009 - 10:37
İSTEDİKLERİ KADAR TURİZME YATIRIM YAPSINLAR,TATİLE GİDECEK PARA OLMAYINCA.ZATEN BU DURUMU YARATAN KRİZ DEGİLMİ.
Çok İyi %20 İyi %20 Normal %20 Kötü %19 Beğenmedim %20
nuri erdem 28/11/2009 - 3:09
bazilari demis ki TR nin borcu 500 milyar ok. ama yillik üretimide 800 milyar $.yani daha birak batmayi kredisi var.hesap böyle yapilir.Dubai nin yillik üretimi petrol olmasa 10 milyari bulmaz.Petrol de zaten su an hacizli.GSMH diye bir cetvel var efendiler.Üretmeden sallamak buraya kadar iste.
Çok İyi %19 İyi %19 Normal %19 Kötü %19 Beğenmedim %20
hakan kutlu 28/11/2009 - 2:10
Dubai çökerse (ki sanmam) Ortadoğu petrolleri ve petrol finans trafiği karışır.Dubai profesyonelce şişirilmiş bir balon...
Çok İyi %20 İyi %20 Normal %19 Kötü %20 Beğenmedim %19
Bu haberin diğer yorumcuları
Theodor Heuss
Reşat Karabıyık
nej nej
Bora Yazıcıoğlu
erdogan ucan
Arif FICI
Emre Basaran
TÜRK TÜRKOĞLU
orkun turkmen
şenol demircan
ferit bayrak
semih askar
YORUM ANALİZ
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Hürriyet veya hurriyet.com.tr sorumlu tutulamaz.
  Yorum Sayısı 3 / 169     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Diğer Haberler
          Vuslat Doğan      Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Anneyiz.biz Hürriyet Oto İddaa Oyna Avrupa Birliği DYH