‘Ekolojik siyaset’ başlamalı

TEMA Vakfı, açıkladığı ‘Eko-Siyaset Bildirgesi’ ile siyasi partilere, salt ekonomi odaklı siyasetten vazgeçmeleri çağrısında bulunuyor.

Haberin Devamı

12 Haziran Genel Seçimleri öncesi siyasi partilere ve seçmenlere bir çağrı niteliği taşıyan ‘ekolojik siyaset’ anlayışının benimsenmesini, seçmenlerin destekleyecekleri siyasi partinin temel insan hakkı olan Çevre Hakkı’nı nasıl koruyacağını sorgulamalarını isteniyor.
Gündemdeki büyük projelerin salt ekonomi odaklı olduğuna dikkat çeken TEMA, çevreye verilen ve verilecek olan zararların, siyasiler tarafından göz ardı edilmesinin, sürdürülebilir yaşam ve gelişme için kabul edilemez olduğunu belirtiyor.
Sadece ekonomi odaklı projelerin yapılması halinde, ortaya çıkacak büyük çevre tahribatlarının önüne geçmek adına tespitler ve çözüm önerileri sunan Eko-Siyaset Bildirgesi’nin amacı, siyasi partilerin, söz konusu bildirgede yer alan maddeleri parti programlarına almalarını sağlamak.

Haberin Devamı

Mersin’de flamenko gecesi

SON yıllarda Kürt kentlerinden aldığı büyük göçle Türkiye’nin en kozmopolit illerinden biri haline gelen Mersin 10 yıldır uluslararası bir müzik festivaline ev sahipliği yapıyor. Sponsorsuz, desteksiz yalnızca kentin hangi partiden olursa olsun büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile başta Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere sivil toplum örgütlerinin desteğiyle gerçekleşiyor bu festival... Bir de konserlere yoğun ilgi nedeniyle bilet satışlarından gelen geliri var festivalin.
Bu sene 10. yılını kutlayan Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin en önemli etkinliklerinden biri olan ünlü flamenko dansçısı Aida Gomez’in dün gece yapılan konserini izledik. İspanya’da birçok kez ‘yılın dansçısı’ seçilen flâmenko dansının en büyük isimlerinden Aida Gomez ve grubu, Çin, Japonya, Avrupa ve Amerika’yı içeren dünya turnesinin son durağı olarak Mersin’i seçmiş.
Flamenkonun divası Aida Gomez ve dans grubunun gösterisinde yer bulmak olanaksızdı.
Mersinliler, dünyaca ünlü bu sanatçı ve grubunu nefeslerini tutarak izledi adeta.
17 Mayıs’a kadar sürecek olan Mersin Müzik Festivali’nin Yürütme Kurulu Başkanlığını, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi yapıyor. Taşıdığı potansiyele rağmen Mersin’in Türkiye’de yeteri kadar tanınmadığını düşünen Burakgazi mesaisinin önemli bölümünü kültür sanat etkinliklerine ayırıyor...
Akkuyu nükleer santralı ile ilgili bir panele katılmak üzere Mersin’e gelen Prof. Tolga Yarman, Prof. Ahmet Ercan ve Haluk Dural’da Gomez’i izleyenler arasındaydı.
Festivalin en önemli özelliklerinden biri de, konserlerin kentin tarihi ve arkeolojik mekanlarında gerçekleştirilmesi... Hemen kent merkezinde bulunan Mersin Latin Katolik Kilisesi’nde 9 Mayıs’ta Aspendos Kuartet’in konseri var. Popüler müziğin ünlü isimlerinden Pinhani Grubu 15 Mayıs’ta antik kent Kanlıdivane’de konser verecek. Golden Horn Brass nefesli çalgılar beşlisi de 10 Mayıs’ta Pompeipolis Harabeleri’nde sahneye çıkacak.
KÜRKÇÜ ÇOK GAYRETLİ
BDP’nin desteklediği Mersin bağımsız adayı Ertuğrul Kürkçü’yü konserde göremedik. Mersin 68’liler Derneği’nin düzenlediği Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın ölüm yıldönümleri için düzenledikleri toplantıya katılmış. Çalışkanlığıyla tanınan Kürkçü Mersin’de seçim çalışmaları için radyo konuşmalarından seçim bürosu açılışlarına kadar koşturuyormuş. Mersin’de genel kanı Kürkçü’nün seçilmeye çok yakın olduğu yolunda.

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“BEN bir savunmanım. Güzel insanları savundum. Halkını seven, onların ‘Bir orman gibi kardeşçesine’ yaşaması için gencecik yaşamlarını veren insanları. Özgürlüklerini, yaşanmamış yemyeşil yıllarını ortaya koyan insanları. Hakça toplumsal bir düzene giden yola ışık saçan insanları savundum. Onlar bir çiçek gibi arı, taze ve renkliydiler. İnsan olmaktı suçları. İnsanları sevmekti, baskısız, sömürüsüz, özgür bir dünya istemekti. Her biri birer dünyaydı. İdealleri için öldüler, idam edildiler, hapis yattılar. Ben bu güzel insanları savunarak, onlarla beraber insan sevgisini, barış dolu, özgür ve mutlu bir dünyayı savundum. Bu güzel insanları seviyorum. Bir yaşam bu sevgiyle geçti. Kendilerini tüm insanlığa adayanlara bir yaşam vermek çok mu?”
Halit ÇELENK (Dün toprağa verdiğimiz Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in avukatı, dönemin en önemli tanıklarından, Türk solunun büyük çınarı)

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- NEVŞEHİR’in Hacıbektaş ilçesinin iki dönem bağımsız belediye başkanı, emekli general Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun, halk meclisi toplantısında CHP’ye katılma kararı aldığını; Kılıçdaroğlu’nun yarın Nevşehir’de yapacağı mitingle katılmasının beklendiğini...
- MESUT Yılmaz’a yakınlıkları ile bilinen Galatasaraylı işadamı Abdürrahim Albayrak, ANAP eski Rize Belediye Başkanı Hızır Hop ve ANAP eski Rize İl Başkanı Mustafa Mataracı’nın, AKP’yi desteklediklerini açıkladıklarını; bu arada Mesut Yılmaz’ın da AKP’yi destekleyeceği haberlerinin çıkması üzerine ne diyeceği sorulan Başbakan Yardımcısı ve Rize adayı Hayati Yazıcı’nın “Mesut Yılmaz akıllı bir insan. Söylentiler hakkında bilgim yok. Aklın yolu tekdir derler” dediğini...

Haberin Devamı

Anketlere güvenmeyin

TARAF gazetesinin yayınladığı WikiLeaks belgelerinde; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in AKP’ye katılmadan önce, DP’yi %20 gösteren bir kamuoyu araştırması ısmarladığı yazıldı.
ABD’li diplomatların, ANAR’ın AKP’de önemle dikkate alınan anketlerinin bilimsel olmadığını savunduğu ve temsili iller ile kota uygulamasını eleştirildiğine dikkat çekiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları