Eko Bülten

Güncelleme Tarihi:

Eko Bülten
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2007 00:00

Emekli-Sen heyeti Meclis’te

ANAVATAN Partisi Grup Başkanvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen ile beraberindeki heyeti kabul etti. Sendikalarının kapatılması için açılan bir çok davanın kazanıldığını belirten Beysülen, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin "aktif çalışma hayatından ayrılmış olanların sendika şeklinde örgütlenmelerinin mümkün olmadığına" ilişkin karar verdiğini bildirdi. Bu kararın, Türkiye’yi uluslararası alanda zora sokacağını savunan Beysülen, "Uluslararası sözleşmelerdeki örgütlenme ve sendikalaşma hakkının herkese tanınmış olması hükmü, bu sözleşmeleri imzalamış olan Türkiye’yi bağlamaktadır" dedi.

ASİAD’dan Gökçek’e ödül

ANKARA Sanayici ve İşadamları Derneği yöneticileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e, Ankara’ya yaptığı hizmetlerden dolayı bugün teşekkür plaketi veriyor. Dernek yöneticileri, Gökçek’in plaketini Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi’nde saat 11.00’de vererek, Gökçek’e hizmetlerinden dolayı teşekkürlerini sunacaklar.

İMO’dan Mortgage çağrısı

İNŞAAT Mühendisleri Odası basın aracılığıyla milletvekillerine çağrıda bulunarak bu hafta TBMM’ye getirilecek olan "Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı"nın onaylanmamasını istedi. İMO, AKP Hükümetinin halkın konut ihtiyacını karşılamayı değil, finans sisteminin sorunlarını çözmek istediğini belirtti. Her isteyenin ev sahibi olacağı gibi bir yanılsama yaratıldığını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası açıklamasında "Konut fiyatlarının ucuzlayacağı, faiz oranlarının aşağıya ineceği yönündeki beklenti büyük hayal kırıklığına yol açacaktır." denildi.

OSO ile girdi maliyeti düşecek

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Ortak Satın Alma Organizasyonu (OSO) ile makine sektöründe girdi maliyetlerinin aşağı çekileceğini bildirdi. Tüzmen, Orta Anadolu Makina ve Aksamları İhracatçı Birliği bünyesinde hazırlanan "Ortak Satın Alma Organizasyonu" ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Bakan Tüzmen, basın toplantısında yaptığı konuşmada, ihracatın üçte birini otomotiv, elektrik-elektronik ve makine sektörlerinin ihracatından oluştuğunu kaydetti.

Et Balık’tan sakatat ihalesi

ET ve Balık Kurumu, büyük ve küçükbaş hayvan sakatatı, sırttan düşme büyükbaş hayvan derisiile kelle derisi satmak üzere ihale açtı. Sakatat satışının ihalesi, 14 Mart 2007 tarihinde gerçekleştirilecek.

Halkbank’tan faiz indirimi

HALK Bankası, konut kredilerinde uygulamakta olduğu faiz oranlarında yüzde 0,13 indirime gitti. Halk Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, konut kredilerinde uygulanmakta olan yüzde 1,80 faiz oranının yüzde 1,67’e çekildiği bildirildi.

İnşaat sektörüne AB’nin etkileri tartışılıyor

AVRUPA Birliği’ne Katılım Sürecinde Türk İnşaat Sektörü Projesi’nin başlangıç toplantısı Sheraton Otel’de yapıldı. Sivil Toplum Diyaloğu: Avrupa Bilgi Köprüleri Programı kapsamındaki proje, Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor. Ekim ayı sonunda tamamlanacak proje ile "AB müktesebatının Türk inşaat mevzuatı ile karşılaştırılması ve ortaya çıkacak fırsat ve riskler konusunda inşaat sektörünün bilinçlendirilmesi" amaçlanıyor.

ABİÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM Toplantının açılışında, proje hakkında bilgi veren Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Genel Sekreteri Necati Ersoy, çalışmayı, Almanya’daki sivil toplum kuruluşları Küçük İşletmeler ve Sanatkarlar Konfederasyonu (ZDH) ve Güney Baden İnşaat Şirketlerinin Meslek Eğitim Kurumu (BFW) ile ortak yürüteceklerini bildirdi. Projenin, Türk inşaat mevzuatının AB mevzuatına uyumu konusunda önemli bir adım olduğunu belirten Ersoy, tümüyle objektif bir çalışma yürütmek ve ortaya sağlıklı bir fotoğraf koymak istediklerini dile getirdi.

UYGUN STRATEJİ GEREKİR Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Bülent Pirler de Türk inşaat sektörünün 65 ülkede toplam 83 milyar dolarlık proje yürüttüğüne dikkati çekerek, bu alanda ABD, Japonya, Almanya gibi gelişmiş ülkelerle rekabet ettiğini söyledi. Sektörün içinde bulunduğu büyük rekabete uygun bir stratejinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Pirler, gerekli altyapının ve desteğin sağlanmasını istedi. Pirler, AB ile ilişkilerin sürdürülmesi gerektiğini de vurgulayarak, bu sürecin Türkiye’ye önemli kazanımlar sağlayacağını kaydetti.

AB programlarına yeni düzenleme

AVRUPA Birliği Eğitim ve Gençlik Programları’nda, bu yıldan itibaren Genel (Socrates) ve mesleki eğitim (Leonardo Da Vinci), Hayatboyu Öğrenme Programı (HBÖP) adı altında bilreştirildi. Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi’nde programların birleştirilmesi konusunda bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Avrupa Komisyonu tarafından 31 ülkede yürütülen eğitim ve gençlik programlarının 2. döneminin, 31 Aralık 2006 itibariyle sona erdiği kaydedildi.

ÜÇ ANA BAŞLIK Programların 3. döneminin ise 2007 ile 2013 yılları arasında uygulanacağı ifade edildi. 2000-2006 yıllarını kapsayan dönemde Socrates, Leonardo Da Vinci ve Gençlik Programları olmak üzere 3 ana başlıkta yürütülen programların, 2007’de getirilen yenilikle HBÖP ve Gençlik Programları olmak üzere 2 ana başlıkta toplandığı belirtildi. Buna göre, mesleki eğitim adı verilen Leonardo Programı, HBÖP’nın bir alt programı oldu. "Socrates" adı kullanımdan kalktı ve 2007 itibariyle HBÖP uygulamaya konuldu. Öte yandan, HBÖP’nın yeni kuralları basitleştirdiği ve ülke merkezli faaliyetlerdeki artış nedeniyle özel bir anlamı olduğu vurgulandı. Gençlik programları ise ayrı bir çalışma alanı gerektirdiği ve projeleri farklı olduğu için ayrı program olarak yerini korudu.

Genelge borçları doğruladı

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın 17 Şubatta yayınladığı genelgeyle, eczanelerin 2006 yılına ait alacaklarının ödenmediğinin doğrulandığını bildirdi. Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, eczacıların, SSK ve Bağ Kur’dan Aralık ayı, Emekli Sandığı’ndan ise Kasım ve Aralık ayı reçete bedellerini alamadıklarını, memur reçetelerinin 2006 yılı ödemelerinin büyük bölümünün de yapılmadığını belirtti.

Maliye Bakanı Unakıtan’ın açıklamasının, eczacıların 2006 yılı alacaklarının ödenmediğini gösterdiğini kaydeden Saydan, "Bu durum Sayın Bakan tarafından bizzat ifade edilmektedir. Tüm kamuoyu eczanelerin 2006 yılından alacakları bulunduğunu ve bunların acilen ödenmesi gerektiğini öğrendi" dedi.

Saydan, konsolide bütçede ilaç için ayrılan başlangıç ödeneğinin bir milyar 178 milyon 937 bin YTL olduğunu, yapılan harcamanın ise 804 milyon 149 bin YTL tutarında kaldığına dikkati çekerek, saymanlıkların ödenek yokluğu nedeniyle ödeme yapmamalarını eleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!