Eko Bülten

Güncelleme Tarihi:

Eko Bülten
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 00:00

Safranbolu lokumu bayramda revaçta

KARABÜK’ÜN turistik Safranbolu ilçesinde, Kurban Bayramı öncesinde talep arttı. Fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş, damla sakızlı ve safranlı olmak üzere 5 çeşit üretilen lokum, birçok bölgede üretilenlerden farklı lezzet ve dokuda olması nedeniyle tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Elastiki yapısı, parlak görünmesi ve ağızda çiğ nişasta tadı bırakmamasından dolayı talep gören Safranbolu lokumu, lezzetinin bozulmaması için stoklanmadan, kısa süre içinde satılıyor.

25 TON SATIŞ HEDEFİ İlçede 18, 19 ve 20. yüzyılda inşa edilmiş tarihi konakların tasvir edildiği değişik ambalajlarla lokumlarını satışa sunan esnaf, bayram öncesinde üretimlerini artırarak toplam 20-25 ton satış hedefliyor. Safranbolu’da 62 yıldır lokum üreten firmanın sahibi Ali Sezer, bayramlarda geleneksel olduğu için değişik çeşitlerde üretilen lokumları çikolatadan daha fazla sattıklarını söyledi. Ustalarının hazırladığı lokumlara katkı maddesi koymadıklarını bu nedenle stoklamadıklarını anlatan Sezer, şöyle konuştu:

BAŞKA YERDE YOK Ürünlerimiz dayanaklı olmadığından ilçe dışına pazarlamıyoruz. Birçok bölgede (Safranbolu lokumu) diye satılan ürünlerle vatandaşlarımız ne yazık ki kandırılıyor. Safranbolu lokumunu ilçe dışında hiçbir yerde bulmak mümkün değildir. Şu anda üretimimizi artırmaya başladık. Kurban Bayramı’nın son gününe kadar ilçede 20-25 ton lokum satışı yapılacağını tahmin ediyorum. Ürettiğimiz lokumların lezzetinde, bileşiminde kullanılan malzemelerin yanı sıra pişirme süresi gibi unsurlar etkilidir.

ESDER: Yasa iptali memuru koruyor

ESNAF ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Anayasa Mahkemesinin Sosyal Güvenlik Yasasının iptal ettiği bazı maddeleri ile memurları koruyucu bir yaklaşım sergilediğini savundu ve bu durumun esnafı üzdüğünü bildirdi. Çelikus yaptığı yazılı açıklamada, kanunun iptalini görüşen Anayasa Mahkemesinin, verdiği kararda emekli esnafı üzerine yüklenen ve yüzde 10 olan "destek primi"nin yüzde 33-39 rakamlarına yükseltilmesini adil bulmayarak iptal etmesinin memnuniyet yarattığını kaydetti. Mahmut Çelikus, "Ancak Anayasa Mahkemesi’nin, bir çok maddenin iptalini sadece ’kamu çalışanları lehine’ gerçekleştirmesinin Anayasa’nın ’eşitlik’ ilkesi, bu kanunun ’norm, standart birliği’ sağlama ve çalışanları, eşit olarak ’tek çatı’ altında toplama iddiası açısından düşündürücü bulmaktayız" dedi.

TZD: Türkiye’de suyun sahibi yok

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’de sulama yönetiminin kaos içinde olduğunu savunarak, "Türkiye’de suyun sahibi yok" iddiasında bulundu. Yetkin, İçkale Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin küresel ısınma nedeniyle iklimsel döngüdeki istikrarsızlaşmanın tehdidi altında olduğunu söyledi. Yetkin, küresel ısınma nedeniyle bir yandan aşırı yağış ve seller meydana gelirken, bir yandan da kuraklık ve çölleşme nedeniyle doğal kaynakların yok olduğunu ifade etti. Su kaynaklarının bilinçli kullanılamayışı ve sulama yatırımlarının yetersizliğinin ise durumu daha vahim hale getirdiğini kaydeden Yetkin, küresel ısınmanın Türkiye üzerindeki etkilerinin her geçen gün daha ciddi bir hal aldığına işaret etti.

Dem-Der’in yeni binası açıldı

KIRŞEHİR Kaman Demirli Beldesi Kalkındırma ve Yaşatma Derneği’nin (Dem-Der) yeni binası hizmete açıldı. Yenimahalle Demetevler 10. Cadde’de bulunan binanın açılış törenine, Kırşehir Valisi M. Lütfullah Bilgin, Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır, eski Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Kaman ilçesinin köylerine ait çok sayıda derneğin başkanı ve vatandaşlar katıldı. Dem-Der Başkanı Hüseyin Ata, yaptığı konuşmada, derneğin 2002 yılında kurulduğunu, yaklaşık 5 yıldır önemli hizmetlerde bulunduğunu söyledi. Ata, derneğin tüm üyelerinin kan grupları belirlenerek kan bankası oluşturduklarını, başarılı ancak yoksul çocuklar için burslar verdiklerini ve dernek üyelerine cenaze hizmeti sunduklarını anlattı.

Ambalaj uygulamasına tepki

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, küçük ilaç ambalajı uygulamasının başta hastalar olmak üzere tüm eczaneleri zor durumda bırakacağını söyledi.

Kamu-Sen’den düdüklü protesto

2007 bütçesinde sağlığa ayrılan payı yeteriz bulan Kamu-Sen üyeleri Sağlık Bakanlığı önünde düdüklü protesto gösterisi yaptı. Eylemde, sendika üyeleri, "IMF’ye değil sağlığa bütçe", "Meclis’te yan gelip yatamazsınız" sloganları attı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!