Ekmekte tuz 1.5’e indirildi, kepek oranı 1.1’e çıktı

Hürriyet Haber
05.01.2012 - 00:00 | Son Güncelleme:

Türkiye’de en fazla tüketilen gıda maddesi olan ekmek bundan böyle daha az tuzlu, çok kepekli olacak daha hijyenik ortamlarda satılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve  Ekmek Çeşitleri Tebliği’ne göre tüketime sunulan ekmek ve ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri  ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere söz konusu ürünlerin özellikleri belirlendi. Gıda işletmecileri, bir ay içerisinde tebliğ hükümlerine, ekmeğin ürün özelliklerine ve tuz ve kepek oranlarına ilişkin genel kurallara ise 1 Temmuz 2012’ye kadar uymak zorunda olacak. Tebliğe göre, ekmek ve ekmek çeşitlerinde, azami tuz oranı yüzde 1.75’ten yüzde 1.5’e indirildi. Ekmekteki kepek miktarı da artırılırken, kepek oranı ekmekte en az yüzde 0.65 en çok yüzde 1.1 olarak belirlendi. Daha önce ekmekteki kepek oranlarında alt limit bulunmuyordu, üst limit de yüzde 1 olarak uygulanıyordu. Ekmeğin gramajı da 300 gramdan 250 grama düşürülürken, ekmek, kepekli ekmek, tam buğday
unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılarak piyasaya arz edilecek.

Ambalajsız çıkacak

Sadece ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız piyasaya arz edilebilecek. Bu durumda ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmeklerinin üretim, dağıtım ve satış aşamaları, belirtilen hükümlere uygun olacak. Ürünlerin üzerinde üretici firma adı ve gramaj bilgilerini içeren üretici  işareti yer alabilecek.

Kasapta manavda ekmek satılmayacak

AMBALAJSIZ olarak piyasaya arz edilen ekmekler, sadece hijyenle ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde bulundurulacak. Yani kasap, manav ve
pazar gibi yerlerde satılamayacak. Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler; tam buğday ekmeği ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek de bulundurmak zorunda olacak. Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri sorumluluk  alanlarıyla ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeniyle ilgili konularda eğitilmelerini sağlayacak.

Etiketler:


EN ÇOK OKUNAN HABERLER

    Sayfa Başı