OSMANİYE HABERLERİ

Ekmeklerini turptan çıkarıyorlar

AA / Menderes ÖZAT
20.01.2015 - 11:06Son Güncelleme :

- Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde turp hasadında çalışan işçileri, zorlu kış şartlarına rağmen ürünleri Savrun Çayı'nın soğuk suyunda yıkayarak elde ettikleri gelirle geçiniyor - Kadirli Ziraat Odası Başkanı İspir: ''Ağır şartlarda çalışan işçiler, 35-40 lira yevmiye karşılığı bu işi yapıyor''

AA / Menderes ÖZAT

OSMANİYE (AA) - MENDERES ÖZAT - Türkiye'nin turp ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı Kadirli ilçesindeki tarım işçileri, soğuğa rağmen ürünleri Savrun Çayı'nda yıkayarak geçimlerini sağlıyor.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu tarım işçileri, topraktan çıkarılan turpları, ilçede sıfırın altında seyreden sıcaklık değerlerine ve yağmura aldırış etmeden Savrun Çayı'nın soğuk suyunda temizliyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine, 4 ay süren turp sezonunda yaklaşık 5 bin kişinin soğuk kış şartlarında çalıştığını söyledi.

Kadirli'nin sezon başında Türkiye turp ihtiyacının yüzde 70'ini karşılandığını, havaların soğumasıyla bu oranın yüzde yüze yaklaştığını belirten İspir, "Türkiye'de turp denince akla ilçemiz gelir. Ortalama 35 bin dekara ekilen turpun hasadı 4 ay sürüyor. Ağır şartlarda çalışan işçiler, 35-40 lira karşılığı bu işi yapıyor" dedi.

Hasat kışa rastladığından işçilerin zor koşullarda çalıştığına dikkati çeken İspir, şöyle konuştu:

"Turp söküldükten sonra pazarlamaya hazır hale getirilmesi için çay ve derelere taşınıp, toprak ve çamurdan arındırılıyor. Büyük kısmı kadınlardan oluşan işçiler, hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü koşullarda yağmura, çamura rağmen sabahtan akşama kadar soğuk suda turp yıkıyor. Yıkanan turplar paketlenerek pazarlamaya hazır hale getiriliyor."

Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan da kış aylarında sofraların vazgeçilmezlerinden olan turpun zorlu yolculuk sonrası tüketime hazır hale getirildiğini hatırlatarak, ''Turp, yöremiz için adeta bacasız fabrika gibi. Her yıl ilçe ekonomisine ortalama 50 milyon lira katkı sağlıyor. Bu sayede bir çok eve ekmek giriyor" diye konuştu.

Fiyatların bu sezon üreticileri sevindirmediğini öne süren Topalhan, turpun kilogramının tarlada 25-50 kuruşa satıldığını belirtti.

Eşi hayatta olmayan 8 çocuk annesi Güldane Tezer de (50) 12 yıldır turp yıkama işinde çalıştığını anlatarak, "Ailemi geçindirmek için zorluklarına rağmen bu işte çalışıyorum. Turpu ekmeğime katık yapıyor, kazandığım parayla çocuklarımı büyütüyorum. Soğuğa, çamura rağmen çalışmak zorundayım" dedi.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Osmaniye haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Osmaniye ilinden Ekmeklerini turptan çıkarıyorlar hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 20 Ocak 2015 tarihinde saat 11 06’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Ekmeklerini turptan çıkarıyorlar haberi güncellenecektir.

OSMANİYE NAMAZ VAKİTLERİ

12 Aralık 2017, Salı
  • İmsak
    05:50
  • Guneş
    07:32
  • Öğle
    12:39
  • İkindi
    15:11
  • Akşam
    17:26
  • Yatsı
    18:57
Sayfa Başı