"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Ekmek yapıyorsanız dikkat

Bir işi iyi yapabilmenin iki şartı vardır: İşin tekniğini bilmek ve yeterince pratik yapmak.

Konu ekmek pişirmek olunca da aynı şey geçerli. Eskiden hamuru sıcak kaplara koyarak toprağa gömer ve üzerine sıcak kül bastırarak pişirirlermiş ekmeği. Bugünse çeşitli boylardaki fırınlarda sıcak hava dolaşımının olumlu etkisiyle pamuk gibi ekmekler pişirmek çok kolay.  Eğer evde ekmek yapmaya meraklıysanız, ekmeğinizin başarılı şekilde pişebilmesi için yoğurma aşamasından başlayarak özenli olmanız gerekli. Eğer tarifle çalışıyorsanız, ölçülere harfiyen uyun. Özellikle belirtilmemişse hamuru yumuşakça yoğurun ve dinlendirirken de, parçalara ayırıp fırına koyarken de “korkutmayın”.

Ekmeğinizin kabararak pişmesi için doğru ortamda dinlenmesi de çok önemli. Sıcağa yakın, ılık bir odada, üstü nemli bir bezle örtülmüş halde kararında bir süre dinlenmeli, hamur gereğinden ne fazla ne de az büyütülmelidir. Sıcak fırının kapağı çarpılmamalı, ekmek pişene kadar rahatsız edilmemelidir. Çünkü ani ısı değişimleri süreci olumsuz etkiler. Hamurun boyu büyüdükçe fırın ısısının düşürülüp pişme süresinin uzatılması, boyut küçüldükçe daha yüksek ısıda daha kısa süre fırında tutulması, ekmeğinizin başarıyla pişirilmesini sağlayacaktır.

Tarçınlı sultani patlıcan

· 250-300 gr kuzu ya da dana kuşbaşı et
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 2 yemek kaşığı sirke
· 1 adet yeşil  çarliston biber
· 1 adet kırmızı  çarliston biber
 (salçalık ya da tarhana biberi de denir)
· 2 adet orta boy  kuru soğan
· 4-5 adet sarımsak
· 6 adet orta boy  kemer patlıcan
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı toz tarçın
· 1 yemek kaşığı çekirdeksiz üzüm
 (İzmir üzümü ya da sultani üzüm de denir)
· 1 demet maydanoz

YAPILIŞI: Patlıcanları alacalı (çizgili) formda soyduktan sonra ortadan ikiye bölün. Her parçayı uzunlamasına ikiye ayırıp acı tadının çıkması için bol tuzlu suda 25-30 dakika bekletin. Diğer taraftan, yeşil ve kırmızı biberleri ayıklayıp bir santimlik halkalar halinde doğrayın. Kuru soğanları incecik dilimleyin. Sarımsakları soyup pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Etleri, sirke ve zeytinyağını geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak etlerin rengi iyice kahverengileşinceye kadar, 5-6 dakika kavurun. Üzerine soğan ve sarımsakları katıp 4-5 dakika daha kavurun.

Tuz ve karabiberi serpip dilimlenmiş biberleri ilave ettikten sonra karıştırarak birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. Etlerin üzerine acı tadı gittikten sonra yıkayıp süzdüğünüz patlıcanları sıra sıra ve kat kat yerleştirin. Üzerine kuru üzümleri serpiştirip 3-4 su bardağı sıcak suyu tencerenin kenarından aktarın. Yemeği orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirip ocağın altını kısın. Kısık ateşte, et ve patlıcan iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30 dakika pişirin. Tencerenin kapağını açıp tarçını serpiştirdikten sonra 15 dakika daha pişirin. Ocaktan alın ve sıcak sıcak servise sunun.

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI