Ekmek’te fırtınalar kopuyor

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Ankara’da ekmek zammının iptali, dava sonuçlanıncaya kadar yürütmesinin durdurulması için yargıya giderken, Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin zammı protesto etmek için 10-11 kasımda iki günlük zamlı ekmek almama boykotu yapacaklarını duyururken; Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Orhan Yaralı’nın dünden kalan savunmasına yer vermeye devam edelim.

Yaralı, "Halk Ekmek Fabrikası-fırıncı kıyaslaması tamamen yanlış olduğunu" belirterek şöyle diyor:

"Halk Ekmek Fabrikaları, Belediye kuruluşlarıdır. Belediyelerin bu konuya bakışı ticari hayatla bağdaşmayacak biçimde yol yapıyoruz, köprü yapıyoruz, park yapıyoruz gibi hizmetlerle ekmek yapmayı ve bu şekilde haksız rekabet yapmayı medyada başarı olarak göstermek gayreti içinde olan Belediyeler asıl hizmetleri olan tekel oldukları konularda çok pahalı hizmet vermektedirler. Yukarda ki tablodan da görüleceği gibi ekmek yapımında kullanılan doğal gazdaki artış %98’dir. Ankara fırıncılarının ekmek fiyatlarını toplu iş sözleşmesi koşullarında çalışan diğer illerin fiyatlarıyla kıyaslamak daha doğru olurdu.

Ankara da tüketilen ekmek miktarı ve hane halkının tüketmiş olduğu ekmek miktarı ve bedeli konusunda yanlış bilgi verilmektedir. Şöyle ki, Ankara nüfusu ve tüketilen ekmek arasında bir hesap yapıldığını da hane halkının tükettiği ekmek miktarı günlük kişi başına muhitlere göre 100-150 gr arasındadır. 4 kişilik bir hane halkının ekmeğe ödediği para en yüksek gramajdan alsak bile 150 gr 30 Krş X 4 X 30 gün= 36 YTL’dir. Köşenizde ifade edilen rakam 120 YTL’dir. Bu tüketiciler tarafından komik bulunmaktadır.

AYDA EKMEĞE 36; SUYA İSE 60 YTL

Sayın Ziraatçılar Derneği, Tüketiciler Dernekleri Federasyonu hane halkı harcamalarını devletten ve Belediyelerden alınan hizmetlerin hane halkı tüketim harcamaları içindeki payı Ankara’da yaşayan ben ve ailem gibi olduğunu ve benim ailemin 36 YTL ekmeğe, 60 YTL suya, 200 YTL doğalgaza, 60 YTL elektriğe, 200-250 YTL ulaşıma para verdiğimizi, bu verdiğimiz paralardan bizi en çok etkileyenin ulaşım ve doğalgaz olduğunu doğalgazın Türkiye’nin en pahalı olduğunu ilgililer inceleselerdi görürlerdi.

Asgari ücretin bu kadar düşük olmasını asgari ücretle çalışanların geçim sıkıntısı içerisinde olması karşısında Oda Yönetimi, fırıncılar için hazırlamış olduğu ekmek tarifelerinde yeşil kart ibraz eden tüketicilere %30-40 arasında daha ucuz fiyata fırınlardan ekmek satmaları mecburiyeti getirilmiştir.

Asgari ücretin bu kadar düşük asgari ücretle çalışanların geçim sıkıntısı içerisinde olması ekmeği bedava alsalar dahi çözülecek cinsten değildir.

EKMEK KALİTESİ

Ekmeğin yapımında kullanılan unun muhtelif kaliteleri vardır. Fermantasyon zamanına direnç gösterebilen nitelikli unlar fırınlarımızda genellikle kullanılmaktadır. Ekmek fiyatları kıyaslanırken nitelikli ve kaliteli unlarla yemlik buğdaydan yapılan unların kullanıldığı ekmeklerin karşılaştırılması da doğru değildir. Yukarıda arz etmeye çalıştığım bilgilerin köşenizde yayınlanarak okurlarınıza duyurulmasını talep ediyorum."

Prof. George Gawrych Atatürk’ü anlatıyor

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Büyük Önder Atatürk’ü, ölümünün 69. yıldönümü öncesi düzenleyeceği bir konferansla anıyor. 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Haftası Münasebetiyle, bugün Swissotel Ankara’da gerçekleştirilecek konferansta, ABD’de bulunan Baylor Üniversitesi öğretim üyelerinden ve "Türk Kurtuluş Savaşı’nda Devlet Adamı ve Komutan Olarak Atatürk" başlıklı bir kitap yayınlamak üzere araştırmalarını sürdüren Prof.Dr. George Gawrych ’Siyasi ve Askeri Deha Olarak Atatürk’ başlıklı bir konuşma yapacak. 09.30’da başlayacak konferansın açılış konuşmasını Konfederasyon Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik yapacak.

ADD’den gençliğe çağrı

"Atatürkçü Düşünceyi benimseyen, cumhuriyetçi, ulusalcı tüm siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin, meslek odalarının, sendikaların vatan ve cumhuriyet savunmasında birlik ve bütünlük içerisinde hareket etmesi yaşamsaldır.

Bütün bu durum ve koşullar içinde bile, görevinin Türk bağımsızlık ve Cumhuriyetini kurtarmak, olduğunun bilincinde olan Türk Gençliği de ülkesinin geleceğine sahip çıkacaktır.

Ülkemizin sorunlarının çözümü, devletimizin kuruluş ideolojisi ve bir uygarlık tasarımı olan Kemalizm’de yani akıl ve bilimi rehber alan ulus-devlet anlayışındadır. Herkes tarafından bilinmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatılacak, ulusumuzun çağ uygarlığı aşmasında Atatürkçü Düşünce ışığımız olacaktır."

(ADD Genel Başkanı M. Şener Eruygur’un, 3-4 Kasımda ADD Küçük Kurultayın ile ilgili sonuç bildirgesinden)
Yazarın Tüm Yazıları