Ekmek özen ister

Sofralarımızın “olmazsa olmazı”dır ekmek. Ekmek yapıldığı ilk günden beri insanoğlu için temel besin maddelerinden biri olmuştur.

Haberin Devamı

Elbette ki zaman içinde pek çok açıdan değişikliğe uğramıştır. Ekmeği değişikliğe uğratan etmenlerden biri de hangi topraklarda, kimler tarafından yapıldığıdır. Örneğin, Mısırlılar’ın ekmekleri yassı ve spiralken, Yunanlılar Afrodit için meme şeklinde, Artemis içinse hilal şeklinde ekmekler yapmışlardır.

Günümüzde her şeyi çeşit çeşit yapmaya meraklı olan biz insanlar, ekmeği de hiç olmadığı kadar çeşitlendirdik.

Marketlerdeki raflarda ekmeğe ayrılan yer genişlemeye devam ededursun, siz ekmeğin şekline değil içerdiği maddelere bakmaya çalışın. Hatta eğer mümkünse ununuzu kendiniz seçip ekmeğinizi evinizde yapın. Hem böylece en değerli ve vazgeçilmez besin maddelerinden birini gönül rahatlığıyla tüketmiş olursunuz.

İster evde yapın, ister satın alın; ekmek özen ve titizlik isteyen temel bir gıda. Lütfen ona hak ettiği özeni gösterin. Çünkü ekmek, geçmişte olduğu gibi gelecekte de sofralarımızdaki yerini hep koruyacak.

Haberin Devamı

Mantar soslu parmak köfte

· 500 gr. orta yağlı köftelik kıyma · 3 dilim bayat ekmek,
· Varsa 2 yemek kaşığı irmik
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar · 1 adet yumurta · 1 demet maydanoz
Mantarlı sos için;
· 1 paket hazır mantar çorbası
· 1 küçük kutu hazır süt kreması (200 ml.), · 2 su bardağı süt
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI: Kıymayı derin bir kaba koyun. Bayat ekmek dilimlerini ıslatıp sıktıktan sonra kıymanın üzerine ekleyin. Üzerine soğanı rendeleyip tuz ve karabiberi serpin. Kimyon ve yenibaharı da ilave edip yumurtayı katın. İnce kıyılmış maydanozu da ekleyip yaklaşık 2-3 dakika kadar yoğurun.

Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra köftelere parmak şekli verin. Geniş bir teflon tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Köfteleri kızgın yağda, önlü arkalı birer dakika kadar, hafifçe kızartın. Sonra da geniş bir tabağa dizin.

Mantar sosu hazırlamak için; toz halindeki hazır mantar çorbasını derin bir kaba aktarın. Üzerine sütü ekleyin. Varsa hazır süt kremasını da ilave edin ve tüm
malzemeleri çırpın. Tuz ve karabiberi ekleyip tekrar karıştırın.

Köfteleri kenarları yüksek bir fırın kabına dizin. Üzerine hazırladığınız mantar sosunu gezdirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Üzerine 4-5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar serpiştirip 5 dakika daha pişirebilirsiniz. Fırından çıkarıp servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları