Eskiden bakkala gidip ekmek istediğimizde nasıl olsun sorusuna verebileceğimiz cevap "pişkin olsun" du.
Gerçi şimdi bakkallar da tarihe karıştı artık kimseden ekmek istemiyoruz. Raflardan ne istiyorsak seçiyoruz. Çeşit çeşit ekmeğimiz var artık. Tabii ekmek çeşidinin bu kadar artmasında beslenme uzmanlarının beyaz undan yapılan ekmeği besleme özelliği az diye tanımlamalarının da payı var. Tam buğday ekmeği de bu ekmek türlerinden sadece bir tanesi ve buğday tanesinin, ince kepek, kaba kepek ve öz kısımların ,içeren bir ekmek türü. Bu ekmeği özel yapan şeylerden biri de Anadolu’nun geleneksel mayalanma tekniğiyle mayalanmış olması.
Ekmeğin küflenmemesini istiyorsanız ekmek kutusunun içine küçük bir kapta tuz da koyun.
Baharatlı tavuk ciğeri
6 kişilik
Hazırlama süresi 60 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
200 gr tavuk ciğeri
Yarım demet dereotu (incecik kıyılmış)
1 tatlı kaşığı kekik, kırmızı toz biber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
Salata için
3 adet kırmızı soğan
2 tatlı kaşığı sumak
1 çay kaşığı tuz
n Önce, zeytinyağı, tuz, kekik, karabiber, kırmızı toz biber ve kıyılmış dereotunu çukur bir kapta karıştırın. Sonra, yıkayıp süzdüğünüz tavuk ciğerlerini ekleyip karıştırarak 30 dakika dinlendirin. Ciğerleri sostan alarak, ızgarada veya yağsız tavada önlü arkalı 10-12 dakika kadar pişirin. Ciğerleri bir servis tabağına alın. Diğer taraftan, salatayı hazırlamak için; soğanları soyup yıkadıktan sonra ince ince ve halka şeklinde doğrayın. Üzerine tuz ve sumağı serpiştirip ovarak karıştırın. Salatayı servis tabağındaki ciğerle birlikte servise sunun.
Kakaolu ekmek suflesi
10 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
8 dilim tost ekmeği
5 adet yumurta (oda sıcaklığında)
5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı neskafe
1 adet portakal kabuğunun rendesi
1 su bardağı toz şeker
125 gr sütsüz çikolata
Üzeri için
3 yemek kaşığı pudra şekeri
n Önce tost ekmeklerinin kabuk kısımlarını keserek çıkarın. Yumurta ve toz şekeri mikser kabında 5 dakika kadar çırpın. Üzerine portakal kabuğu rendesi, kakao, neskafe ve sütü ilave ederek 3 dakika daha çırpın. Dikdörtgen şeklindeki fırına dayanıklı cam tepsiye 4 dilim tost ekmeğini kare oluşturacak şekilde dizin. Sonra, neskafeli karışımın yarısını ekmeklerin üzerine yayın. Çikolatayı da küçük parçalara ayırdıktan sonra yarısını ekmeklerin üzerine dağıtın. Tost ekmeklerinin kalanını da aynı şekilde yerleştirip kalan sosu, ekmeklerin üzerini kapatacak şekilde yayın.Kalan çikolatayı da sosun üzerine serpiştirin. Buzdolabında iki saat kadar beklettikten sonra, 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirip çıkarın. Son olarak, üzerine pudra şekerini serpiştirip sıcak sıcak servise sunun.