Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Ekmeğin fiyatında talep de belirleyici unsur

    A.A.
    24 Ekim 2007 - 12:22Son Güncelleme : 24 Ekim 2007 - 12:22

    Büyük şehirlerde kg fiyatı 2 YTL'ye yükseltilen ekmek, daha küçük şehirlerde 1,5 YTL'ye satılıyor.

     Ankaralı fırıncılar ekmek zammına un fiyatlarındaki artışı gerekçe gösterirken, aynı undan ekmek yapan Iğdır, Amasya, Bitlis, Kırşehirli fırıncılar ekmeği 1,25 YTL, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Denizli ve birçok ildeki fırıncılar ise 1,5 YTL'den satıyor. Bu da maliyetler yanında, talebin de fiyatta belirleyici unsur olduğunu ortaya koyuyor.

    Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF) verilerine göre, Türkiye genelinde halk tipi ekmeğin gramajı 150-300 arasında, kg fiyatları ise 1,25-2 YTL arasında değişiyor. Ankara'da 1 Kasım'da uygulanmaya başlanacak zam ile birlikte ekmeğin kg fiyatı 2 YTL'ye yükselecek.

    Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Bolu, Bursa, Çorum, Düzce, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Karabük, Kocaeli, Malatya, Mersin, Ordu, Rize, Samsun ve Zonguldak'tan oluşan 21 ilde ekmeğin kg fiyatı 2 YTL. Diğer illerde ekmeğin kg fiyatı ise 1,5-1,83 YTL arasında değişiyor.

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise dün sadece 8-9 ilde ekmeğin kilosunun 2 YTL'ye satıldığını, Türkiye genelinde ekmeğin kg fiyatının ortalama 1,67 YTL olduğunu açıklamıştı.

    BAŞKAN BALCI NE DİYOR?

    TFF Başkanı Halil İbrahim Balcı ise günde 10 bin tane ekmek satılan il ile 2 milyon tane ekmek satılan ilin karşılaştırılamayacağını savunurken, büyük şehirlerde dağıtım maliyetleri, bayi karı, işçilik ve kiraların çok yüksek olduğunu söyledi.

    Küçük şehirlerde, fırınların ekmek yanında pide, lavaş ve yöresel ürünler de ürettiğini, ana ürünün ekmek olmadığını vurgulayan Balcı, buralarda uygulanan fiyatta talebin de etkili olduğunu kaydetti.

    Balcı, büyük şehirlerde geçim standardı çok yüksek, çalıştırdığınız işçiye yüksek ücret vermek durumundasınız. Kiralar fazla. Dağıtım maliyeti yüksek, yüzde 10-20 bayi karı var. Küçük yerleşim yerlerinde dağıtım masrafı çok az. Düşük ücretle işçi çalıştırılıyor, kiralar da düşük” dedi.

    Iğdır'daki ekmek fiyatı ile İstanbul'daki ekmek fiyatının karşılaştırılmasının yanlış olacağını ifade eden Balcı, halen Türkiye'de üretilen ekmeğin yüzde 70-80'inin kilosunun 2 YTL'den satıldığını vurguladı.

    Ankara'da da Ramazan ayından önce ekmeğin fiyatının 2 YTL olarak belirlendiğini, ancak uygulamasının Ramazan'dan sonraya ertelendiğini anlatan Balcı, “Bunun yeni bir zammış gibi yansıtılmasını
    anlamıyorum” dedi.

    Küçük yerleşim yerlerinde halkın ekmeğe olan talebinin sınırlı olmasının da fiyatların fazla artırılamamasında etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Yerel ürün kullanımının yaygın olduğu yerlerde, çoğu zaman daha kaliteli undan ekmek yapılmasına karşın, büyük şehirlerden daha düşük fiyatlara satılabildiği belirtiliyor.

    Öte yandan Fırıncılar Odalarının tavan fiyat ilan etmelerine karşılık, serbest rekabet nedeniyle fırınlar bunun altında, farklı fiyatlar uygulaya biliyor.


     

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı